Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İşletme Hastalığına Tutulmuş Toplum

Vincent de Gaulejac
6/10
4 Kişi
12
Okunma
5
Beğeni
1.031
Görüntülenme
Otuz yılı aşkın bir süredir çalışmanın örgütlenmesinde esaslı bir dönüşüm yaşandı. Esneklik ilkesi ve ağ imgesi etrafında şekillenen yeni yönetim paradigması, risk iştahıyla ve müteşebbis ruhuyla sürekli beşeri sermayesini artıran bir işçi tipi oluşturmayı hedefliyor. Üstelik bu paradigma artık sadece işyerini ve çalışma yaşamını değil; benliğimizi, gündelik yaşamımızı ve toplumsal kurumları da biçimlendirmeye başladı. Fransa'nın saygın klinik sosyologlarından olan Vincent de Gaulejac, İşletme Hastalığına Tutulmuş Toplum'da "işletme ideolojisi" ve "yönetsel tahakküm" olarak kavramsallaştırdığı bu paradigmanın yarattığı bireysel ve toplumsal tahribatı ele alıyor. İşletme, araçların, prosedürlerin, bilgi-iletişim araçlarının arkasında işleyen dünya görüşü ve inanç sistemi olarak bir yanılsamayı sürdürüyor, bir hâkimiyet projesini gizliyor. Bu ideolojinin temelinde her şeyi ölçülebilir hale getirmeyi amaçlayan bir nesnelcilik, örgütü amaçları önceden tanımlanmış veri olarak kabul eden bir işlevselcilik, uzmanlığın tartışılmaz konumuna dayalı teknokratik bir araçsalcılık ve işçiyi firmanın etkinliği için bir insan kaynağı olarak gören bir faydacılık bulunmakta. Gaulejac'a göre hızla yayılan ve son derece tehlikeli bir salgın hastalıkla karşı karşıyayız. Şayet haklıysa doğru bir teşhis ve etkili bir tedavi için kaybedecek vakit yok. Elinizdeki çalışma ise böylesi bir iyileşme girişimi için iyi bir başlangıç.
Yazar:
Vincent de Gaulejac
Vincent de Gaulejac
Çevirmen:
Özge Erbek
Özge Erbek
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 288Basım Tarihi: 2013Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: La Société Malade de la Gestion
ISBN: 9789755397511Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
288 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Yazar öyle bir hastalıktan bahsetmiş ki dünün ya da yarının değil, bugünün hastalığı. Kapitalizm ve liberalizmle beraber doğan bu illet, öyle bir sarmış ki sistemi, eğer yazar haklıysa vay halimize. Haksız da görünmüyor zira; Hastalığın adı işletme ideolojisi ve yönetsel iktidar. Nedir bunlar peki? Son elli yılda şirketler, küreselleşmeyle birlikte devasa uluslararasın bir hal aldı. Tüm dünya şirketlerin gelirleriyle geçimini sağlıyor, zenginleşiyor ya da fakirleşiyor. Dolayısıyla toplumun bütünü ekonominin emrine girmiş durumda. Durum öyle bir hal aldı ki kâr maksimizasyonu elde etmek için bütün metalar, hayat, aile, eğitim, zeka, sağlık, şehirler, siyaset yani herşey işletme ideolojisine kendini kaptırmış. Beni en çok etkileyen, firmalarda zor şartlarda, güvencesizlik içerisinde, acımasız rekabete mecbur, kesinlikle hasta olmaması gereken, stresle, kaygıyla kısaca her dertle mücadele etmesini bilecek ve üstelik en asgari düzeyde ücrete razı olan çalışanlar olmuştur. Bugün iş hayatındaki acımasız gerçekleri ve insanoğlunun ekonomiye entegrasyonunu tüm gerçekleriyle gözler önüne seriyor. Dili sade bir eser ama sabır istiyor. Çevirisi makul, gayet anlaşılır. Ayrıntı yayınlarının şanına gölge düşürmeyecek cinsten. Ama konu ağır ve ufacık bir ilgisizliği kaldırmayacak tipte bir eser.
İşletme Hastalığına Tutulmuş Toplum
İşletme Hastalığına Tutulmuş ToplumVincent de Gaulejac · Ayrıntı Yayınları · 201312 okunma
Reklam
288 syf.
4/10 puan verdi
·
Beğendi
Örgütlerin gerçek amaçlarından saparak, kapitalizmin etkisiyle daha çok sayısal verilere ve kara dayalı yönetim anlayışları ve beklentileri takip etmeleri, bir bakıma yönetimsel anlamda bir virüs gibi yayılan işletme hastalığına benzetilmiş. Yazarın niceliğin, maddi karın önem kazandığı mekanik örgütleri eleştirerek niteliğe ve organik ilişkilere dikkati çekmesi açısından değerli bir kitap. Ancak kitabın çeviri bir kitap olması nedeniyle çoğu zaman anlaşılması zor ifadelerle dolu ve okuyucunun hevesini kaçıran bir çalışma olmuş.
İşletme Hastalığına Tutulmuş Toplum
İşletme Hastalığına Tutulmuş ToplumVincent de Gaulejac · Ayrıntı Yayınları · 201312 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.