Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam ve İlim

Necmettin Erbakan

İslam ve İlim Gönderileri

İslam ve İlim kitaplarını, İslam ve İlim sözleri ve alıntılarını, İslam ve İlim yazarlarını, İslam ve İlim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Medeniyetler Savaşı
Eskiden trigonometri dersi okunurken sinüs, kosinüs kelimeleri yerine ceyp, taceyp kelimeleri kullanılırdı. Bizim otuz sene önce yazılmış lise kitaplarında bunlar ceyp, taceyp olarak geçer. Ceyp kelimesi Arapça bir kelimedir. İlk defa Halife Memun zamanındaki Müslüman âlimleri mesafe ölçerken bu kelimeyi kullanmışlardır. Bu uzunluğu o zamanki insanlar cebe benzetmişler ve buna bizim Türkçe’de cep demek olan ceyp demişlerdir. Hesaplarında, kitaplarında “ceyp aşağı, ceyp yukarı” diye bir sürü hesaplar yapmışlardır. Şimdi bu kitapları Haçlı Seferleri’nden sonra Avrupalılar almışlar, bakmışlar ki bunlar Akdeniz’in genişliğini fevkalâde doğru bir şekilde ölçmüşler. Bunu nasıl yaptıklarını ve hesaplamalarda ceyp gibi kullandıkları tabirleri anlamamışlardır. Bu hesaplan anlamadan lügati açmışlar, Arapçadaki ceyp kelimesinin Lâtince karşılığı olan (sinüs) kelimesini kullanmışlardır. Avrupalılar buna (sinüs) dedikleri için, biz de her şeyimizi Avrupalılardan aktarmağa kalktığımızdan bugün kendi mekteplerimizde kendi bulduğumuz ilimlerin adlarını onların anlamadan kullandıkları kelimelerle okutuyoruz. Onun için sinüs, kosinüs tabirlerini kullanıyoruz. Halbuki bunları bulanlar Müslümanlardır. Malın sahibi Müslümanlardır. Avrupalı bizden bunu anlamadan almış, biz de anlamadan onlardan alıyoruz. İslam ve İlim, Necmettin Erbakan
Islam, ilim, Batı, Türkiye, medeniyet, 1000kitap
Reklam
48 syf.
9/10 puan verdi
Başlarken bilim hakkında biraz detay olan bir konudan anlatmaya başlayıp, aslında bilimi bugünkü haline getirenlerin Müslümanlar olduğunu ve batı karşısından bu konuda eğilmemizin yersiz olduğunu vurgulan, asıl ilmin Müslümanlardan yayıldığını fakat adlarının geçmediğini anlatan, okunmaya değer bir kitap olmuş. İçerisinde yer alan bazı İslam alimleri: El-Battani, Horasanlı Gıyasettin Cemşit, el-Cabir, el-Harzem, ibn-i Heysem, Cabir b. Hayyam, İbn-i Haldun, Yusuf Has Hacip. Bir sürü alıntı yapmak istediğim yer olduğu halde baş edemeyeceğimden yapmadım. Okumanızı tavsiye ederim...
İslam ve İlim
İslam ve İlimNecmettin Erbakan · Mgv Yayınları · 2013467 okunma
Müsbet ilimler sahasında senelerce çalışmış bir kardeşiniz olarak şunu söylemeliyim ki bütün müsbet ilimler gelmiş tıkanmıştır. Bu tıkanıklıktan dışarıya çıkmanın yolunu, bütün her türlü maddi ve manevi düşünce sistemimle mutlak suretle inanıyorum ki, ancak Kuran-ı Kerim'den almış olduğumuz ışıkla bulabiliriz. Sözlerimi şu ayeti kerimenin duasıyla bitiriyorum: "Rabbim, benim ilim ve anlayışımı arttır ve beni salihler zümresine ilhak et" {AMİN}
Sayfa 48 - SONUÇ, (Şu'arâ Suresi 83. Ayet)
Biz ve Batılılar için tek çıkar yol İslamlaşmaktır.
Sayfa 48 - SONUÇ
