İnsan Sesi

53 dk.
1989
Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları

2024 152. kitabı
Bu tiyatro metnini okumadan önce 2020 yılında yapılmış dünyaca ünlü yönetmen Pedro Almadovar ve çok sevdiğim bir oyuncu olan Tilda Swinton'un tek başına performe ettiği ve sadece 30 dakikalık bir mono dramatik film olan #insansesi kısa filmini izlemiştim. Bir kez de text olarak okumak istedim. 21. yüzyılın görsel bakışı ile 20. yüzyılın bakışının nasıl olduğunu görmek için.. Bu konuda en keskin fark sanırım teknolojik bakış açısı olmuş. Filmde kadın bir cep telefonu ve kablosuz kulalıkla iletişim kurarken, metinde uzun bir kordonu olan ve bir santral aracılığıyla bağlantıların sağlandığı zamanlarda geçer. Kordon bildiğiniz gibi anne ile bebeğin birbirine bağlı yaşadığı ve ayrılmaz bir his transferi oluşturan önemli bir parçadır. Kadının adama olan tutkusu ve bağlılığı işte bu telefon kordonu ile anlatılmış. Lakin filmde bu bağ kurulamamış. Hatta tiyatro metninin sonunda aynı kordonu boynuna dolayan kadın, metaforik olarak ayrılma fikrini boğularak ölmek olarak hissetmiş. Filmde ise "beni yak, kendini yak, her şeyi yak" sahnesi ile verilmeye çalışılmış. Bana soracak olursanız sembol olarak telefon kablosu nedense daha bir anlamlı geldi bu sahnede Görsel olanla yazılı olanın farklı his tecrübeleri var nede olsa... Bu arada hem filmi hemde oyunun yazılı halini öneririm. He ikisi de gayet iyi İşte oyundan bazı alıntılar : "İnsan istediği kadar şüphe ederek felaketi beklesin. Darbe geldiğinde yinede sırtüstü düşüyor." "Ben paha biçilemez bir saadeti çok pahalıya ödüyorum." "Alo... Alo.. Alo, sesimi işitiyor musun? ... Oysa ben seni yan odadaymışsın gibi duyuyorum. Ne garip değil mi? Bir başkasını duyururken kendi sesini işittiremiyorsun." "Eğer beni sevmemiş olsaydın, şuan telefondaki sesin bir silaha dönüşebilirdi. İz bırakmayan ve gürültü çıkarmadan işini gören bir
İnsan SesiJean Cocteau · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 198926 okunma

Jean CocteauYazar · 8 kitap
Jean Cocteau, soylu bir ailenin oğlu olarak Paris’te 1889 yılında dünyaya gelmiştir. Çok iyi bir sanat eğitimi almış ve daha küçük yaşlarda edebiyat çevresi içinde büyümüştür. Ailenin soylu ve zengin olması ona pek çok kapıyı da açmıştır. Jean Cocteau, lise yıllarında şiir ve öyküler yazmaya başlamış ve çeşitli öykülerini kendisi sinema ve tiyatroya uyarlamıştır. Zamanla dahi bir sanatçı olarak anılmaya başlamıştır. 2. Dünya Savaşı sırasında Sahtekar Thomas ve Büyük Sapma isimli romanları ile Müthiş Çocuklar öykülerini yayınlamıştır. Müthiş çocuklar isimli hikayede, ayakta duramayan bir gencin dünyadan kaçışını anlatmıştır. Genelde ağır dramları ile kendini kanıtlayan yazar, bir dönem Picasso’nun yaptığı sahne dekorları ve Honnegger, Milhaud gibi müzisyenler ile birlikte mitolojik öyküler sahnelemiştir. Meşhur dram mitolojik öyküler olan Antigone, Oedipe-Roi, Kral Oedipus gibi öyküleri kendi tarzı ile yorumlamıştır. Senaryoları ve sinema filmleri ile klasikler arasına giren yazarın meşhur filmleri; Şairin kanı, Edebi dönüş, Güzel ile Canavar sayılabilir. Ayrıca sinema ve tiyatro için pek çok insanda eğitmiştir. Jean Cocteau, 11 Ekim 1963 yılında vefat etmiştir.