Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İmparatorluktan Tanrı Devletine

Mehmet Ali Ağaoğulları

İmparatorluktan Tanrı Devletine Gönderileri

İmparatorluktan Tanrı Devletine kitaplarını, İmparatorluktan Tanrı Devletine sözleri ve alıntılarını, İmparatorluktan Tanrı Devletine yazarlarını, İmparatorluktan Tanrı Devletine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
271 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
32 saatte okudu
Din ve Politika dersimin kapsamında okumamış olsam galiba açıpta okumazdım. Bazen zorunlu okumaların çok şey kattığını düşünüyorum. Kitap Roma imparatorluğunun nasıl bir imparatorluk olduğunu, hristiyanlıkla tanışmalarından sonra nasıl şekillendiklerini anlatan ve içinde daha bir çok detayın yer aldığı ama bazı noktalarda tekrarın olduğu bir kitap ilgililere tavsiye edilir.
İmparatorluktan Tanrı Devletine
İmparatorluktan Tanrı DevletineMehmet Ali Ağaoğulları · İmge Kitabevi · 201377 okunma
Diyanet işleri başkanının vaazı gibi
İsa, yoksullara ve ezilenlere şöyle seslenir: “Ne mutlu size fakirler; çünkü Allahın melekûtu sizindir. Ne mutlu size, şimdi aç olanlar; çünkü tok olacaksınız. Ne mutlu size, şimdi ağlayanlar; çünkü güleceksiniz. İnsanoğlundan dolayı insanların sizden nefret edecekleri ve sizi ce­miyetlerinden ayıracakları, size hakaret eyleyecekleri, adınızı kötü diye yayacakları vakit, ne mutlu sizlere! O günde sevinin ve sevinçten sıçrayın; çünkü, işte gökte karşılığınız büyüktür; çünkü onların babaları da peygamberlere böyle ederlerdi..."
Sayfa 119Kitabı okudu
Reklam
Bu nitelikteki mesajlarıyla yoksullara, ezilenlere ve kö­lelere İsa’nın kişiliği, acı çeken insanlığa duyduğu ilgi ve herkesi sevmesi, yaşamı, ölümü, yeniden dirilerek gökyü­züne çıkışı çekici geliyordu. Bu kesimler, “kendilerine sev­gi elini uzatan, değerli bir insanın iyi doğmuş, zengin, eğitimli veya yetenekli olması gerekmediğini öğreten bir dinde ruhsal tatmin buluyorlardı. Hıristiyanlık, talihsizliğin yükünü taşıyan ve ölüm korkusu içindeki insanlara sonsuz bir yaşam, Baba Tanrı tarafından rahat ettirilecekle­ri bir gökyüzü krallığı vaat ediyordu. Böylece, ortalama insana Eski Yunan-Roma uygarlığının vermediği bir şeyi -onur duygusunu- vermiş oluyordu."
Sayfa 106Kitabı okudu
Aynı fikre sahip başka biri daha geldi aklıma
Seneca, kölelik konu­sunda çok daha ılımlı bir yol izler. Bir yandan kölelere iyi davranılmasını ister, ama öte yandan kölelik kurumunu ol­duğu gibi kabul eder.
Etkisi devam eden bir anlayış
İmparatorluk kültü kurula­rak Roma birliğinin tartışılmaz güvencesi ve simgesi olarak kabul edilen imparatora tapma şeklinde yeni bir Roma dini belirir.[80] Bu din, kısa sürede İtalya’ya ve bütün eyaletlere yayılır; farklı dilleri, dinleri, inançları, halkları imparatora tapınma altında birleştirerek kaynaştırıcı bir ideoloji işlevi­ni görmeye başlar.
Roma'yı çıkarıp aklınıza geleni yazıp okuyun
İktidarın tek kişinin elinde toplanmasıyla siyasetin “iflas” etmesi, zaten Roma’da hiçbir zaman gelişememiş olan siya­sal düşüncelerin büyük ölçüde ortadan kalkmasına neden oldu.
Reklam
Ona göre özel mülkiyet yasaldır, yani doğal yasalara uygundur. Dolayısıyla “toprak yasaları (toprak re­formu yasaları) çıkarmaya kalkışanlar, devletin temellerini sarsmakta... ve mülkiyet haklarına saygı gösterilmediğinde altüst olan adaleti yok etmektedirler... Herkese özel mülkü üzerinde tam ve mutlak tasarruf hakkını sağlamak devletin ve toplumun en başta gelen görevidir.” Böylece Cicero, özel mülkiyeti John Locke’tan yüzyıllar önce bir doğal hak olarak algılamakta ve en ılımlı bir toprak reformu girişimi­ni bile adalete, eşitliğe aykırı olduğu gerekçesiyle baştan mahkûm etmektedir.
Cicero’nun evrensel devlet düşüncesi, Roma’nm em­peryalist ideolojisine sağlam bir temel kazandınr. “Halkı­mız bağlaşıklarını koruyarak bütün dünyanın efendisi ol­du” diyen Cicero, hemen ardından emperyalizmi meşrulaştırmaya yönelik şu düşüncelere yer verir: Bütün insanla­rın Roma’nın hükmü altına girmeleri doğrudur; çünkü Ro­ma, doğal yasaları uyguladığından adaletin ta kendisidir. Fethettiği ülkelerde yaşayan insanlar için yararlı olmakta, onların kötü davranışlarda bulunmalannı engellemekte, yasalan egemen kılıp adil bir düzen kurmakta ve barışı sağlamaktadır.
“Kitleleri denetim altında tutabilmenin tek yolu, onların kafalarında böylesine saklı (dinsel) korkular ve karanlık görüntüler yaratmaktır.”
Sayfa 37 - PolybiosKitabı okudu
271 syf.
·
Puan vermedi
Orta Çağ’ın siyasal düşünce yapısının nasıl oluştuğu, neleri kapsadığı ve öncelediğini açıklama çabasıyla yazılmış olan siyasi içerikli kuram kitabıdır. Öncelikle Orta Çağ zemininin Roma’nın yıkılışı ve döneminin toplumsal özellikleriyle ele alınarak açıklanır. Sonrasında Orta Çağ’ın temel nitelikleri baz alınarak olabildiğince çok yönlü
İmparatorluktan Tanrı Devletine
İmparatorluktan Tanrı DevletineMehmet Ali Ağaoğulları · İmge Kitabevi · 201377 okunma
Reklam
Sürekli olarak Roma'nın sonsuzluğu (Aeterna Roma) vurgulanmakta ve tanrılarca (tanrısallaştırılmış imparatorlarca) yönetilen bir ülkenin ölmeyeceği düşüncesi aşılanmaktadir.
Stoacılık, Romalıların elinde siyasal düzen ile özgürlük arasındaki ilişkiyi çeşitli biçimlerde düzenleyebilen esnek bir öğreti durumuna gelir.
Romalılar inançlarını yitiriyorlardı; daha doğrusu geleneksel değerlerin yerini paranın, lüks yaşamın ön plana yerleştirildiği yeni değerler alıyordu.
Romalılar, gözlerini dışa çevirdikleri zaman bunu diğerlerinin toplumsal ve siyasal düzenlemelerini anlamak için yapmıyorlardı. Komşularıyla ilgilenmeye yönelmelerinin tek bir nedeni vardı: Onları yenmek ve egemenlikleri altına almak.
63 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.