Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İsrail Filistin Meselesi

Can Deveci

İsrail Filistin Meselesi Gönderileri

İsrail Filistin Meselesi kitaplarını, İsrail Filistin Meselesi sözleri ve alıntılarını, İsrail Filistin Meselesi yazarlarını, İsrail Filistin Meselesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Filistin sorunu değil “İsrail Sorunu”
İsrail-Filistin meselesi kamuoyunda sürekli gündemde olan bir süreçtir. Sorunun temelinde İsrail olmasına karşın batılı kaynaklara itibar edilmekte ve Filistin sorunu olarak isimlendirilmeler yapılmaktadır. Aslında bölgede Filistin sorunu değil bir “İsrail Sorunu” vardır. Bu sorun çözülmedikçe bölge huzura kavuşmayacaktır. Şu an Ortadoğu’nun içerisinde bulunduğu şiddet sarmalından bölgenin gerçek problemleri görülememektedir/gösterilmemektedir.
Ortadoğu
Ortadoğu dinlerin, dillerin, medeniyetlerin doğduğu ve yayılmaya başladığı kutsal beldeler, mabetler diyarı. Batı müdahalesi öncesinde barış, huzur ve refahın hâkim olduğu yer. Ortadoğu’ya İslam medeniyetinin yayılmasıyla gelen barış, Haçlı Seferleriyle bozuldu. Osmanlı hâkimiyeti ile yeniden sağlanan huzur ortamı, yine Batı dünyasının gelmesiyle alt üst oldu. Osmanlı sonrasında yüz yıldır bölge çatışmaların, savaşların, kan ve gözyaşının eksilmediği bir coğrafya oldu.
Reklam
Filistin/Kudüs davasında bilinçlenmek için okuyoruz, sende var mısın?
#Kudüsiçinoku akımı başlatmıştık malum bu ara daha da artırdık bu konuda okumalarımızı. Alan var alamayan var diyerek Filistin-Kudüs üzerine yazılmış birkaç kitap toparladım bir klasör oluşturdum. Okumak isteyenler alabilir ve linki paylaşabilir, ne kadar çok kişiye ulaşsa o kadar davamızın önemi bilinç kazanır. Elimdeki kitapların listesi
Siyonizm, Filistin’de “Yahudi yurdu” kurmayı amaçlayan bir harekettir/ideolojidir
THEODOR HERZL ve SİYASAL SİYONİZMİN DOĞUŞU
Siyon kelimesi Yahudi kutsal kitabında Kudüs şehrini tanımlamak için kullanılmaktadır. Siyonizm, bu kelimeden türemiş ve Kutsal metinlerde İbraniler, İsrailoğulları, Museviler ya da Yahudiler olarak isimlendirilen halkın kültürel ve dini mirasını siyasallaştıran bir ideoloji olarak ortaya çıkmıştır. M.S 70 yılında Babil’liler tarafından yıkılan Kutsal Mabet’ten itibaren Filistin’e dönme arzusu taşıyan Yahudileri bir araya getirip organize etmeyi amaçlamaktadır.
Uluslararası hukuka göre yerleşimler illegaldir. Bunun temel sebebi İsrail’in 1967’de ele geçirdiği Batı Şeria, Gazze ve Golan Tepelerinde işgalci güç olmasıdır. 1907 Lahey sözleşmesi ile 1949 dördüncü Cenevre konvansiyonlarında açıkça belirtildiği üzere “İşgal” durumları geçicidir. İşgalci gücün işgal ettiği topraklarda güvenliği sağlamak, kamu düzenini ve güvenliğini temin etmek ve yerel nüfusun refahı için çaba sarf etmek gibi bir takım yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu sözleşmeleri İsrail de imzalamıştır. Bu nedenle Yahudi yerleşimleri Uluslararası Hukuk açısından geçersizdir. Fakat İsrail her zaman yaptığı gibi uluslararası hukuku hiçe saymaktadır. ABD’nin her anlamda İsrail’in yanında yer alması, politikalarında rahatlatmaktadır. Örneğin BM nezdinde ABD veto hakkını kullandığından Yahudi yerleşimleri noktasında bir karar çıkarılamamaktadır.
Sayfa 17 - Yahudi YerleşimleriKitabı okudu
Reklam
İsrail yönetimi 1967 yılından itibaren işgal ettikleri Filistin topraklarında kalıcı bir politika oluşturmak amacıyla Yahudi yerleşimleri kurmaktadır. Savaşlar, tehditler ya da ağır vergilerle evlerinden edilen Filistinlilerin yerlerine İsrail’e göçen Yahudiler yerleştirilmektedir. Batı Şeria, Gazze, Golan Tepeleri ve Sina Yarımadası’nda İsrail tarafından kurulan yerleşim birimleri vardır. Mart 1979’da Mısır’la imzaladığı Camp David Anlaşması’nı müteakip 1982 yılında Sina Yarımadası’ndaki Yahudi yerleşimlerini kaldıran İsrail, 2005 yılında da Gazze’deki yerleşimleri kaldırmıştır.
Sayfa 16 - Yahudi YerleşimleriKitabı okudu
UNRWA verilerine göre mülteci olarak resmi kayıtlı Filistinli sayısı 5 milyon kadardır. Mülteciler Lübnan, Suriye, Ürdün, Batı Şeria ve Gazze’de bulunan BM çadırlarında yaşamaktadır.
Savaşlar sonrasında Arap devletleri Filistin’de tam bir bütünlük gösterememiştir. Orta Doğu’da İsrail’i doğrudan tehdit edebilecek iki devletten birisi olan Mısır ile anlaşılması bölgede yeni düzenin habercisi olacaktır. 1979 Camp David Anlaşması ile varılan uzlaşı sonucu İsrail, Sina Yarımadası’ndan 1982 yılında çekilmiştir. İsrail, 1979’da Enver Sedat ile yapılan Camp David Anlaşmasıyla Mısır’ı tehdit olmaktan çıkarmış ve Hüsnü Mübarek ile Mısır’ı kendi açısından bir sorun olmaması için pasif hale getirmişti. Camp David düzeni olarak isimlendirilen bu süreç neticesinde ilk defa bir Arap devleti İsrail’le anlaşma imzalamaktaydı.
5 Haziran 1967’de başlayan savaş literatürde 6 gün savaşları olarak da isimlendirilmektedir. 10 Mısır havaalanını 2 saat 50 dakikada etkisiz bırakan İsrail, Mısır Hava Kuvvetleri’nin tamamını oluşturan 300 kadar uçağı yerde, kalkabilenleri de havada imha etmiştir. Savaş neticesinde İsrail silahlı kuvvetlerinin altı gün içinde Mısır, Ürdün ve Suriye askeri birliklerini yenilgiye uğrattığı görülmektedir. Bu sayede İsrail sınırlarını Süveyş Kanalı’na, Ürdün ırmağına ve Şam’a 48 km uzaklıktaki Golan Tepeleri’ne kadar genişletmiştir. 1967-1979 yılları arasında Sina Yarımadası İsrail’in işgalinde kalmıştır.
18 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.