İsrail Filistin Meselesi

Can Deveci

İsrail Filistin Meselesi Gönderileri

İsrail Filistin Meselesi kitaplarını, İsrail Filistin Meselesi sözleri ve alıntılarını, İsrail Filistin Meselesi yazarlarını, İsrail Filistin Meselesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1948-49 savaşı neticesinde İsrail, BM kararlarında Yahudilere ayrılan toprakları %56’dan %80’e çıkardı.
BM Filistin Özel Komitesinin tarihte çoğunluk planı olarak bilinen tavsiyelerini Birleşmiş Milletler (BM) 29 Kasım 1947 tarih ve 181 sayılı kararla onayladı. Çoğunluk planı 13 ret ve 11 çekimser oya karşılık 33 oyla kabul edildi. Buna göre kurulacak Arap devleti, Gazze, Nablus, El-Halil, Berşeba’dan oluşacaktı. Yahudi devleti ise, Tel Aviv, Yafa, Hayfa, Necef ve Hule vadilerini içermekteydi. Araplar ve Arap devletleri kendi topraklarında bir Yahudi devletini ön gören BM kararını tanımadılar. Siyonistler ise Yahudi göçüne herhangi bir engel teşkil etmediği için kararı genel anlamda olumlu karşıladı. Her iki topluluk da Kudüs’ün kendisinde olmamasından dolayı haliyle hoşnut değillerdi. İngiliz yetkililer 14 Mayıs 1948’de Filistin’i terk etti. İngiltere’nin bölgeyi terk etmesinin hemen ardından Yahudi Ajansı 14 Mayıs 1948’de İsrail Devleti’nin kurulduğunu ilan etti. İsrail’in ilk devlet başkanı Chaim Weizmann olurken devletin ilk başbakanı Theodore Herzl’in resmi önünde yemin eden David Ben Gurion oldu.
Reklam
16-25 Nisan 1920’de toplanan San Remo Konferansı’nda Filistin, İngiltere’nin mandasına bırakıldı. Filistin’de 1917 işgalinden beri süren İngiliz askeri yönetimi yerini sivil manda yönetimine bıraktı
Siyonizm kelimesini ilk defa kullanarak literatüre kazandıran Nathan Birnbaum gelmektedir. (Kadimah kurucusu)
Yahudilerin sistemli bir şekilde göç etmesine Aliyah denilmektedir.
Aslında bölgede Filistin sorunu değil bir “İsrail Sorunu” vardır.
Sayfa 2 - Erciyes Üniversitesi Stratejik Araştırmalar MerkeziKitabı okudu
Reklam
18 öğeden 11 ile 18 arasındakiler gösteriliyor.