İnsan Irklarının Eşitsizliği

Joseph Arthur De Gobineau

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Araplar.
Araplar yarısı suya batmış yarısı güneşe maruz kalmış bir vicud misali, barbarlığın ve ileri bir medeniyetin unsurlarını aynı anda nefislerinde toplamıştı.
İnsanlık iki yasaya bağlı olarak yaşar; biri tiksinti diğeri ise cazibe. İlki yanlızca kendilerini kabile hayatının temel bütünlüğü üzerinde yükseltemeyen ırklar tam olarak saygı duyarken, buna karşılık, ikincinin gücü daha mutlaktır çünkü ırkî unsurlarının gelişme kabiliyetleri daha yüksektir.
Reklam
Cizvitlerin arasına karışan Guarani kabilesi komşularının birçoğuna kıyasla zekâları daha yüksek, gaddarlık seviyeleri ise biraz galiba biraz daha düşüktü; bir dereceye kadar yeni ihtiyaçları kavrama kudretine de sahip idiler.
Joseph Arthur De Gobineau'nun Etkilediği Türkçü kişiler
Gobineau'nun insan ırklarının eşitsizliği hakkındaki görüşleri sadece Fransa, Almanya ya da Avrupa'da değil dünyanın pek çok yerinde etkili oldu. Nitekim onun tesirinde kalan Osmanlı aydınları da mevcuttu. Örneğin, söz konusu dönemde Paris'te bulunup Fransızca neşriyatı takip eden ve günümüz değerlerine göre eski Türk tarihi hakkında oldukça sığ eserler kaleme alan Ali Suâvî'nin (1839-1878) Türk medeniyeti hakkında kalem oynatırken; Türk ırkının dünyanın en eski ve medeni ırklarından biri olduğunu iddia etmesinde Gobineau'nun bariz tesiri vardı. Bu Osmanlı aydını meşhur "Türk" makalesinde Türk ırkının tarih sahnesinde önemli roller oynadığını belirterek, Türklerin zihni ve fikrī faaliyetleri üzerinde durdu. Ona göre; Türk ırkı askeri, medeni ve siyası rolleri bakımından bütün ırklardan üstün ve eskiydi; dünya kültür tarihinde en büyük rolü Türkler oynamış ve özellikle İslâm kültürünü onlar meydana getirmişlerdi. Bu durum daha sonra haklı olarak Ali Suâvî'nin Türkiye'de Türkçülük akımını başlatanlar arasında sayılmasına sebep oldu. Büyük katliamların yaşandığı II. Dünya Savaşı'nda Almanlar mağlup olunca, Nazilerle birlikte Gobineau ve tezlerine karşı münaferet de giderek arttı. 1955 yılında Milliyet Duygusunun Sosyolojik Esasları başlığını taşıyan değerli bir eser kaleme alan Sadri Maksudi Arsal (1878- 1957), Beşeri Irkların Müsavatsızlığı Hakkında Deneme adıyla andığı Gobineau'nun eserini zikrettiğimiz kitabında kısaca tanıttı.
sayfa 16-17Kitabı okudu
İnsan ırkları karışmadıkları sürece daima medeniyetten yoksun kalırlar.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.