Cep Boy

İslami Açıdan Müzik ve Teganni

Abdullah Bin Abdulhamid El-Eseri

İslami Açıdan Müzik ve Teganni Sözleri ve Alıntıları

İslami Açıdan Müzik ve Teganni sözleri ve alıntılarını, İslami Açıdan Müzik ve Teganni kitap alıntılarını, İslami Açıdan Müzik ve Teganni en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
ŞARKININ FERT ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Şarkı; * Fıskı, fücuru (günahkârlığı), hâyâsızlığı ve edepsizliği emreder. * Haram kılınan şeyleri süsleyip güzel gös-terir. O, doğrudan doğruya haramları işlemeye sevk eden bir araçtır. * Nefsi, şehvetleri (aşırı istek ve arzuları) yerine getirmeye kışkırtır ve bundaki et-kisi kesindir. * İnsanın şahsiyetini, adaletini ve saygınlı-ğını kaybettirir. * Aklın ve imanın güzelliğini ve yüzdeki nuru yok eder. 15 * İnsanın nefsindeki şeytanî durumları güçlendirir. * Kalbi oyalayarak Kur’ân’dan ve yüce Allah’ı zikretmekten alıkoyar. * Kalbi köreltir; kalp, hiçbir iyiliği ikrar ede-mez ve hiçbir kötülüğü inkâr edemez hale gelir. * Kulu, facirlere ve kâfirlere benzemeye sevk eder. * Fert ve toplum için, ilâhî cezaların sebeplerindendir.
“Dünya, melûndur. Dünyadaki şeyler de melûndur. Ancak Allah’ı anmak, Allah’ın sev-diği şeyler, âlim ve ilim öğrenen bu hükmün dışındadır.” el-Elbânî, Sahîhu İbn Mâce, bâbu Meseli’d-Dunya.
Reklam
İnsanların -iddia ettiklerine göre- büyüklere saygı ve şanlarını yükseltmek için yaptıkları alkış da haramdır. Çünkü o, Allah’ın kâfirleri kötülemesine sebep olan, bu tür kötülenmiş davranış-tandır. Alkış, Batı hayranlarının, Batılı kâfir dost-larından ithal ettikleri şeylerdendir. Çünkü onlar, dine aykırı olsa bile, her şeyde onları taklit etmişl erdir. Allah en iyi bilendir.” Tenzîhu’ş-Şerîa an İbahati’l-Eğânil-Halîa, s. 13. .
“Sema (şarkı dinleme); bazı kimselerde nifak, bazı kimselerde inatçılık, bazı kimselerde yalancılık, bazı kimselerde günahkârlık ve bazı kimselerde de ne dediğini bilmezlik meydana getirir. En fazla ortaya çıkardığı ise, suretlere (şekillere) âşık olma ve iğrenç şeyleri beğenmedir. Müzik dinle-menin alışkanlık haline getirilmesi, Kur’ân’ı kalp için ağırlaştırır. Özellikle onu, Kur’ân dinlemeye isteksiz hale getirir. Eğer bu, nifak değilse, nifağın hiçbir aslı yoktur, demektir.”
ŞARKININ ÇEŞİTLERİ Dinde şarkı, iki çeşittir:
Mubah olan şarkı (gınâ), haram olan şarkı. A- Mübah olan şarkı: Bu, sesi yükselterek, eğlence ve müzik âletleri olmaksızın, şarkı söylemektir. Ancak bazı şartların yerine getirilmesi gerek-lidir: Şarkı sözünde, Allah’a ortak koşma (şirk), ahlâksızlık, Müslümanları yerme, yabancı kadınlara övgü ve kur yapma olmamalı, içkilerden bahsetmemelidir. Ayrıca şarkının, yabancı erkeklerin dinlediği buluğ çağına gelmiş bir kız veya kadın tarafından -ister karşılarında, ister perde gerisin-de söylesin fark etmez- söylenmemesi, farz olan bir ibadeti yapmayı engellememesi ve kişinin yaptığıyla meşhur olacak kadar onunla uğraşmaması da gereklidir.
ŞARKININ DİNDEKİ İSİMLERİ
Şarkıya, din âlimleri ve imamları tarafından, birçok isim verilmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır: “el-Lehv (eğlence, boşa vakit geçirme)”, “el-Lağv (boş söz)”, “el-Bâtıl (boş, geçersiz, değer-siz)”, “ez-Zûr (yalan)”, “es-Sumûd (boş şeyle oya-lanmak)”, “el-Mukâ (ıslık çalma)”, “et-Tasdiye (el çırpma)”, “Rukyetu’z-Zinâ (zina rukyesi)”, “Savtu’ş-Şeytan (şeytanın sesi)”, “Mezmûru’ş-Şeytan (şeytanın kavalı)”, “Kur’ân’u’ş-Şeytân (şeytanın Kur’ân’ı)”, “Müezzinu’ş-Şeytan (şeyta-nın müezzini)”, “Munbitu’n-Nifâk (nifak çıkaran, yetiştiren)”, “es-Savtu’l-Ahmak (ahmak ses)” ve “es-Savtu’l-Fâcir (yalancı, rezil ses)(6) (6)
İmam İbnu’l Kayyim, İğâsetu’l-Lehfân adlı eserinde, bu isimlerin delillerini saymıştır. 1/237.Kitabı okudu
Reklam
39 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.