İslam İş ve Ticaret Ahlakı

Saffet Köse

İslam İş ve Ticaret Ahlakı Gönderileri

İslam İş ve Ticaret Ahlakı kitaplarını, İslam İş ve Ticaret Ahlakı sözleri ve alıntılarını, İslam İş ve Ticaret Ahlakı yazarlarını, İslam İş ve Ticaret Ahlakı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şeytanın faaliyet alanları insanların sahip olduğu zaaflardır. Şeytan önce kazanç yollarını ( kumar, içki, zina gibi ), peşinden kazanma biçimini ( hile, aldatma, şantaj, tehdit gibi), en son olarak da kazanç sonrası malla ilişki noktasındaki ( cimrilik, zenginliği baskı aracı olarak kullanma gibi ) zayıf noktaları süsleyerek insanı aldatan bir özelliğe sahiptir.
Malını ya da iş gücünü çarşıda - pazarda alıcısına arzeden, dükkânını zamanında açıp müşterisini bekleyen bir insan üzerine düşen ilk görevi yapmıştır. Bundan sonrasında dürüstçe çalışması, haksız rekabete girmemesi, gereksiz yere çekişmemesi, didişmemesi gerekir. Allah'ın kendisi için takdir ettiği ne ise o kendisine gelecektir.
Reklam
Kişi açısından ibadetin değeri ona kazandırdığı ahlâk ve bilinçle ölçülür. İmam Gazâlî der ki: " Haram yemekle beraber ibadet etmek deniz dalgalarının üzerine bina yapmaya benzer."
İhyâ'ü ulûmi'd dîn, Beyrut, ts. ( Dâru'l Ma'rife), III,89Kitabı okudu
Haram yollarla elde edilmiş mallarla yapılacak bir ibadetin kabulü söz konusu değildir. Mâlî ibadet kişinin kendisine ait kazançlardan olmalıdır. Haram yoldan elde edilen bir mal onu elinde tutana ait değildir ki onunla zekat verebilsin, kurban kesebilsin ya da hacca gidebilsin.
Gazâlî, RazÎ, Kâtip Çelebi, gibi islâm âlimlerinin de belirttikleri üzere insan yasaklanan şeylere karşı daima hırslılık gösterir. Belki de bu zafiyet onlarla imtihan olmanın tabiî bir sonucudur. O sebeple nefis için haramın bir cazibesi vardır.
İçine az da olsa haram karışmış, bir yönü itibariyle kirli olan çok gelirden az ama helal yoldan elde edilmiş saf kazanç daha değerlidir.
Reklam
Geri111
118 öğeden 111 ile 118 arasındakiler gösteriliyor.