Irk Bitig

2016
Kutlu Yayınevi

Irk Bitig
2025 1. kitabı
9. yüzyılda Uygurlar tarafından runik yazısı ile kaleme alınan Irk Bitig, Türk kültürünün ve tarihinin en önemli eserlerinden biridir. Bugün British Museum’da sergilenen bu eser, sadece Türkçe’nin eski dönemlerine ışık tutmakla kalmayıp, döneminin inanç sistemi ve değer yargılarına dair çok önemli bilgiler sunmaktadır. 104 sayfadan oluşan eserde, 65 adet fal yer almakta olup, metinlerin sonunda “İyidir (edgü ol)” ya da “Kötüdür (yablak ol)” gibi ifadeler kullanılmıştır. Bu durum, eserin iyilik ve kötülük kavramlarını döneminin toplumsal algılarıyla tanımladığını ortaya koyar. Dikkat çekici bir diğer husus ise, Türkçe metinlerin yer aldığı sayfaların bazılarına sonradan Çince yazılar eklenmiş olmasıdır. Irk Bitig, Kötünün iyi, iyinin de kötü üzerinden tanımlandığı bu eser, iyi ve kötü ölçütünün ne olduğunu, toplumdaki değer yargıları doğrultusunda hangi nesne, hayvan ya da durumların iyi hangilerinin kötü olarak algılandığını yansıtması açısından önemlidir.
2018 4. kitabı
Kitap Uygurların Irk Bitig adlı fal kitabıdır.Kitapta her ırk (fal) hem Göktürk alfabesi ile hem Azerbaycan Türkçesi ile hem de Türkiye Türkçesi ile yazılmış.Her falın sonu falın içeriğine göre 'Böyle bilin ki iyidir' veya 'Böyle bilin ki kötüdür' diye biter.Dönemini oldukça güzel aydınlatan bir yapıt.
Eğitim
2024 36. kitabı
Bakalım yaşıma kaç kitap sığdırmışım ?? Çoğu kütüphanemde olan kitaplardır. 500'e yakın kitabım vardı. Bir kısmını deprem bölgelerine ve köy okullarına gönderdim. Bir kısmını öğrencilerime hediye ettim. Ödünç alıp okuduklarım da var tabi ki. Alanım gereği okudum. Türk lehçelerine ilginiz varsa okumalısınız. Kesinlikle okunmalı.
2022 19. kitabı
Böyle biliniz ki,bu yazıt yakşıdır.Tarottur,kahvedir böyle saçma fallardan sıkıldıysanız olcay çabuklarınızdan çıkacak sayıya göre ırkınıza bakabileceginiz güzel bir rehber ha ben inanmam derseniz yine okuyun uygurlari taniyin
2025 68. kitabı
Eski Türkçe ile yazılan fal kitabının , Azerbaycan Türkçesiyle Bakü-İstanbul hattında basılmış halini oluşturur . Eserde sözlüğe de yer verildiği için eski Türkçe ifadeler havada kalmıyor . Sadece fal kitabı olarak düşünmeyin . Cümleler içerisinde folklorik unsurları da tespit edebilirsiniz.
2025 51. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2025 13:14
9. veya 10. yüzyılda Göktürk alfabesi ile yazılan bir kehanet ve fal kitabı. “Irk” kelimesinin kökeninin “fal” demek olduğunu bu kitap ile öğrenmiş oldum ve de Çin’de bulunan orijinal el yazmalarının bugün İngiltere’de olduğunu da… Kitapta hem Göktürk alfabesi ile yazılan orijinal metin, hem onun latin harflerine çevrilmiş versiyonu, hem Azericesi hem de Türkçesi mevcut. Çizimlerle desteklenmiş, bir oturuşta bitirilen bir kitap Irk Bitig. Zar benzeri, üzerinde sayı yerine geçen şekiller bulunan tahta çubukların yere atılması ile üste gelen şekillere göre kitaptan bakılan fal olması nedeniyle çok anlam aranacak bir kitap değil. Kitabın tek ve en önemli kısmı Türk kültürüne ait bulunan en eski yazmalardan biri olması, Türk kültürüne dair fikir edinmemizi sağlaması. Kitabın orjinalinin Uygur alfabesi ile yazıldığı, bulunan el yazmalarının ise Uygur alfabesinden Göktürk alfabesine çevrilmiş bir nüshasının olduğu tahmin ediliyor. Tabiki hepsi bir rivayet. Kitabın ön sözü tamamen Azerice. Okurken hiç zorlanmadığımı, Azerbaycan Türkçesinin yazı dilinin de bize çok uzak olmadığını bu kitap ile anlamış oldum.