Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hatıralar ve Şehir

İstanbul

Orhan Pamuk

İstanbul Gönderileri

İstanbul kitaplarını, İstanbul sözleri ve alıntılarını, İstanbul yazarlarını, İstanbul yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
368 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Orhan Pamuk / İstanbul
Değerli Orhan Pamuk bu kitabında İstanbul’un tarihi ile kendi çocukluk ve gençlik anılarını harmanlayarak otobiyografik bir roman oluşturmuş. Hayranı olduğu 4 yazardan etkilenerek anlatmış İstanbulunu. Bu yazarlar Ahmet Hamdi Tanpınar Yahya Kemal Reşat Ekrem Koşu ve Abdülhak Şinasi Hisar’dır. Kitap soluksuz okunabilecek bir anlatım ve açık bir dil ile yazılmış. Sonuna doğru Masumiyet Müzesi’ni okuyanların ve müzeyi ziyaret edenlerin heyecanlanacağına eminim. Çünkü o kitabın Orhan Pamuk’un kendi yaşantısına esinlenerek yazdığına emin oldum. Çok benzer olayları bu kitabında da anlatıyor. İstanbul’da anlattığı en ilginç olay ise, mimarlık fakültesinde okurken bile mimar olmayı istemeyip, çocukluğundan beri hep yaptığı resmin peşinden gidip ressam olmayı düşündüğü yıllardan sonra bir anda resimden vaz geçip bir anda yazar olmak istemesi. Herkese keyifli okumalar diliyorum.
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
İstanbul
İstanbul
İstanbul
İstanbulOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20171,727 okunma
Okulda ilk öğrendiğim şey bazılarının aptal olduğu, ikinci öğrendiğim şey ise bazılarının daha da aptal olduğuydu.
Sayfa 119Kitabı okudu
Reklam
Ağzımda bir parça sert beyaz peynir tutarken şekerli çay içmenin zevkini babannemden öğrendim.
Sayfa 116Kitabı okudu
Ev, benim için odaların, eşyaların güzelliğinden çok, kafamdaki dünyanın bir merkezi olduğu için önemlidir.
Şehir bize güzel ve büyülü geliyorsa hayatımızda öyle olmalıdır.
Tarabya
Tarabyanın şimdiki gibi turistik lokantalar ve oteli ile ünlü bir gezi yeri değil, 100 yıl önce ünlü şair Kavafis’in çocukluğunda yaşadığı sakin bir rum balıkçı köyü olduğu zamanlar, oraya Therapia (iyileşme) dendiğini öğrendiğimde de belki bu yüzden fazla şaşırmamıştım.
Reklam
Nişantaşı adı nereden geliyor
Nişantaşı semti adını, 18. yüzyılın sonları ile 19. yüzyılın başlarında reformcu ve batılılaşmacı padişahların üçüncü Selim, ikinci Mahmut’un spor olsun, keyif olsun diye boş tepelere nişanladıkları okların düştüğü, bazan da tüfekle vurdukları boş testilerin kırıldığı yeri işaretlemek için dikilen taşlardan alıyordu.
Benim için kitap okurken hala önemli olan anlamaktan çok, okuduğum şeye uygun düşler kurmaktır.
Oturma odalarının ev sahiplerinin vakitlerini huzurla geçirebilecekleri rahat mekanlar olarak değil, ne zaman geleceği hiç bilinmeyen kimi hayali ziyaretçiler için kurulmuş birer küçük müze gibi düzenlenmesinin arkasında elbette batılılaşma merakı vardı.
Hayata bir anlam verme merakı olan herkes ömründe en azından bir kere doğduğu konum ve zamanın anlamını sorgular.
Reklam
İstanbul
Ben doğmadan 102 yıl önce İstanbul’a geldiğinde şehrin kalabalığı ve değişikliğinden etkilenen Flaubert, bir mektubunda Constantinopolis’in 100 yıl sonra dünyanın başkenti olacağına inandığını yazmıştı.
Sayfa 14 - YkbKitabı okudu
"Yorgunluk ve sıkıntı içime iyice yerleşmeye başlayınca bütün sokaklar, artık bakmak istemediğim vitrinler yavaş yavaş rengini kaybeder, şehri siyah-beyaz bir yer olarak görmeye başlardım."
Üzdü:(
“ Bir şehrin güzelliği, tarihinin zenginliği ya da esrarı bizim ruhsal acılarımıza niye ilaç olsun? Belki de yaşadığımız şehri, tıpkı ailemiz gibi, başka çaremiz olmadığı için severiz! ”
Sayfa 328
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.