Yahut Cici Kızlara Bir Roman

Mayıs 2021
İletişim Yayınevi

2021 44. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2021 20:51
"Özenli, temiz, keskin ve berrak." Sezen Ünlüönen'in pek şahane ilk romanı "Kıymetli Şeylerin Tanzimi" sonrası yazdığı "İmtiyaz, yahut Cici Kızlara Bir Roman" adlı kitabını yukarıdaki dört kelimeyle özetlemek benim nazarımda mümkün. Kalabalıktan kendine kaçan Nergis'in "hem candan, hem mesafeli, hem iyimser, hem mutsuz, hem hoşgörülü, hem öfkeli, hem derinlikler ve gizli manalarla dolu hem de gündelik dümdüz bir insan" olabilme yetisi Nergis'le aranıza dikenli yollar da döşeyebilir, geçiş garantisi verilmiş cillop gibi köprüler de... Hemen her gece "Ne istediğini düşün"erek yatağa giren Nergis, hayata atılmaya korkarken tam ortasında buluyor kendini. Sayfalar aktıkça "Anlaşılmaz, müphem ve muğlak..." hale geliyor kahramanımız. Sizi de peşinden sürüklüyor, kafamızda da şu soru var: "Nergis hangi sipere niye çökmüş, nereden gelecek saldırıyı bekliyor?" "En İyi İlk Kitap" kategorisine ek olarak "En İyi İkinci Kitap" ödülü de verilmeli aslında. Zira ikinciyi yazmak ilkinden daha zordur. İkinci kitabını yazabildiği için bile tebrik etmek lazım Sezen Ünlüönen'i. Okununca da hakkı her türlü teslim edilecek nasıl olsa...
2021 49. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2021 15:38
konu itibariyle çok akıcı ve kolay okunmasına rağmen beni yordu. bu nasıl bir çelişki anlayamadım:) büyük ihtimal ara ara düşündürmesi, toplumsal konuları ele alışı yüzündendir. açıkçası yazarın anlatmak istediğini sevmekle birlikte-hele gözlemlerine bayıldım- ele alış biçimini sevemedim, ilk 100 sayfa zor dayandım sonra daha açıldı ve vurguladığı kısımlar daha başarılıydı. derli toplu bir yorum maalesef pek yapamıyorum roman da bana pek derli toplu gelmedi çünkü. sürekli romanlara, filmlere yapılan göndermeler kurgudan uzaklaştırdı beni evet çok çalışılmış da kurguda bu kadar gerekli miydi emin olamadım. kararsızım, iyiydi ancak eh işte bilemedim de.
Romantizm, komedi ve dram
2025 2. kitabı
Bir genç kadının hayata ve yetişkinliğe biraz geç de olsa attığı adımların hikayesi. Ünlüönen hem romantik hem komik hem de dramatik öğeleri hoş bir şekilde biraraya getirmeyi başarmış. Görece az bilinen eser, fikir, düşünür, sanatçı, vb.’ne biraz çok referans verilmesi okumayı bazen biraz zorlaştırıyor ama bunlar kitabın benim daha da hoşuma gitmesini sağladı. Okurken bunları da tek tek biraz araştırdım ve resmen kültürümün arttığını hissettim! Hayata ve ilişkilere dair yeri geldikçe paylaşılan kısa gözlem ve düşünceleri de anlamlı ve düşündürücü buldum. Kadınlar kadar erkeklerin de okuyup güzel vakit geçirebileceği bir kitap.
2021 148. kitabı
Eseri okurken Ekin'i karakter olarak öyle biçimlendiriyorsunuz ki kuş tüyü hafifliğinde ince ruhlu bir adam yaratıyorsunuz, yaptığı hatalara bile kendinizce bir kılıf bulup görmezden geliyorsunuz, yani aynı Nergis gibi kendinizi bir şekilde inandırıyorsunuz. Ekin bazen gidiyor gelmiyor, Nergis kabahatini bilmiyor; Ekin geldiğinde her şey kaldığı yerden hiç bir şey olmamışcasına devam ediyor derken ömür geçip gidiyor işte. İki ileri bir geri, bir iten bir çeken, bir kaybeden bir bulan durumlarının tek sorumlusu Ekin'se de; susup beklemeyi çözüm sanan Nergis masum değilsin. Neyse ki hayatının muhasebesini yapmakta çok da geç kalmadın! Yine de belirtmeden geçemeyeceğim ki; eser boyunca zihnimde oluşturduğum atmosferle gökyüzündeki şatomdan sümüklü bir mendilin içine düşmüş gibi hissettim.
