Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Isaac Newton

James Gleick

Isaac Newton Gönderileri

Isaac Newton kitaplarını, Isaac Newton sözleri ve alıntılarını, Isaac Newton yazarlarını, Isaac Newton yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sir Isaac Newton’un Principia Mathematica Philosophia Naturalis’inin III. Kitabı’nın Türkçeye Çevirisinin Taslak Metni II. Viyana Kuşatmasının Yılı 1683 Kitabın Yayımlandığı Yıl 1686 Cumhuriyetin İlânı 1923 Kitabın Çevrildiği Yıl 2016 Kitabın Geciktiği Yıl Sayısı 330 Türkçeye Çeviren: Evren İŞBİLEN
Reklam
I Numaralı Tanıtım Yazısı: Işık hakkında yazılan ve bundan sonra gelen bilimsel yazının bir kısmı 1675 yılında Kraliyet Bilim Derneği’ndeki (Royal Society) Saygıdeğer Beyler’in isteği üzerine yazılmış, Derneğin Sekreterliği’ne gönderilmiş, toplantılarında okunmuştur; yazının geri kalanıysa Teori’yi tamamlamak amacıyla 12 yıl sonra eklenmiştir, bunun istisnası ise 3. Kitap ve 2. Kitap’ın son savıdır ki bunlar dağınık yazıların bir araya getirilmesinden oluşmuştur. Bunlar hakkındaki ihtilaflardan sakınmak amacıyla, şimdiye dek yazıları bastırmayı erteledim ve eğer dostların sürekli ısrarları olmasaydı daha da erteleyebilirdim. Eğer bu konuda yazdığım ve kalemimden çıkmış olan diğer yazılar kusurluysa, bunlar muhtemelen bu çalışmada belirtilen deneylerin tümünü yapıp Işığın Kırılımı ve Renklerin Kompozisyonu Teorisi ile ilgili görüşlerimden tamamen emin olmamdan önce yazılmış olabilir. Benim burada yayınladıklarım yurtdışına çıkarılıp yayınlanması için uygun olduğunu düşündüklerimdir, ancak benim onayım olmaksızın başka bir dile çevrilmemelidir.
OPTİK Işığın Yansıması, Kırılması, Infleksiyonu ve Renkleri Hakkında Bilimsel Bir İnceleme Sir Isaac Newton I Numaralı Tanıtım Yazısı:
Ayrı olarak düşünülen her Işın’ın geliş açısının sinüsü belli bir oranda Kırılma açısının Sinüs’üne eşittir.
Benzer bir şekilde, D Objesi, [2. Şekil’de] bir Prizma’dan görüldüğünde, hakiki yeri olan D’de görülmeyip, ancak, en son Kırılmış FG Işın’ının F’den d’ye geriye çizilmiş bir hatta bir d noktasında görünecektir
Reklam
Newton, zamanının çoğunu sessiz ve yalnız geçirmişti. Düşünerek. Sürekli düşünerek.
İNTEGRAL
Tanjant konusunda sıkı ve kılı kırk yararak çalıştı. Bu düz çizgi, eğriyi herhangi bir noktada sıyırır geçer. Eğer sonsuz güçlü mikroskopla bakılsa, eğri o noktada düz çizgi haline gelir. İncelikli tasarımlar çizdi. Bunlar Eukleides’in ya da Descartes’ın her çiziminden daha karmaşık ve serbestti. Sonsuz küçük değer hayaleti tekrar tekrar karşısına çıkıyordu. Bundan kaçamıyordu, dolayısıyla yararlanmaya çalıştı, hem sıfır olan hem sıfır olmayan bu nicelik için özel bir simge benimsedi. Newton’ın bazı şemalarında iki uzunluk, “sonsuz küçük miktarda” farklılık sergiliyordu, kimi uzunlukların arasında ise “hiç fark yoktu”. Bu tekinsiz ayrımı muhafaza etmek elzemdi. Böylece Newton’ın, eğrileri sonsuz sayıda bölüte ayırarak ve bölütleri sınırlamaksızın toplayarak alanları hesaplamasını mümkün kılıyordu. Yarattığı “yöntem sayesinde, karelere bölünebilen eğri çizgilerin altında kalan alanı hesaplayabilecekti”; yani bu kareleri bütünleştirecekti.
Sayfa 60
İnsanlar köprü kuracakları yerde, duvar ördükleri için yalnız kalırlar
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.