Yapılan tetkikler gösteriyor ki, o gemide bulunan bazılarının hatıra defterindeki notlardan anlaşıldığına göre Kristod Kolomb şu sözleri söyleyerek isyanı bastırıyor: "Öyle çıkışmayın, böyle söylenmeyin. Ben devamlı olarak Batıya gidildiği zaman yeni karalara rastlanacağı fikrini ve bilgisini Müslümanların kitaplarından okudum. Bu karaya mutlaka varacağız. Çünkü Müslümanlar yalan söylemezler." Ve nitekim sabrediyorlar, devam edip gidiyorlar. Nihayet Amerika Kıtası karşılarına çıkıyor.
Sayfa 40 - AMERİKA'NIN KEŞFİ
Reklam
Cabir b. Hayyan 8.asrın insanı. Halbuki Newton prensibinden ancak 19. asırda Avrupada bahsedilmiştir. Cabir b. Hayyan yerçekimi kanunları koymuştur.
Sayfa 38 - CEBİR
Cabir b. Hayyan kimyanın kurucusudur. O ilk defa atomun parçalanabileceğini söyleyen insandır, ikinci hicri asırda yaşamış büyük bir alimdir.
Sayfa 37 - CEBİR
Efendimiz (s.a.v.) buyuruyor ki: "Müminin ferasetinden korkun. onlar Allah'ın nuruyla bakarlar" bu bakış sadece manevi sahada olmamıştır, maddi sahada da olmuştur. İslâm âlimlerinin bu ilimlere getirdikleri disiplinleri incelediğimiz zaman aklımız durur.
Sayfa 36 - CEBİR, el-Câbir
Müslümanlar olarak dünyanın gelmiş geçmiş en büyük düşünce sistemine sahip bulunuyoruz. Fakat bu büyük düşünce sisteminin ve Müslümanların mücadele suretiyle sevapları ve şerefleri artsın diye karşılarında daima bâtıl fikirler olagelmiştir. Bu bâtıl fikirler; bir Müslüman diyarı içerisinde bizleri, kendi dinimizi, kendi Müslümanlık hakikatlerimizi öğrenemeyecek hale getirmişlerdir. Bakın, ben bugün size dinimizin verdiği hızla yazılmış olan ilmi çalışmaların bazılarından bahsedeceğim. Eminim ki çoğumuz bu çalışmalar hakkında fikir sahibi değiliz. Niçin? Çünkü kendi kendimizi öğrenmeğe imkân bulamamış bulunuyoruz.
Reklam
"Bizim geniş ufkumuza sizin basit kalıplarınız kifayet etmez."
Einstein Tevhid
Bir Yahudi âlimi olan Einstein ömrünün sonlarına doğru şunları söylemiştir: "Ben ömrümde uzun müddet, hakikaten bu madde ile enerji ile kuvvetler uğraşıp bir sürü hesaplar yaptım ama bütün ömrüm boyunca bunların ne olduğunu anlayamadım. Hatta size bir şey söyleyeyim. Acaba biz hesaplar yaparken madde, enerji, kuvvet gibi mefhumları kullanacağımıza bunların yerine başka mefhumları kullanmış olsaydık, acaba daha mı kolay hesap yapardık? Bunu da bilemiyorum. Yalnız hissettiğim bir şey var, o da böyle enerji, madde, kuvvet diye birbirinden ayrı üç mefhum olmadığıdır. Ben bu işte bir Tevhid hissediyorum. Bir tek mefhum olsa gerek ki bu bazen enerji haline, bazen de madde haline giriyor; bazen kuvvet haline giriyor. Fakat bunun ne olduğunu hissediyorum ama bir türlü bulamıyorum." diyor.
Râgıb el-İsfahânî İslâm’ı şöyle açıklar: Kalpteki inancı dille ifade edip fiillerle gereğini yerine getirmek suretiyle Allah’a takdir ve hükmettiği her hususta boyun eğip teslimiyet göstermektir.
Avrupa, medeniyeti İslam’dan almıştır.
332 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.