İslam'da Modernleşme

Doğu Batı Yayınları
Türler:

2022 6. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2022 17:07
Ciddi bir emekle, binlerce kaynak taranarak oluşturulmuş bu eser sanırım İslâm'da modernleşme sürecinin en şümullu incelemesi. Bedri Gencer hoca, meseleye çok boyutlu, evrensel ve mukayeseli bir perspektifle yaklaşmış. Modernizm, sekülerizm, fundamentalizm, ideoloji, medeniyet, oryantalizm gibi kavramların kullanılışına ışık tutmuş. Batı'nın yaşadığı dönüşüm tecrübesini tüm ayrıntılarıyla ortaya koyarak bu tecrübeye Doğu'nun nasıl zorlandığı, Batı/Doğu karşılaşmasına İslâm dünyasının nasıl tepki verdiği, dönemin öne çıkan bazı Osmanlı ve Mısır şahsiyetlerinin gelenekselden modern paradigmaya geçiş sürecindeki tavırlarını, sekülerleşme sürecinin politik, ideolojik, coğrafi, düşünsel temel dinamiklerini tek tek açıklayarak dinin nasıl hayattan çekildiğini ve dönüştüğünü tüm incelikleriyle ele almış. Akademik olarak biraz ağır bir kitap olsa da konuya ilgi duyan herkesin okuması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum.
Din
İslâm'da Modernleşme Kitabına Dâir
2020 50. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2020 23:05
İnsan olmanın mânası kendini bilmek üzerine temekkün etmiştir. Kendini bilmek isteyenler kendini bulma safhasını aşanlardır. Bulunamayan ve dahî kaybolduğu bilinemeyenin bilgisine erişmek ise mümkün değildir.Sırada kaybolduğunun farkına varma, kaybedileni aramaya koyulma, kaybedileni bulma safhaları vardır ki biliş tekrar edersek buluşun ardısıradır. İmkan bir şeyin olmak ile olmamak arasındaki muhayyerliğidir. Biz "Müslümanlar modernleşti ve modernleşiyor" derken bu modernleşme/ dönüşmeye bir çok Müslümanın mecbûren/tefrik edemeden aktığını söylemiş oluyoruz. Bu akışın sebebini aramak, tahlile kalkışmak, tarihi, vâkıaları "belirli bir merkez düşünce/sâbite" etrafında mevzîlerine irca etmek hiç de kolay değil. Bir kere müellif bu meseleye dair kalem oynatmaya cesaret ederek takdiri baştan hakediyor. Bu alana "Müslümanca" bir nazarla ayak basmak, bugüne değin teslimiyetlerinden çok İslâmı sorgulayan Müslümanlara sorgulanması gerekenin nomos/şeriat değil tedeyyün/ dini yaşayış olduğunu haber vermek oluyor. Önümüzde hem kavramların irca edilmesi itibari hem de duru bir şekilde meselelerin süzülerek, binlerce kaynak taranarak ortaya konması yönüyle bir eser -şâheser- duruyor. Bu kitap Müslümanların modernleşmelerinin temel saiklerini zaman zaman kavramların kullanılışı, zaman zaman belirli şahsiyetlerin ortaya koydukları tavırlarına nispetle inceliyor, ince eliyor ve bize sorunun nerede olduğunu kavratıyor. Sorunu tespit etmek yetmez diyerek, sorundan çıkış yolunu da duru bir şekilde, tecrübelere, sâbitelerin haber verdiklerine işaretle aynı şekilde nidâ ediyor. Peki biz ne kadar duyuyoruz bu nidâyı? Müslümanların modernleşmesi umrumuzda mı? Modernleşme ile Müslümanın başı iyi olabilir mi? İslâm herhangi bir izm ile beraberce kendisine teslimi kabul eder mi? Sorular,
2019 2. kitabı
Islamda modernlesme kitabi bize son iki yada üc asırdir sürekli tartisilan dogu ve bati mücadelesini ve bu mücadelede batinin nasil doguyu hegomonya altina aldigini fikri temellerle anlatiyor. Kitabin çok buyuk bir calismanin eseri oldugu okudukca anlasiliyor. Ortalama bir okuyucudan belki biraz daha ağir islenmis bir akademik yapisi var ancak yinede anlatılmak istenen anlasiliyor. Kitapta osmanli ve misir düşünürlerinin modernizm karsisindaki tutumlarini ve bir çok konuya ayak basiyor. Kitabin sadece icindekiler bolumune goz atan birisi kitabin hacmini ve kalitesini anlayabiliyor. Eger batinin islama karsi açtığı savasi, modernizm ve oryantalizm konularini merak ediyorsaniz bu kitap alanının yazilmis en hacimli ve kaliteli kitaplarindadir. Hacmi kimseyi korkutmasin. kesinlikle okudukça hiç bitmesini istemediğiniz bir kitap oluyor
2025 61. kitabı
Hikmet yitik bir maldır ve nerede bulursanız onu alınız, ona bulan ve en çok yakışanı ise " mü'min''dir hadis-i kutsisinin belirttiği hikmeti kaybetmiş olan müslümanların bulması için çaba ve emek sarf etmesinin iki yüz yıllık yorucu ve zarar verici mücadelesi özelinde Osmanlı, Mısır ve Hindistan coğrafyası özelinde alim ve ubeda dedilen kişilerin zorlu yolculuğudur.

Bedri GencerYazar · 3 kitap
8 Nisan 1968 tarihinde Konya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1991 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nden Sosyoloji lisans, 1993’de Marmara Üniversitesi’nden İktisat Tarihi yüksek lisans, 1998’de İstanbul Üniversitesi’nden Uluslararası İlişkiler doktora derecesi, 2004’de siyaset bilimi alanında doçent unvanını aldı. 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’ne profesör olarak atandı. Sosyal ve siyasal teori alanında akademik çalışmalarına devam ediyor. Evli ve iki çocuk babası. 2009 yılında çıkan İslam’da Modernleşme, 1839-1939 (Ankara: Lotus) adlı eseri, Türkiye’de yankılar uyandırdı.