Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslam'ın İlk Asrında Kadın

Rıza Savaş

İslam'ın İlk Asrında Kadın Sözleri ve Alıntıları

İslam'ın İlk Asrında Kadın sözleri ve alıntılarını, İslam'ın İlk Asrında Kadın kitap alıntılarını, İslam'ın İlk Asrında Kadın en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Kur’an’ın doğru anlaşılmasında sahabiler arasında en büyük hizmeti Hz. Aişe’nin yaptığını söyleyebiliriz.”
Sayfa 288Kitabı okudu
"... Erkeklerin kadınlar üzerinde bulunan hakları gibi, kadınlarında erkekler üzerinde hakları vardır. Erkeklerin kadınlar üzerindeki hakları, bir derece fazladır..." (el-bakara) Bu derecenin aile başkanlığı olduğu ifade edilir. Erkeğin, ailenin geçimi için harcamalarda bulunması, ailenin idaresini yürütmesi ve aileyi koruması ona bu dereceyi kazandırmaktadır. Bununla beraber, erkeğin bu görevi kötüye kullanmaması için uyarıldığı da anlatılmaktadır.
Reklam
Cahiliye devrinde pek çok kadın şair yetiştiği ve kadın şarkıcılar bulunduğu anlaşılmaktadır. Kadının, Ukaz panayırında, şiir dalında yarıştığı erkekleri geri bırakması ile ilgili rivayetlere bakarak, cahiliye devri toplumunda önemli yerleri olan kadın şairlerin bu dalda söz sahibi oldukları söylenebilir.
Erkekler arasında da tam eşitlik olmadığı görülürken, kadının erkeğe her konuda eşit olması gerektiğini istemek tutarlı olmaz. Önemli olan kadının haklarının, yükümlülüklerinin denk olması özel ve genel hayatında kadına zulmedilmemesidir.
Sayfa 47
"Cahiliye Devri" bazılarına göre İslam'dan önceki son bir asır (525 m.-622 m.); bazılarına göre ise bir buçuk asırlık bir zaman dilimi olarak kabul edilmektedir.
Sayfa 31
el-Belâzürî, ilk Müslümanlardan olan Sa'd bin Ebu Vakkas'ın kızına yazı öğrettiğini kaydeder. Daha sonra, İslam'da kadına yazı öğretmenin yasak olduğuna dair hadisler rivayet edilmiş ve bu rivayetler Müslümanları epeyce ulaştırmıştır. Mamafih hadisçiler, bu rivayetlerin uydurma olduklarını ortaya koymuşlardır. Hz Peygamber devri kadınlarından olan Şifa bint Abdullah'ın yazı yazmayı bildiği ve Hz. Peygamber'in eşi Hafsa'ya da öğrettiği anlaşılmaktadır.
Sayfa 104
Reklam
aşırı güzel ya aşırı :)))
Evleneceği kadına verecek mihri olmayan ve Kur'an'dan birkaç sûreyi ezbere bilen veya yazılı metnine sahip olan bir erkeği, Hz. Peygamber bu sûreleri evleneceği kadına öğretmesi karşılığında evlendirir. el-Buhari, bu hadisi; "Sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir" babında zikretmektedir 4451. el-Buhari'nin kaydettiği rivayette; "Kur'an'dan beraberinde ne var?" ifadesinden o erkeğin yaninda hangi sûrelerin bulunduğunun sorulmuş olabileceğini anlayabiliriz. Bu metinlerin kadına öğretilmesi gayesiyle erkeğin bu hizmeti, mehir yerine kabul edilmiştir.
Sayfa 110
Erkeğin kadına göre üstün tarafları olduğu gibi kadının da erkeğe göre üstün tarafları bulunmaktadır. Tabiatta genellikle bütün canlıların erkeklerinin, dişilerinden daha kuvvetli yaratıldıkları, çalışmaya daha dayanıklı, tedbir ve idarede daha dikkatli oldukları söylenebilir. Bunun yanında, kadınların da çocuk yetiştirme, merhamet, şevkatte duyarlılıkta erkeklerden daha üstün oldukları ifade edilebilir.
Sayfa 50
Kadının mirasta erkeğe göre daha az pay alması, erkek ve kadının vecibelerinin ayrı ayrı olmasındandır. Erkek, evleneceği kıza veya kadına, razı olacağı miktarda Mehir vermek mecburiyetindedir. Yine erkek, eşinin ve çocuklarının geçimlerini ve masraflarını karşılamak durumundadır.
Sayfa 47
Cahiliye toplumunda kadına karşı işlenen suça, çoğu kez misilleme yapılmazdı, Kur'an bu eşitsizliği kaldırdı. Kadına karşı işlenen suçlar, ister şahsına , ister malına, isterse şerefine karşı olsun erkeğe karşı işlenen suçlar gibi kabul edilmiştir; hatta kadın bazı hallerde erkeğe göre daha çok kayırılmıştır.
Sayfa 46 - en-Nûr (24).
Reklam
Kadınların, ticaret hayatının önemli odaklarından olan ve Arap yarımadasının çeşitli yerlerinde kurulan panayırlarda alışveriş yapmaları ve ticaret faaliyetlerinde bulunmaları gibi, belli yerlerde ve zamanlarda yapılan bu faaliyetten başka, kendi yaşadıkları yerlerde de ticarete katıldıkları anlaşılmaktadır.
Sayfa 34 - Cahiliye Devri, Ticaret ve iş hayatında kadın
Cahiliye devri toplumunda çeşitli sahalarda başarılı olmuş kadınların bulunduğu bilinmektedir. Bu kadınlar, zaman zaman erkekleri de geride bırakacak ölçüde yükselmişlerdir.
Sayfa 31
Emeviler Dönemi üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir dönemdir. Hilafetin saltanata dönüştürülmesinin ve daha pek çok olumsuz gelişmenin müsebbi olarak gösterilen Emeviler, Gerçekten böyle midir? Bu soruya rahatlıkla "evet" demek kolay değildir. Emeviler devri ile ilgili kaynaklar, genelde Abbasiler devrinde kaleme alınmış eserlerdir. "Bu kaynaklar, acaba olayları olduğu gibi mi yoksa kendi yorumlarını katarak mı naklettiler?" Diye düşünülmelidir. Bu konuda ikinci ihtimal, biraz daha kuvvetli gibi gözükmektedir. Bu durumda emevilerle ilgili veriler, Bu bakış açısıyla değerlendirilmelidir.
Sayfa 17
Hz Peygamber devrinde kadının toplumdaki yeri, statüsü ve kısaca bütün alanlardaki konumu ve mevcut kaynaklardan istifade edilerek ortaya konulursa bu konudaki pek çok tartışmanın kendiliğinden çözüme kavuşacağı kanaatindeyiz. Çünkü konuyla ilgili pek çok problem, kadının o dönemdeki durumunun net olarak bilinmemesinden kaynaklanmaktadır
Sayfa 15
Hz. Peygamber, mescitte farz namaz bittiği zaman kadınların mescitten ayrılmaları için biraz bekler; önce kadınlar, sonra Hz. Peygamber ve daha Sonra da erkekler mescitten ayrılır.
Sayfa 95
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.