Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İsmet İnönü Hatıralar - 2

İsmet İnönü

İsmet İnönü Hatıralar - 2 Sözleri ve Alıntıları

İsmet İnönü Hatıralar - 2 sözleri ve alıntılarını, İsmet İnönü Hatıralar - 2 kitap alıntılarını, İsmet İnönü Hatıralar - 2 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Terakkiperver Fırkanın kuruluşu, Atatürk'ün süratli icraatla nereye kadar gideceğinden ve ne şekilde bir otorite tesis edeceğinden korkulma­sı üzerine, onunla beraber çalışma imkânından ümideri kesildikten sonra girişilmiş bir teşebbüstür. Zaman, bu ayrılığın zaruri olan üzümü verici te­sirlerini kendi öiçüsünde muhakeme etmiştir. Benim kanaatimce, fırka er­kânının şahsi hizmetlerini, şahsi değerlerini hakiki ölçüsünde değerlendir­miştir. Siyaset ayrılığının vukua getirdiği neticeler, fikir ayrılığından, re­formların tabiatından ve reformları tatbikteki metot farkından, buna ayak uydurmak, hazmetmek istidadının zayıflığından olmuştur. Tarih, bu ayrılıkları değerlendirecektir ve herkes tarih içinde kendi haklı yerini muha­faza edecektir.
Yeni Türk devletinin yaşamasında ve kalkınmasında kendisine hiçbir yardım yapıl­mamıştır. Mali ihtiyaçlar esnasında, ben bir defa, 5 milyon lira kadar bir kredi açılması için bir banka ile müzakereye girilmesini arzu etmiştim. Bankaya bizim tarafımızdan böyle bir kredi için müracaat edilmişti. Bana gelen cevapta, sene içinde devam edecek 5 milyon liralık bir kredi de bir istikraz demektir, istikraz muamelesini tamamlayarak konuş­ma açabiliriz, deniliyordu. Anladım ki, eski fikirler olduğu gibi duruyor. En ufaktan, ihtiyaç içinde bunaldık kanaati hasıl olmuştur. Bunları silmek lazımdır. Derhal cevap verdim: İhtiyacımız yoktur, meselemiz de yoktur. Kestim, attım
Reklam
Misokı Millide Arap memleketleri ile irtibatımızı kestiğimizi ilan etmiş olduğumuz halde bile, Türkler, kendilerinden ayrılmış olan Arap memleketlerinin manda adı altında, başka devletlerin himayesine konulmasını akden kabul etmemişlerdir. Yani bir manda usulünü muahede ile kabul etmiş değiliz. Bizden ayrılan memleketlerin kendi kaderlerini kendilerinin tayin etmesini istemişizdir. Buna karşılık, bizden ayrılmış ve ayrılmakta olan Arap memleketlerinin temsilcileri, Lozan müzakereleri esnasında lehimize değil, aleyhimize çalışmışlardır. Tarihi gerçek budur.
Lozan şartlarını kabul eden galip devletler, Türkiye'nin bu şartları koruyup geliştirebileceğine aslında inanmıyorlardı. Harap ve muhtaç bir memleket, yaşamak ve kurtulmak için avuç açıp bütün kazandıklarını kısa zamanda kaybedecek sanıyorlardı.
Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine
Her dar zamanımda hızır gibi yetişirsin. Dört beş gündür çektiğim ızdırabı tasavvur et. Büyük işler yapmış, yaptırmış adamsın. Sana bağlılığım bir kat daha artmıştır. Gözlerinden öperim, pek sevgili ve aziz kardeşim. Aziz şefim.
Sayfa 272 - İsmet İnönüKitabı okudu
Geri14
68 öğeden 61 ile 68 arasındakiler gösteriliyor.