Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İstanbul Gezi Rehberi

Murat Belge

İstanbul Gezi Rehberi Gönderileri

İstanbul Gezi Rehberi kitaplarını, İstanbul Gezi Rehberi sözleri ve alıntılarını, İstanbul Gezi Rehberi yazarlarını, İstanbul Gezi Rehberi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İstanbul
Yangın, yüzyıllar boyunca İstanbul'un başından eksik olmayan bir felaket olmuştur.
Sayfa 18 - İletişim
Çelik Gülersoy'un sık sık söylediği gibi, İstanbul "yaşanmış ama yazılmamış bir şehir"
Reklam
Kaybolan çok şey olduğunu biliyorum, ama her yerde çok şey kaybolur. Öte yandan, belki Lavoisier burada geçerli sayılabilir. Bir biçimde kaybolan, belki başka bir biçimde yaşamaya devam ediyordur.
424 syf.
10/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Bir turist rehberi olarak sizlere müthiş bir kitap yorumu ile geldim İstanbul hakkında bilgi edinmek için müthiş bir kitap. Sultanahmet'ten Beyoğlu'na, Beyoğlu'ndan Florya'ya, Florya'dan Pendik'e aklınıza gelebilecek bütün İstanbul ilçeleri hakkında bilgi veriyor. Çoğu insan gezerken öylesine geçer gider, bu kitabı okuduktan sonra gittiğim ama yanından es geçtiğim bir sürü yer öğrendim ve şok oldum. Cami, kilise, müze, orman aklınıza gelebilecek her şey hakkında bilgi var neredeyse. İstanbul hakkında iyi bir şey okumak isterseniz kesinlikle bu kitabı tavsiye ediyorum.
İstanbul Gezi Rehberi
İstanbul Gezi RehberiMurat Belge · İletişim Yayınları · 201391 okunma
18. yüzyıl hattatlarından Siyahi Ahmed Efendi bir deniz yolculuğunda fırtınaya tutulunca gemisi Ağva deresine sığınmış. Karaya çıkıp gezerlerken, bir mezarlığa gelmişler. Ahmed Efendi, "İu biçareler Şile'ye varıp daha keyifli bir yere gömülememişler," diye eğlenmiş. O gece aniden ölüp o mezarlığa gömülmüş. Bunu da herhalde Şile'ye gıcığı olan Ağvalılar uydurdu. Ama böylece unutmamanız gereken şeyler ikiye çıktı: bir, Ağva'ya Yeşilçay diyeceksiniz; iki, Yeşilçay'ı küçümsemeyeceksiniz.
1940'lar ve 50'lerde Polonezköy sınırlı sayıda varlıklı İstanbullu'nun zaman zaman gittiği ve kaldığı bir tatil yeriydi. "Yastık gibi bonfile" bulunduğu söylenirdi. Ayrıca domuz eti ünlüydü. O yıllarda her yerde domuz yetişmediği için bu et ender ve pahalıydı. Bazı itikadı zayıf İstanbullular Polonezköy'e gittiklerinde bu fırsatı kaçırmaz ve domuz yemeği ısmarlarlardı. İtikadı başka bakımdan zayıf bazı İstanbullular için de Polonezköy bir çapkınlık kaçamağı için birebirdi. 1970'lerden sonra Polonyalılar yavaş yavaş köyü ve Türkiye'yi terkederken Türkler de oraya yerleşmeye başladı. Otellerin yanı sıra birçok ev ve villa, buralarda oturanların yararlanacağı yüzme havuzu, tenis kortu gibi spor tesisleri yapıldı. Polonezköy'ün çehresi bir hayli değişti. Bütün bu ticarileşme içinde kalan bazı Polonya asıllı pansiyoncuların gelenlere davranışı da Lehistan için beslenen iyi duyguları, Can Yücel'in deyimiyle, "Aleyhistan"a döndürecek nitelikte.
Reklam
Adalar artık sürgün yeri değil, ama nüfus yapısının ilginç bir özelliği var hâlâ. İstanbul'un gayrimüslim azınlıkları Adalar'da yaşamayı ya da yazlarını orada geçirmeyi tercih ediyorlar. Böylece, Kınalı'da Ermeniler, Burgaz'da Rumlar, Büyükada'da da Yahudiler yoğunluk oluşturuyor.
111 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.