İslam'ın İkinci Mesajı

Mahmut Muhammet Taha

İslam'ın İkinci Mesajı Sözleri ve Alıntıları

İslam'ın İkinci Mesajı sözleri ve alıntılarını, İslam'ın İkinci Mesajı kitap alıntılarını, İslam'ın İkinci Mesajı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...Geçmişte Adem'den söz almıştık; ancak unuttu. Biz onda bir azim ve kararlılık görmedik." (20:114-115)
Sayfa 91
Taha, ortaya koyduğu özenli, akademik analizinde nihai mesajın Mekke dönemindeki surelerde baskın rol oynadığını iddia eder. Burada kitap toplumsal gelişmeyle değil yalnızca inancın özüyle ilgilidir.
Sayfa 32
Reklam
Sosyalizm
Sosyalizm zayıfların haklarını koruyan hukuk ilkelerinden doğarken, kapitalizm orman kanunundan yani güçlünün üstünlüğünden doğar. Doğal olarak orman kanunu, adalet ve merhamet kanunundan önde gelir.
Sayfa 160Kitabı okudu
Kamuoyu
Kamuoyunun, bu yasalar hakkında ve onların üzerinde kendi yargıları vardır ve bunlar, saldırganları ve sapkınları caydırma konusunda yasalardan daha etkin olabilir. Kuşkusuz kamuoyu, onaylamadığı her tür davranışı kınayabilir; ancak bunu daima şiddet dışı yöntemlerle yapmalıdır. Çünkü şiddet, genellikle iki kötü karşılıkla sonuçlanmaktadır: Karşı şiddet ya da ikiyüzlülük.
Sayfa 160Kitabı okudu
Hz Adem
Adem emir âleminde mükemmel, bilgili ve özgür olarak yaratılmıştır ancak özgürlüğü, onun bedelini ödemediği bir hediyedir. Allah onu bu özgürlükle ne yapacağını görmek için sınar. Bu nedenle şöyle der: " Ey Adem, sen ve eşin cennette kalın, orada dilediğiniz her şeyi dilediğiniz kadar yiyin. Ancak, şu ağaca dokunmayın, yoksa zalimlerden olursunuz." Ona yaklaşması yasak kılınan ağaç, batini anlamda bizzat kendisidir ve zahiri anlamda eşidir. Özgürlüğünü tam olarak uygulayamamıştır, yani kendisini değil de Allah'ın emrine uymayı seçmemiştir.
Sayfa 106Kitabı okudu
İslam hukuku
İslam tevhid yoluyla birey ve toplum arasında bu ince dengeye ulaştığı için, aynı sistemde bireyin gereksinimleri ile toplumun gereksinimlerini uzlaştıracak bir şekilde tüm kanunlarını yürürlüğe sokar. Dolayısıyla ne bireyi toplumun menfaatleri için kurban eder ne de toplumu bireyin hatırına feda eder ki bu durumda bireyselliğe ulaşmadaki en önemli araç yitirilmiş olur. Bu nedenle tüm özellikleriyle İslam hukuku, mutlak bireysel özgürlük için bireyin ihtiyaçları ile tam sosyal adalet için toplumun ihtiyaçlarının takdire değer bir şekilde uzlaştırılmasını yansıtır.
Reklam
256 öğeden 161 ile 170 arasındakiler gösteriliyor.