Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İnsan ve Tragedya

Andre Bonnard
İlkçağlarda insanoğlu; kendisini çevreleyen ve anlam veremediği bu derin, karanlık gökyüzünde, ışık kaosundaki evrende, kendisine bir yol, bir kimlik arıyordu. Bu yüzden birçok efsaneler (mitoslar) üretmek zorunda kalıyordu... İşte bu soru ve sorunlar içindeki insanoğluna, gene kendi içinden çıkan ozanlar ek uzatıyordu. Bu ozanlar; mitoslardaki tanrılara ve onların insanlara dayattığı acı yazgıya başkaldıran mitolojik kahramanların savaşımlarını, tiyatro sahnelerinde sergiliyorlar ve bu yolla insanoğlunun trajik yazgısını aşmasına yardımcı olmaya çalışıyorlardı. Ozanların yorumlayıp tragedyalara dönüştürdükleri bu oyunlar sayesinde yüreklilik kazanan insanoğlu; bir yandan bilimlere doğru yönelip özgürleşmeye başlamış; özgürleştikçe de, usunu kullanarak, kendisiyle birlikte tanrıların da bir evrim sürecine girmelerini sağlamıştır. Bu kitapta, Ayshülos, Sofokles, Evripides gibi ölümsüz ozanların; insanın ve tanrıların evrenler birlikte aralıksız süre giden bu evrim sürecini, tragedyalarıyla nasıl yönlendirdikleri anlatılmakta ve simgesel insan-tanrı çatışması, günümüz dünyasıyla içselleştirilerek yorumlanmaktadır. Batının ünlü Helegonlarından biri lan Andre Bonnard; insanın insanlaşma ve evrene egemen olma yolundaki uzun ve çileli evrim sürecini, mitologyaya dayanarak, diyalektik bir açıdan irdelemektedir. Sonuç olarak yazar, insanın bir gün tam anlamıyla özgürleşebilmesi için, savaşsız yeni bir dünya yaratabilmesi için, onun yenmesi gereken o trajik yazgısından söz etmektedir.
Yazar:
Andre Bonnard
Andre Bonnard
Çevirmen:
Yaşar Atan
Yaşar Atan
Tasarımcı:
Savaş Çekiç
Savaş Çekiç
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: Mayıs 2006İlk Yayın Tarihi: Nisan 2004Yayınevi: Evrensel Basım YayınOrijinal Adı: Le tragedie et l'homme
ISBN: 9799758745226Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
173 syf.
·
Puan vermedi
Ölümsüz üç Grek tragedyası. Aiskhylos'un Prometheus'u, Sophokles'in Antigone'si ve Euripides'in Hippolitos'u. İnsanın insanlaşma ve evrene egemen olma mücadesinde İnsan-Tanrı çatışması. İnsanın bir gün tam anlamıyla özgürleşebilmesi ve savaşsız yeni bir dünya yaratabilmesi için yenmesi gereken yazgısıdır bu üç tragedya.
İnsan ve Tragedya
İnsan ve TragedyaAndre Bonnard · Evrensel Basım Yayın · 200617 okunma
Reklam
173 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Kitap okumak kadar, sanatta önemlidir. Tabii kitap yazmakta bir sanattır. Ama kitap yazmak için önce okumak gerekir, yani temelinde okumak yatar bu işin. Ne kadar okursan, o kadar yazarsın, belki sözlü olarak belki de kağıda dökerek. Bu sebeptendir ki okumak bir sonuç, yazmak ise bir nedendir kanımca. Tabi ki her kitap bir sanattır hepimiz için.
İnsan ve Tragedya
İnsan ve TragedyaAndre Bonnard · Evrensel Basım Yayın · 200617 okunma
173 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
‘Zeus’un yıldırımları sürekli dorukları vurur.’ Zeus ama biz muktedirler diyelim insanları en soylu duygularından vurup, teslim alırlar. Değerlerini yitirmiş, ulvi olmaktan düşürülmüş insan biat etmeye hazırdır...
İnsan ve Tragedya
İnsan ve TragedyaAndre Bonnard · Evrensel Basım Yayın · 200617 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.