Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Medeniyetinin Geleceği

Ziyaüddin Serdar

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1976’da Londra’da yapılan ve büyük övgülere layık görülen İslâm Dünyası Festivali’nin organizatörü Paul Kehler, yerinde bir noktaya şöyle işaret etmiştir:23 “Doğal bir öze sahip oluşundan dolayı İslâm medeniyetinin geleneksel ve yaşayan gücü, gezegenimizin geleceğinde başka hiçbir medeniyetin oynamayacağı bir role sahiptir. İslâm dünyası ile
Sömürgeciliğin İslâm Ümmet’i üzerinde yaptığı en yıkıcı etkilerden biri, onu parçalara ayırması ve Ulus Devletler yaratmasıdır. Bağımsızlık sonrası günlerde farklı İslâm ülkeleri, özellikle bölgesel sorunlarla karşı karşıya kalmışlardır. Ümmet bilinci bu sorunları tümüyle İslâm’a ait sorunlar olarak görmemizi talep eder. Belli sahalarda bölgesel olabilmelerine karşın kökende bu problemler bütün Müslümanlara aittirler. Son derece güç çözümlerin bulunmasının bir nedeni de budur. Bu sorunları bölgesel açıdan çözümlemeye çalışmanın sonucu verimsiz olacaktır, zira önemli bölgesel sınırların dışına taşmaktadır. Bu yüzden bölgesel çaptaki hareketler, çoğunlukla başarısız bulunmuş ve sonuçlarının cesaret kırıcı olması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bölgesel açıdan ele alınan çözümler, farklı Müslüman ulusları birbirinden ayıran farklılıkları güçlendirirler. Dünya üzerindeki Müslüman kişiliği bu bölünmüş çözümleri benimsemekte zorluk çekmektedir. Çünkü Ümmetin ortak rızasına gösterdiği güveni bunlara gösteremez. Ümmetin özellikleri ve İslâm’ın bilinci nasıl ki yalnızca bazı bölümlerde değil tümünde bulunuyorsa, Ümmetin bölümlerine ait problemlerin de tümüyle Ümmet tarafından üstesinden gelinmelidir. Şöyle ki, Filipin’li Müslümanların sorunları; Hindistan’daki Müslümanların karşılaştığı toplumsal kargaşalar, Filistinlilerin özgürlük sorunu, hep birlikte tüm ümmetin sorunlarıdır. Çözümleri bölgesel olamaz; Ümmet seviyesinde çözümlenmelidirler. Hz. Muhammed (s.a.v) ümmeti bir insan vücuduna benzetmiş, bir uzvu incinirse tüm vücudun zarar göreceğini söylemiştir.
Reklam
"Yalnızca bir şey kesindir: bizim sorunlarımızı kimse çözmeyecek. Çağımızın -ki bu çağ, hızlı değişim, belirsizlik ve kaotik davranış çağıdır- birbirine bağlı karmaşık sorunlar ağına yalnızca kendi entelektüel çabalarımız güncel çözümler üretecektir. Zaman, şekilciliğin ve sahte kesinliklerin sürekli ikame edilmesinin ötesine geçmenin zamanıdır. Gelecek bizi çağırıyor, ciddi düşünce ve eylem istiyor."
"Müslümanların her zaman geriye baktıklarını, hiç kimsenin geleceğe doğru bakma zahmetine girmediğini fark ettim."
Modernizm dediğiniz...
"Modernizm Batıcılığın "objektivite", bilim ve teknoloji terminolojisine bürünmüş halidir."
Sayfa 298Kitabı okudu
"Beni ciddi manada rahatsız eden şey ise İslam hakkındaki bütün konuşmalara rağmen, İslam'ın kavram, prensip ve merkezi fikirlerinin hiçbir yerde yürürlükte olmayışıydı."
Reklam
"Yalnızca bir şey kesindir: Bizim sorunlarımızı kimse çözmeyecek. Çağımızın -ki bu çağ, hızlı değişim, belirsizlik ve kaotik davranış çağıdır- birbirine bağlı karmaşık sorunlar ağına yalnızca kendi entelektüel çabalarımız güncel çözümler üretecektir. Zaman, şekilciliğin ve sahte kesinliklerin sürekli ikame edilmesinin ötesine geçmenin zamanıdır. Gelecek bizi çağırıyor, ciddi düşünce ve eylem istiyor."
insan yayınları
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.