İnsan Gider Sözü Kalır Atebetü'l-Hakayık

Edip Ahmet Yükneki

İnsan Gider Sözü Kalır Atebetü'l-Hakayık Yorumları ve İncelemeleri

İnsan Gider Sözü Kalır Atebetü'l-Hakayık yorumları ve incelemelerini, İnsan Gider Sözü Kalır Atebetü'l-Hakayık kitabı hakkındaki okur görüşlerini , İnsan Gider Sözü Kalır Atebetü'l-Hakayık puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
108 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Edip Ahmet Yükneki
Edip Ahmet Yükneki
tarafından yazılmış
Atebetü’l-Hakayık
Atebetü’l-Hakayık
, yazılı Türk edebiyatının ilk döneminden günümüze dek ulaşabilmiş az sayıdaki eserden birisidir. Eser, Hakaniye lehçesi de denilen Karahanlı dönemi Türkçesinin Elimizde bulunan nadir örneklerinden biri olması ve ona Orta Asya Türk kültüründen izler taşıması dolayısıyla edebiyatımız içinde ayrı bir yere sahiptir. Uygur Türkçesi ve aruz ölçüsüyle yazılmış olan Atebetü’l-Hakayık, kolayca anlaşılacak ve akılda tutulabilecek şekilde düzenlenmiş, yazarı tarafından Büyük Emir Dad Sipehsâlâr Bey’e armağan edilmiştir. Arapça iki sözcükle kapı anlamına gelen "atebe" ve hakikatleri anlamındaki "hakayık" sözcüklerin oluşturmuş bir tamlama olan Atabetü'l Hakayık "Gerçeklerin Eşiği"olarak da çevrilebilir. Halka öğüt vermek amacıyla kaleme alınmıştır.
Atebetü’l-Hakayık
Atebetü’l-HakayıkEdip Ahmet Yükneki · İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,216 okunma
108 syf.
8/10 puan verdi
11.yüzyıl sonları ile 12.yüzyılın ilk yarısında yaşamış olan Edip Ahmed Yükneki, Karahanlı dönemi Türk şairlerindendir. Atebetü'l Hakayık isimli eseri Uygur Türkçesi Hakaniye Lehçesi ile ve aruz ölçüsü ile yazılmıştır. Yazarı tarafından "Büyük Emir Dad Sipehsalar Bey"e armağan edilmiştir. Atebetü'l Hakayık, Gerçeklerin Eşiği demektir. Eserde, bilgi,dilin kullanılması ve akıl konuları üzerinde durulmuş; islami görüşlere göre ahlaklı ve edepli olmanın yolları, alçakgönüllülük, cömertlik, kibrin ve cimriliğin kötülüğü gibi erdemler üzerinde durulmuştur. Dönemin dilini yansıtması ve Orta Asya Türk kültüründen izler taşıması nedeniyle edebiyatımız için özel bir yere sahiptir. Kitabın sol tarafında metnin orijinali, sağ tarafında ise günümüz Türkçe anlamı bulunmakta. Kitabın okunmasını önererek bir alıntı ile bitirmek istiyorum. "biligtin ayur men sözümke ula biligligke ya dost özüngi ula bilig birle bulnur saadet yolu bilig bil saadet yolnı bula" "Bilgiden temel atarım sözüme Ey dost, bağla özünü bilgiliye Bilgiyle bulunur saadet yolu Bilgi bil, bul saadet yolunu"
Atebetü’l-Hakayık
Atebetü’l-HakayıkEdip Ahmet Yükneki · İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,216 okunma
Reklam
71 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Bu eser bir din ve ahlak kitabıdır. O çağda şark edebiyatında yaygın bir nazım şekli haline gelen hikmet tarzının bu eserde de benimsendiği görülüyor. Kitapta, konular bölümlere ayrılmış ve ilgili ayet ve hadislerle desteklenmiştir. İslami devir Türk edebiyatının ilk şairlerinden olan Edip Ahmet, Türkçeyi bütün incelikleriyle kullanmakla birlikte
Atebetü'l-Hakayık
Atebetü'l-HakayıkEdip Ahmet Yükneki · Ötüken Neşriyat · 20171,216 okunma
72 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1647 günde okudu
Bugüne kadar niye okumadım diye kendimden utandığım bir Türk edebiyat klasiği. Kaşgar Türkçesiyle yazılmış öğüt verici bir kitap olmasının yanında, bin sene önce yazılmasına rağmen verdiği öğütler hala günümüzde geçerliliğini korumaktadır. Mutlaka okunması gereken kitaplar arasında yer almalı.
Atabet'ül-Hakayık
Atabet'ül-HakayıkEdip Ahmet Yükneki · Salon Yayınları · 20171,216 okunma
108 syf.
10/10 puan verdi
·
20 saatte okudu
•Atebetü'l Hakayık - Edip Ahmet Yükneki Kelime manası gerçeklerin eşiği olan bu eser Edip Ahmet tarafından Emir Dad Sipehsalar' a sunulmuştur. Kutadgu Bilig' den sonra ikinci yazılı eser olarak anılmakta. Konusu ise nasihat ve siyasetname. Nasıl insan olunur' u bize açıkca göstermiş. Bir tarafı orijinal dili olan Hakkaniye Türkçesi diğer tarafı ise günümüz Türkçesine çevrilmiş hali bulunuyor. Bunca zamandır neden okumadım diye kendimi soruguladığım bir eser oldu, ne demişler geç olsun güç olmasın... Kendinden kısaca bahsetmeyi de ihmal etmemiş Edip Ahmet, kalemi kelimelere hükmetmiş resmen. Beğenerek okudum, herkese tavsiye ediyorum Yalan söz hastalıktır, doğru söz şifa. Sözünü düşünerek söyle, aceleyle söyleme. Bugün bu dünyada kişilik değerli Hani nerede kişilik, yazık, gitti. Bilgili, bilginin peşinden gider Ey dost, bilginin tadını bilgili bilir. Bilgili biri bin bilgisize Denktir, bilginin ağırlığını tartana göre.
Edip Ahmet Yükneki
Edip Ahmet Yükneki
Atebetü’l-Hakayık
Atebetü’l-HakayıkEdip Ahmet Yükneki · İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,216 okunma
108 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Anlamı gerçeklerin eşiği olan bu kitap bir geçiş dönemi eseridir ve Hakaniye lehçesi ile yazılmıştır, Türk Edebiyatı içinde oldukça önemli bir yeri vardır.Ogutler vererek doğruyu göstermeyi amaçlar Edib Ahmet Yükneki.On beş dakikada bitirebilir ama defalarca okunması ,her bir öğüdün akıllara mıhlanması gerek.Kisisel gelişim kitaplarına başlanmadan önce buradaki her bir öğüdü hayatına geçirirse insan belki o kitaplara bile ihtiyaç duymaz.Insana doğruyu edebi örgütlerle anlatan muhteşem bir eser üstelikte çook eski dönemlerden, yazının insan hayatına yeni girmeye başladığı dönemlerden kalan nadir eserlerden olmasına rağmen harika ve her Türkün kitaplığında mutlaka bir tane olması gereken bir eser.Nur içinde yat ,mekânın cennet olsun Edip Ahmet Yükneki...
Atebetü’l-Hakayık
Atebetü’l-HakayıkEdip Ahmet Yükneki · İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,216 okunma
Reklam
79 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.