Neden bu puanlama?
2024 1. kitabı
Tam olarak istedigim kadar derinlik Ile yasanmasa da insan psikolojileri, beni okumayi neden sevdigimi hatirlatan Geri donus olarak italyadan yeni donmus rahatligi Ile evde hissettirdi Turkiye'de. Dogru zamanda denk geldin.
İmtiyaz yahut Cici Kızlara Bir Roman : Atıf Çağlayanı
2021 35. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2021 20:37
Romanın başkahramanı Nergis’ten hareketle yazarımız Sezen Ünlüönen, birtakım iç sıkıntılarına, kalburüstü “duyarlık”lara, “sanat” çevresine, “acaba”lar merdivenine dair saptamalarda bulunuyor. Bir iç hesaplaşma romanı da diyebiliriz buna. Nergis’in; annesi, babası, kardeşi, Ekin, Eylem… ve kendisiyle iletişim çabası roman boyu bize eşlik ediyor. Çatırdayan bir yaşantının tutanağı… Romanın ilk 50 sayfası beni oldukça etkiledi. Özellikle yazarın olayın anlatımında, betimlelerde kullandığı dil hoşuma gitti. Yazarımız “İlla okunayım.” amacıyla yazmamış kitabı. Böyle olsaydı sadece kurguya dikkat ederdi ama yazarımız dile de dikkat etmiş. Kelimeleri seçerken toplumsal hafızada yeri sallanmaya başlayan kelimeleri de kullanmış. Dar bir kelime kadrosu seçmek yerine söz dağarcığına katkıda bulunabilecek şekilde hareket etmiş. Günümüz Türk edebiyatında pek göremediğimiz bir tercih olmuş. Bunu yaparken de anlamı “kelime darağacı”nda sallandırmamış. Romanın devamında da bu tutum devam ediyor ancak diyaloglarda zaman zaman bir sallantı olmuş gibi geldi bana. Özellikle Nergis, Eylem ve Dilrüba arasında geçen konuşmalarda yerine oturmayan ifadeler var. Bir de Ekin’in konuşma tarzı nedense bana çok doğal gelmedi. Roman boyunca şarkılardan şiirlere, yazarlardan sanatçılara, romanlardan filmlere, edebiyattan resme kadar birçok atıf var. Sanki yazar bizi denemiş: “Acaba göndermeyi anlayabilecekler mi?” Şahsen anladığım yerler, bildiğim noktalar oldu ama farkında olmadığım nice atıf vardı kim bilir, kendimi çağlayan altında kalmış gibi hissettim: atıf çağlayanı. Söylemeden geçemeyeceğim: Kitabın kapağında bir hata var. Bağlaç öncesi virgül kullanılmış. İletişim Yayınevi için büyük bir hata. “İyi ki okudum.” dediğim bir roman oldu. Yazarın ilk romanını da merak ettim. Onu da okumayı
İmtiyazSezen Ünlüönen · İletişim Yayınevi · 2021149 okunma
Geçen ay Kıymetli Şeylerin TanzimiKıymetli Şeylerin Tanzimi ni yarım bırakmıştım, bu ay da bunu. Karakterlerde şu vardı ben de şundan saramadım diyemiyorum ama olmuyo da bi yandan. Zorlamak yerine buraya kadarmış diyorum.
1000k
2022 42. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2022 16:53
Okurken nereye bağlanacak diye bekleyip genel olarak da bir konuya bağlanmayan bir kitap. Sonunu sevdim, gerçek bir son olmuş, olabilecek en gerçek son. Kitap genelinde bir kadın kitabı durumu var; anlatılanlar kadın konuları, kadın gözünden ve kadın diliyle anlatılıyor. Yeni dönem kadın yazarları tanımak isterseniz okunabilir, dili ağır değil ama bir yere bağlanmasını bekliyorsanız aksiyon konusunda pek bir olay yaşanmıyor. Modern dönemin günlük dertleri ve çelişkileri anlatılıyor.