Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Hukuk İlminin Esasları

Zekiyüddün Şa'bân

İslam Hukuk İlminin Esasları Sözleri ve Alıntıları

İslam Hukuk İlminin Esasları sözleri ve alıntılarını, İslam Hukuk İlminin Esasları kitap alıntılarını, İslam Hukuk İlminin Esasları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Demek oluyor ki kıyas, teşri'î içerikli nasların, hakkında nas bulunmayan olayları da kapsadığını izhâr eden ve onların hakkında hüküm bulunmayan yeni olaylara da şâmil olduğunu ortaya koyan metottur.
Sayfa 177
Örfün Kaynak Değeri
... İslam hukukunda hükümlerin konulmasındaki esas gaye, insanların durumlarını düzeltmek, aralarında adaleti gerçekleştirmek ve onların sıkıntılarını gidermektir. O halde, İslam hukukuna göre hüküm verilirken, insanların adet edindiği ve aklıselim sahiplerinin tasvip ettiği şeyleri dikkate almamak, insanları sıkıntı içine atmak olur, ki bu, İslam hukukunun üzerine bina edildiği temel gayeye aykırı düşer(...) Şari' teala bu adetlerden sadece kötü ve zararlı olanlarını ilga etmiştir.
Sayfa 261
Reklam
Kıyasta illet: İnsanlar için bir maslahatı gerçekleştirmek veya onlardan bir mefsedeti savmak üzere hükmün konmasına sebep olan vasıf.
Sayfa 205
Şer'î hükümlerin varlığı da yokluğu da, hikmetlerinin değil, illetlerinin var olup olmamasına bağlıdır. (ان الأحكام الشرعية تدور وجودا و عدما مع عللها لا مع حكمها)
Sayfa 197
Tahricul menat, nas veya icmada yer alan bir hüküm için münasip olan vasfı ortaya çıkarmak üzere yapılan içtihat demektir.
Sayfa 218
Asıl sabır, olayla ilk karşılaşmada gösterilen sabırdır. (Buhari, Cenaiz, 32)
Sayfa 94
Reklam
Sonuçlar sebeplerine tâbidir; sebepler varsa sonuçları da vardır.
Sayfa 171
“Kelâmın i‘mâli ihmalinden evlâdır...”
Sayfa 475 - Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları
İllet, kıyasın en önemli rüknüdür; zira kıyas işlemi illet üzerine kurulur.
Sayfa 192
24 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.