Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

33 Felsefi Muamma

İnsan Yemenin Nesi Yanlış?

Peter Cave

İnsan Yemenin Nesi Yanlış? Sözleri ve Alıntıları

İnsan Yemenin Nesi Yanlış? sözleri ve alıntılarını, İnsan Yemenin Nesi Yanlış? kitap alıntılarını, İnsan Yemenin Nesi Yanlış? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir ülkede yaşıyor, olanaklarından faydalanıyor olmamız doğrudan rıza gösterdiğimiz anlamına gelmez..
Sayfa 93 - Mecbur olduğumuz anlamına gelir.
"Ancak geriye doğru anlaşılabilmekle birlikte hayat, ileri doğru yaşanmak zorunda."
Sayfa 211
Reklam
.. eğer gerçekten ne istediğimizi söylemek için dış nedenlerle oluşmamış bir "benlik" --gerçekte olunan kişi-- bulunması gerekiyorsa, gerçekte ne istediğimizi kendimize kendimiz bile söyleyemeyiz..
Sayfa 29
Var olan her şey sadece şimdide, şu anda var olabilir.. İyi de, "şu an" ne demek peki? Şimdi denen şey ne?
Bir şeyin süresi varsa, parçaları, yani bir başlangıcı ve bir sonu var demektir. Başlangıçtaysak son gelecektedir, dolayısıyla yoktur. Sondaysak başlangıç geçmiştedir, dolayısıyla da aynı şekilde yoktur. Sözün kısası biz, şimdide "hiç zamana" sıkışmış durumdayız
Belki bize gereken, kendimizi, üzerlerinde düşündüğümüz çatışan arzulara sahip ve hangisini memnun etmenin en iyisi olacağına karar vermeye çabalayan canlılar olarak görmektir.
Reklam
Aziz Augustine, “Zaman nedir öyleyse? Kimse sormazsa ne olduğunu biliyorum. Soran çıkar da açıklamaya kalkarsam ne olduğunu bilmiyorum.” demişti.
Ah, ne safmışım! Akşam yemeğine kim var, sorusuna verdiğim hevesli "ben varım" yanıtının beni doğrudan tencereye götüreceğini, akşam yemeğine konuk hatta konuk şef değil, bizzat "yiyecek" olarak katılacağımı hiç bilemedim.
Sayfa 121Kitabı okudu
Gerçekte ne istediğimizi kendimize kendimiz bile söyleyemeyiz. Bunun nedeni “benlik” arayışının çok zorlu olması değil, “benliğin” kolay anlaşılmaz, ele kolay geçmez olmasıdır.
İnsanlar sıklıkla gerçekte yapmak istemedikleri şeylere zorlanırlar ancak sonuçta değişime uğradıklarına minnettar da kalabilirler.
Reklam
Çok çok fazla insan, yasalar yerine vicdanlarına başvursalardı hükümetler eliyle kurumlaşmış pek çok gaddarlık önlenebilirdi.
On yedinci yüzyılın en önemli filozoflarından Thomas Hobbes insan yaşamının “yalnız, zavallı, kötü, acımasız ve kısa” olduğunu yazmıştı. Verilecek cevapsa açıktır: “Daha beter olabilirdi, Thomas. Yalnız, zavallı, kötü, acımasız ve uzun olabilirdi.”
Neredeymiş bu eşitlik? Dişi, erkekten farklıdır; ortalama kadın, ortalama erkekten farklıdır, bireysel açıdan kadın, bireysel açıdan erkekten farklıdır. Erkeklerle kadınlar biyolojik açıdan, genler bakımından farklıdır, erkek ve kadınların üreme özellikleri ve muhtemel yaşam süreleri farklıdır. Bireysel anlamda erkek ve kadınların ortak yönleri vardır, doğru ama bunun nedeni insan olmalarıdır.
"Tanrım lekesiz kıl beni... Hemen değil ama" sözüyle meşhur Aziz Augustine, "Zaman nedir öyleyse? Kimse sormazsa, ne olduğunu biliyorum. Soran çıkar da açıklamaya kalkarsam, ne olduğunu bilmiyorum." demişti.
Lord Chesterfield’ın şu ünlü sözünü hatırlamak fayda edebilir: “Aşk eyleminde haz anlık, konum gülünç ve masraf fecidir.”
Sayfa 108Kitabı okudu
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.