Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Matüridi Kitaplığı

İnsan ve Yaratılış Hikmeti

Osman Nuri Demir

İnsan ve Yaratılış Hikmeti Sözleri ve Alıntıları

İnsan ve Yaratılış Hikmeti sözleri ve alıntılarını, İnsan ve Yaratılış Hikmeti kitap alıntılarını, İnsan ve Yaratılış Hikmeti en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanın küçük bir âlem şeklinde isimlendirilmesinin en önemli sebebi ise büyük âlemin insanı merkeze alarak tasarlanmış olmasıdır. Büyük âlemde ne varsa insan içindir ve insanın idrak, anlayış ve menfaati ile uyum halindedir ve işte bu sebeple insan “küçük âlem” diye isimlendirilmiştir.
Sayfa 68 - İlke YayıncılıkKitabı okudu
Akletmeyen, düşünmeyen insan gerçek mânâda diri değildir. Aynı zamanda tevhide ulaştırmayan bir aklın sahibinin de ölüden farkı yoktur.
Sayfa 27 - İlke YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Her işin gerçek değeri ve konumu âkıbetine göredir.
Sayfa 40 - İlke YayıncılıkKitabı okudu
Ruh için tanrıdan bir parça ya da insana ihsan edilen tanrısal bir öz gibi tanımlamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Zaten yaratıcı tanrı tasavvuru ile yaratılmış insan anlayışı ve bu ikisi arasındaki mutlak ayrılık düşüncesi bu durumu bozacak herhangi bir yaklaşımın önünü kesin bir şekilde kapamaktadır.
Sayfa 19 - İlke YayıncılıkKitabı okudu
Akıllar yemek ve içmek için düzenlenip yaratılmamıştır. Çünkü yeme içme konusunda akılsız canlılar akıllı olanlardan çok daha güçlüdür.
İnsanoğlu ancak kendinden hareket ettiği ve kendini keşfettiği ölçüde varlığını ve parçası olduğu âlemin tamamını anlamlı kılabilecektir.
Sayfa 14 - İlke YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
İnsan türü öyle bir yaratılışa sahip kılınmıştır ki sonucu itibarıyla yararı umulmayan veya zararından sakınılmayan bir işe yönelmeyi anlamsız bulur.
İlgili âyetlerde geçen hidâyete erdirme, dalâlete düşürme, kalplerin mühürlenmesi gibi Allah'a nispet edilen hususların işaret ettiği nokta, nihaî anlamda bu gibi şeylerin yaratma cihetinden Allah'a ait olduğunun bilinmesidir. (...) Dolayısıyla Allah'ın hidâyet ve dalâlet vermesi; bu fiilleri işlemeyi arzu eden ve bu kavramların muktezasına uygun hareket ederek onların gerektirdiği mümin veya kâfir gibi isimlerle anılmayı hak edenler için bu fiilleri yaratmasıdır.
Sayfa 79 - ilke yayıncılıkKitabı okudu
Allah hakkında" Niçin yarattı?" tarzında soru sormak O'nun zâtî özelliğini yani yaratan olduğunu gözden kaçırmak anlamına gelmektedir. (...) Allah hakkında "Niçin kudretli olmuştur, niçin bilmiştir?" sorularını sormak manasız olduğu gibi "Niçin yaratmıştır?" sorusunu sormak da anlamsızdır. (...) bu sorular esasında ve nihaî noktada Allah hakkında "O niçin ilahtır?" sorusunu yöneltmekle eşdeğerdir.
Akıl insanda ceza ve mükafatı gerektiren akıbeti düşünmeyip sadece dünya hayatı için verilmiş olsaydı, hikmetsiz bir iş yapılmış ve abesle iştigal edilmiş olurdu. Çünkü bu kadarına diğer canlılar (behâim) zaten tabiatları gereği güç yetirmektedir.
29 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.