Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İstanbul - Dersaadet

Münevver Ayaşlı

İstanbul - Dersaadet Gönderileri

İstanbul - Dersaadet kitaplarını, İstanbul - Dersaadet sözleri ve alıntılarını, İstanbul - Dersaadet yazarlarını, İstanbul - Dersaadet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fatih Sultan Mehmed’in Dünya’ya Teşrifleri
Bir mübarek saat ve kutlu gün içre bir sabah… 1431 yılı yazında evvela güneş tutuldu ve bu azametli hal korku ve dehşet içinde Konstantiniyye’den seyredildi. Ortalık öyle zifiri karanlık oldu ki gün ortasında gökyüzünde yıldızlar göründü. Bundan bir ay kadar sonra üç gece arka arkaya fecr-i şimalî göründü. Arkasından pek muhteşem bir kuyruklu
264 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
İstanbul Dersaadet
İstanbul’un hakiki manada İstanbul olduğu zamanda yaşamış olan Münevver (Ayaşlı) hanımefendinin İstanbul’un saray, entelektüel, askeri ve sosyete kesimi ile yakınen ahbaplık kurmuş olması sebebiyle bir nev’i tarihi günlük tarzı ele alınmış. Ayaşlı hanımefendinin yoğun kültürel birikimi ve o zaman ki dünya görüşü ve mimari bakış açısını kitapta açık bir şekilde sohbet eder tarzda aktarım yapılmış. Belki günlük olaylar biraz dedikoduvari bir şekilde aktarılmış görünse bile o zaman ki sosyal yaşantı ve yüksek zümrenin bakış açısıyla tarihin bir dönemine ışık tutan yeri geldiğinde herkesi taraf tutmadan mantıklı çerçeve içersinde sebeplere dayanarak eleştirerek ışık tutuyor. Belki aynı ortamda bulunup dinleme şansımızın olmamasını bu kitap bir nebze olsun karşılıyor.. çünkü özellikle İstanbul’u tarihsel açıdan (Boğaziçi ve sahil kesimi) ilçe ilçe, semt semt, yalı yalı olarak tek tek kendi bilgisi dahilinde açıklamaya çalışmış olup birçok anlattığı bilginin belki belge olarak elinde mevcut olmasa da o güne dair açıklayıcı ip uçları vermesiyle önem arz etmektedir. Tarih, mimari, sanat ve tabii en önemlisi İstanbul’a ilginiz varsa okumanızda fayda var. Keyifli okumalar.. Her daim kitapla kalın.
İstanbul - Dersaadet
İstanbul - DersaadetMünevver Ayaşlı · Timaş Yayınları · 202452 okunma
Reklam
Osmanlı Mimarisi
Falih Rıfkı Bey’e der ki, “Böyle bir tarz-ı mimarî, dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bu mimarî ne Türktür, ne Frenk … Bu mimarîye biz ‘Zarifi’ mimarisi diyelim.”
Sayfa 259 - Timaş Yayınları 4. BaskıKitabı okudu
Siyonist~ Sami (Samuel) M. Günzberg
Osmanlı Hanedanı'nda II. Abdülhamid, Vahidettin, Mahmud Şevket Paşa; Türkiye Cumhuriyeti döneminde ise Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Makbule Atadan'ın diş hekimliğini yaptı.
Napolyon Kompleksi
Bu genç İttihatçıların, sultanlarla veya Mısırlı prenseslerle evlenmek isteyişlerine ben “Napolyon kompleksi” diyorum. Napolyon’un, sevgili karısı Josephin’i bırakıp da ille büyük bir aileye, büyük bir hanedana damat olmak, mensup olmak istemesi ve Avrupa’nın en büyük hanedanı Habsburglardan bir kız alması hep duyduğu aşağılık kompleksinden ileri geliyordu ve “Ben meşru imparator değilim, hiç olmaz ise evlatlarım, oğlum, anadan meşru bir aileden olsun” istiyordu.
Sayfa 255 - Timaş Yayınları 4. BaskıKitabı okudu
moda
Kadıköy’den bir karış ötede Moda’da büsbütün başka bir hava eser. Mağrur, kendini beğenmiş, Kadıköy’ü ve Kadıköylüleri küçük gören snop Moda.
Sayfa 251 - Timaş Yayınları 4. BaskıKitabı okudu
Reklam
Kadıköy’de oturmamış büyük doktor, yazar, velhasıl entelektüel pek azdır, adeta yok gibidir. Hanımların güzelliği ve kendilerine mahsus işveleri ve şiveleri de pek makbuldür. Kadıköy güzelleri pek nazlı ve nazenin olurlar. Kadıköy’ün bestekarları, tiyatrosu hatta opereti bile vardı. Kadıköy’ün kendine mahsus bir kültürü ve “charme”ı vardı.
Sayfa 250 - Timaş Yayınları 4. BaskıKitabı okudu
gelmişken ağaç dikeyim demiş kral
Hatta tarihe çok meraklı, Moda’daki küçük İngiliz kilisesinin “Chapelle” in eski rahibi, o nefis Moda Burnu’ndaki sakız ağaçlarını Ortaçağ’da Haçlı seferleriyle İstanbul’a gelen İngiliz Kralı Aslan Yürekli Rişar’ın bizzat diktiğini iddia ederdi.
Sayfa 251 - Timaş Yayınları 4. BaskıKitabı okudu
“Osmanlı kültürünün mümeyyiz vasfı ne idi?” Diye sorulacak olunursa, verilecek cevap, “yaşama bilgisi, yaşama sanatı” olacaktır. Osmanlı Türkleri kadar, güzel yaşamanın zirvesine çıkmış başka millet bilmiyorum. Başka milletler Türklerin güzel yaşatmalarına yaklaşamamışlardır bile..
Sayfa 245 - Timaş Yayınları 4. BaskıKitabı okudu
Hey koca ve şanlı imparatorluk, hey bereketli “ebed müddet”, senin fukaralarından olan refah, huzur, temiz ve güzel hayat, bugün kimselerde yok.
Sayfa 245 - Timaş Yayınları 4. BaskıKitabı okudu
Reklam
o liberte que de crimes on commet en ton nom
“Hürriyet senin namına ne cinayetler işleniyor.” Madame Roland
Sayfa 201 - Timaş Yayınları 4.BaskıKitabı okudu
Jean Cocteau
İstanbul için, “sahipleri tarafından terk edilmiş eve benziyor” der.
Sayfa 137 - Timaş Yayınları 4. BaskıKitabı okudu
Rumelinden Türklerin boşaltılması
Bu Türk dramını, bu Türk faciasını kaleme almamıştı, biz Türkler bile … Halbuki Nazilerin Yahudilere yaptıkları mezalim bir edebiyat ekolü olmuştu, durmadan kitaplar yazılmış, tiyatrolar oynanmış, filmler çevrilmişti.
Sayfa 106 - Timaş Yayınları 4. BaskıKitabı okudu
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.