İpek ve Pusula

Handan Acar Yıldız
14 Mayıs 2025
Muhit Kitap

YOKLUK İNSANA CÖMERTLİĞİ ÖĞRETEBİLİR Mİ?
2025 54. kitabı
Yetiçkinler için kitap tavsiyesi. "Bu halk ne yiyip içse, onun üzerinde yerin ve göğün hakkı oldugunu düşünüyordu." IPEK ve PUSULA / HANDAN ACAR YILDIZ / MUHIT KITAP Bir ipek yolu yolculuğu bu, uzun farklı çetrefilli. Bir keşişin asasina sakladiği ipek böceği tohumları ile Konstantinopolis'e yolculuğu. Geçtiği uzun yollar, çöller; Eftalit(Hun halkı) ve Perslerin diyarlarinda gördükleri, yaşadiklari, ihtisamlı Sasani saraylarinda Anugirvan ile kesişin konuşmasi. Tesadüften öte tevafuk olarak gördüğüm bu kitap ve içeriğinde benim de gitmek istediğim yerlerden biri olan Özbekistan Semerkant; satır satır altını çizdiğim cümleler.. Üç medresenin ortasında gökyüzünü izlemek istediğim Registan meydanıyla ilgili harika betimlemeler... Demeliyim ki ruhumu doyuran bir kitap oldu. Sevgili yazarimizin dilinde ihsan'i Oktar Anar'in kelime zenginliğini ve Nazan Bekiroglu'nun şiirsel tasvirlerini buldum. Lakin her şeyden önemli oldukça özgün bir kitapti okudugum. Yaşamlar, mücadeleler, sanatlar, inançlar ve Tanri ile ilgili düşünceler. Farklı hayatlar, mistik hikayeler. Nika ayaklanmasinin bir atin gözüyle başlangici.. Binlerce yıl öncesinden günümüze uzanan iki gencin arayişi; Upek ve Doğu. Rengarenk bir suzâninin (Özbekistan 'a ait bir kumaş) gölgesinde buluşan iki ruh. Çok sevdim bu kitabi, yazarimizin kalemine yüreğine sağlık. iki yüz sayfa daha olsa aşkla okuyacaktim. İpek Yolu'nun o yüzyillari aşan hikayelerine şahitlik etmek istiyorsaniz kitap tam size göre. Derin ve şiirsel.Ve benim de kitaplarda en çok sevdiğim hikayeler, heybeme koyacağim bilgilerin olmasi çok güzel. Yol insanin ruhunu yüceltme vesilesidir, yolculuklariniz güzel olsun kitaplarla ve sevgiyle kalin. #ipekvepusula #handanacaryildiz #turkuvazkitap #muhitkitap #kitapalintilari #kitapsever #neokusak
İpek ve PusulaHandan Acar Yıldız · Muhit Kitap · 202512 okunma
2025 86. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2025 15:26
Handan Acar Yıldız | İpek ve Pusula “Sadece insanın mı kaderi vardı. Taşın, toprağın ve dahi ateşin kaderi yok muydu?” Bir yandan zamanı delip geçen kadim bir öykü, bir yandan da ruhun pusulasıyla yön bulan bir yolculuk. Kitap, bir keşişin gizlice Çin’den getirdiği ipekböceği tohumlarını Bizans’a taşımasıyla başlıyor. Bu yalnızca tarihi bir olaya değil, aynı zamanda sembolik bir devrime de işaret ediyor: Bilginin, sabrın ve kültürler arası etkileşimin yolculuğuna. Bu keşiş, tıpkı bir zaman yolcusu gibi, geçmişten bugüne akan büyük anlatının bir parçası oluyor. Justinianus ve Thedora’nın dönemine yapılan bu dokunuş, hem Bizans’ın ihtişamını hem de içten içe yanan siyasi ve sosyal sancıları görünür kılıyor. Diğer yanda Semerkant’a yolu düşen genç bir akademisyen ve kendi iç dünyasında kaybolup yeniden uyanmayı bekleyen bir kadın. İki farklı zaman dilimi, iki farklı coğrafya ve iki farklı ruh hali; ama birbirine görünmez iplerle bağlanan bir kader. ️Kitabın en güçlü yönlerinden biri, tarihî olayları sadece kronolojik bir anlatıya yedirmemesi. Anlatılan her olay –Nika İsyanı, Ayasofya’nın yeniden inşası, Cundişapur’un bilimle yoğrulmuş atmosferi– hikâyenin bir karakteri gibi davranıyor. Sadece zemin değil, ruh katıyor. Aynı şekilde, Nuasybin’in akrepleri ve İstanbul’un yılanları gibi detaylar, okuru metaforik bir evrende dolaştırıyor. Zehirin nereden geldiği, neye dönüştüğü ve kimi etkilediği üzerine düşündürüyor. İpek ve Pusula, bizlere sadece “ne olmuş?” sorusunu değil, “ne hissedilmiş?” ve “bu bana ne söylüyor?” sorularını da sordurtuyor. Özellikle İpek karakterinin içsel arayışı, bugünün dünyasında kaybolmuş birçok insana ayna tutar nitelikte. Eserin en büyüleyici yanı ise pusula gibi bir rehberlik sunması. Pusula, sadece yön bulmak için değil; insanın
İpek ve PusulaHandan Acar Yıldız · Muhit Kitap · 202512 okunma