Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Tarihini Anlama Kılavuzu

Seyfettin Erşahin

İslam Tarihini Anlama Kılavuzu Sözleri ve Alıntıları

İslam Tarihini Anlama Kılavuzu sözleri ve alıntılarını, İslam Tarihini Anlama Kılavuzu kitap alıntılarını, İslam Tarihini Anlama Kılavuzu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Medeniyetin hemen her safhasında manevi yönün ihmal edilmemesi önem arz etmektedir. Maddi gelişmeler veya teknoloji, ahlaki ve manevi değerleri ön planda tutmayan kişi veya toplumun emrine verildiği zaman, önlenmesi güç katliamlara, zulümlere yol açabilir. Sözgelişi Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Batı medeniyetinin kendi geleceği ile ilgili kuşkuları artmıştır. Bu; medeniyette -kendi inanç ve ahlak nizamının gelişme süreci içinde- birer kültür öğesi olan bilim ve teknolojiyi, çeşitli felsefe ve sanat ve ekollerini doğurmuştur. Ama aynı sistem, çeşitli olumsuzluklara da yol açmıştır.
Sayfa 330Kitabı okudu
İslâm Tarihçiliği
"Çölde yolunu şaşıranlar gibi biz şimdi zaman içinde kaybolmuş kimseleriz." #AhmetHaşim
Sayfa 47 - OttoKitabı okudu
Reklam
... Endülüs'ten, Endülüs'ün zavallı halkından var mı haberiniz? Her yer, onların felaketini duydu, sizin kulağınız sağır, gözünüz kör, kalpleriniz mefluç mu? Ölen asker, esir kadın, ufuklara bakıp bizden İmdat ummuş beklemişti, son ana dek. Hiç düşündünüz mü bunu? Onların sesi, insan olanın yüreğini eritirken, Siz Müslümanlar, onların kardeşi, kayıtsız, halinden memnun ve haz maymunu! Yürekli, utanan, alçalmaktan korkan, kardeşi için can veren kimse kalmadı mı yeryüzünde? Hakkın yardımcısı, hak peşinden giden, kendini hakka adamış tek kişi yok mu? Dünyanın efendisiydi bu millet, şimdi dünyanın kölesi. Neler çekiyorlar? Yüzleri bile tanınmaz hale geldi. Ya Rabbi ne kaderdir bu! Kendi yurtlarında bey idiler, şimdi küfr ülkesinde uşak. Ululuğun doruğundan eziliş uçurumuna yuvarlanan bu halka acıyan yok mu? ... (Ebu'l-Bekâ Sâlih b. Şerîf --Endülüs'e Ağıt)
Çeşitli zaman ve mekân dilimlerinde Türkler vasıtasıyla İslamiyet'e giren toplumlar için "Müslüman oldu" yerine "Türk oldu" denilmesi, Türklerin İslam tarihindeki mümtaz konumuna işaret etmek bakımından önemli bir göstergedir
Medeniyet çerçevesi sarsılan kültür, değerlendirme ve seçme gücünü kaybeder. Manevi dinamikler/değerler sistemi gevşer. Kültür, diğer medeniyetlerin damgasını taşıyan her kültür öğesine açık hale gelir. Medeniyet bilinci ve unsurları sarsıldığı için yüksek düşünce ürünleri alınamaz; ama olumsuz öğeler kolayca girer. Çünkü olumsuz öğeleri benimsemek için düşünce yüksekliğine ve irade gücüne ihtiyaç yoktur.
Sayfa 327Kitabı okudu
Batı, Hz. Peygamber'in(asm) evlilikleri konusunda hâlâ postmodern dönemde bile büyük oranda Ortaçağ Hristiyanlığı, Aydınlanma ve oryantalizmin oluşturduğu "kültürel hafızası" ile hareket etmektedir. Bu kaynaklardan ve süreçten aldığı "mutlak"(?) ve "evrensel"(?) değerlerini âdeta dayatıp kendini hâkim addederek diğer medeniyet ve din mensuplarını yargılamakta, iyi, doğru ve güzel gibi kavramların tespitinde sadece kendini yetkin ve yetkili görmektedir.
Otto YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey! Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi? "Tarihi "tekerrür" diye tarif ediyorlar; Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?"
Hz. Peygamber'in kendisinin katıldığı bütün seferlere gazve, katılmayıp bir sahabenin kumandası altında gönderdiği askeri seferliklere ise seriyye adı verilir.
İnsan tarihe her istediğini söyletebilir, çünkü ölüler itiraz edemezler...
Hz. Peygamber'in Evliliklerindeki Ölçüler
6.5.1. Hz. Peygamber'in Evliliklerinde Kıstaslar Hz. Muhammed, evliliklerini yaparken bize göre, yerel uygulamaları göz önünde bulundurarak kimi yönleriyle evrensel ilkeler getirmiştir. 1. Yerel Yön: Hz. Muhammed'in evlenirken uyduğu; çokeşlilik (poligami) ve küçük yaştaki kızlarla evlilik bir Arap-Sami geleneğidir ve yereldir. Bu unsurlar geçmiş ümmetlerin peygamberlerinde de görülmüştür. Nitekim Kur'an, yerel bir uygulamaya örnek olan genç Âişe ile evlilik konusuna değinmez; telmih, itiraz, tercih veya teşvikte de bulunmaz. 2. Evrensel Yön: Hz. Muhammed evlilikleri ile insanlığa örnek olmuş, evrensel ilkeler getirmiştir. • İlki, kendisinin ancak özel şartlar altında gerçekleştirdiği çokeşliliği, Kur'an'ın dört ile sınırlandırmasıdır. Bu da aile saadeti için hanımlar arasında adalete uygunluk şartına bağlanmış ve tekeşlilik teşvik edilmiştir. • İkincisi, gayr-i ahlaki ve gayr-ı insani cahiliye âdetlerinden olan, evlilikte sınıf farkı ve tebenni (evlat edinme) kaldırılmış, böylece insanların eşit oldukları gösterilerek evrensel bir insan hakkı olan soy hakkının ihlali önlenmiştir. • Üçüncüsü, evliliklerde ahlakilik ve dindarlık ilkeleri öncelenmiştir. Tahyîr olayında da olduğu gibi, aile içi küçük huzursuzlukların yaşanabileceği ilkesi benimsenmiş, aile hayatında asıl olanın anlaşmak ve ahireti/dindarlığı tercih etmek olduğu vurgulanmıştır. • Son olarak ise aile; aile hayatı ve diğer konularla ilgili dinî hükümlerin tebliğ, tebyîn ve taliminin yapıldığı bir eğitim-öğretim kurumu hâline getirilmiştir.
Sayfa 115-116
34 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.