Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsan Hakları Hukuku

Rona Aybay

İnsan Hakları Hukuku Gönderileri

İnsan Hakları Hukuku kitaplarını, İnsan Hakları Hukuku sözleri ve alıntılarını, İnsan Hakları Hukuku yazarlarını, İnsan Hakları Hukuku yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi gibi uluslararası insan hakları belgelerinde ilan olunan temel insan haklarının evrensel bir biçimde kabul edilmesi, "soyut adalet" kavramını, dünya çapında "somutlaştırma" yolunda yüzyıllardan beri yapılagelen çalışmaların başarılı bir sonucu sayılabilir. Ancak, bu alanda geçirilmesi gereken daha pek çok aşamanın insanların önünde olduğu da bir gerçektir.
ABD başkanı Franklin D. Roosevelt; ünlü söylevinde "dört temel özgürlük temelinde kurulacak bir dünya özlemini"dile getirmişti. Roosevelt'e göre bunlar "söz ve anlatım özgürlüğü", "herkesin kendi yoluna göre Tanrı'ya ibadet özgürlüğü "," yoksulluktan kurtulma özgürlüğü "ve" korkudan kurtulma özgürlüğü "idi.
Reklam
İnsan hakları konusunda ilan olunan ferman, bildiri ve benzeri belgelerin ve yasaların (...) ortaya çıkmasında "doğru düşünen" "iyi" insanların etkisi kadar -belki ondan da önce- siyasal ve ekonomik koşulların rolü vardır.
Osmanlı devleti'nde şeriatın tanıdığı yasal bir kurum olarak görülen kölelik hiçbir zaman ABD'de olduğu gibi resmen kaldırılmamış; deyim yerindeyse adeta "sönümlenmiştir".
Papa Nikolaus da 1452'de Portekiz Kralı'na "dinsizlerin köleleştirilmesi "yetkisi tanıdığını bildirmişti. Katolik kilisesi, 500 yıl kadar sonra (1965 yılında) köleliğin utanç verici bir kurum, toplum yaşamını zehirleyen bir rezillik olduğunu resmen kabul edebilmiştir.
Platon ve Aristo gibi en ünlü antik Yunan düşünürlerinin bile içinde yaşadıkları toplumda doğal sayılan kölelik kurumunu eleştirmedikleri ve genel olarak da eşitlikçi bir düzenden yana olmadıkları gözardı edilemeyecek bir gerçektir.
Reklam
İnsan sorumlulukları evrensel bildirisi taslağının amaçları şöyle özetlenebilir: özgürlüklerle sorumlulukları bir denge içinde bir arada tutmak; insanları haklar ve özgürlükler konusunda ilgisiz kalmaktan uzaklaştırıp, düşünmeye ve katılmaya özendirmek; özgürlüklerin sınırlarını genişletirken, buna yardımcı olacak sorumluluk duygusunu da geliştirmek; geçmişte birbirleriyle çatışmış ideolojileri, inançları ve siyasal görüşleri uzlaştırmak.
1998 yılında, İHEB'in ilanının 50. yıl dönümü dolayısıyla dünyanın çeşitli ülkelerinden, emekli olmuş 24 devlet ve hükümet başkanının katılımıyla bir "insan sorumlulukları bildirisi "yayınlama gelişimi olmuştur.
AİHS'de temel bir hak olarak kabul edilen yaşam hakkı ya da işkence yasağı zaman içinde, Avrupa insan hakları mahkemesinin yorumlarıyla belli durumlarda sınır dışı edilmeyi engelleyecek bir içerik kazanmıştır.
O dönem Türkiye'sinin entelektüel ve diplomatik çevrelerinde İngilizce, yabancı dil olarak fransızcanın ağırlığını henüz azaltamamıştı. Böyle olmasaydı ve İngilizce Human Rights deyimi esas alınsaydı belki de "insan hakları" yerine "insani haklar" deyimi kullanılacaktı.
Reklam
Örneğin borçlusunun borcunu ödememesinden ya da komşusunun kendisini karşı haksız eylemde bulunmasından yakınan kişi açısından bir hak ihlali söz konusu olabilir; ancak, kişilerce devletin, bağımsız ve tarafsız yargı organlarına, etkili sonuç alabilecek biçimde başvurulmasına olanak bulunduğu ve yargılamada düzgün (adil) yargılama hakkının gerekleri gözetildiği sürece, teknik anlamda bir "insan hakkı ihlali"nden söz edilemez
Tanınmış olan hakların eylemli olarak (fiilen) kullanıla­bilmesine olanak veren ve olabildiğince kusursuz işleyen bir toplum düzeninin de devletçe sağlanması gerekir.
Sayfa 3
Özgürlük ! İyi güzel de ... Hemen kullanmaya kalkışıyorlar!..
“İnsanlar dünyaya geldikten sonra, ellerinden alınamaz, ya da alınmaması gereken bir takım haklara sahip olurlar: Yaşama hakkı, yeme hakkı, doyma hakkı, başını sokacak bir deliği bulma hakkı, işkence edilmeme, tutsak olmama, sömürülmeme hakkı, eğlenme, dinlenme, gülebilme hakkı... Ne bileyim ben, bir sürü hak... Bunların hepsi insanların insanca yaşamasını sağlarlar. ” Yaşar Kemal (Ağacın Çürüğü’nden)
Hakkı olan kişi, sahip ol­duğu hakka dayanarak öteki kişilerin, kendi hakkına saygı göstermesini bek­leyebilir ve bu beklentisinin hukukça desteklenmesi gerekir.
Sayfa 3
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.