Türk Dilinde Kelimelerin ve Eklerin Hayatı Üzerine Denemeler

İştikakçının Köşesi

Şinasi Tekin

İştikakçının Köşesi Gönderileri

İştikakçının Köşesi kitaplarını, İştikakçının Köşesi sözleri ve alıntılarını, İştikakçının Köşesi yazarlarını, İştikakçının Köşesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Acaba biz Oğuz Türkleri, az okuyup çok yazdığımız için mi “hata etmek” ile “ yazı yazmak” bir fiilde birleşmiş? Kim bilir?
yalgan “yalan” yangku “dedi-kodu, iftira”
Reklam
Tarihi dönemler için Karahanlı Türk yazı dilinin kuruluşu buna en çarpıcı örnektir. Bu yazı dilini mühtedi (yani ihtida eden, Müslüman olan) Uygurların kurduğunu biliyoruz. Başlangıçta Uygur alfabesinin yanı sıra Arap alfabesini de kullanmış olan Karahanlı aydınları
Sayfa 220Kitabı okudu
Kim bunlar? Öz Türkler.
Kelginleyü aktımız kendler öze çıktımız furhan evin yıktımız burkan öze sıçtımız
Sayfa 292 - Mahmud el-KaşgariKitabı okudu
neeeeeeğğ!!
Bundan bir süre önce -ma- olumsuzluk ekimizle, -dık- partisip ekimize de 'ithal malı" damgasını vurduk. Şimdi de bunca yüzyıldır seve seve kullandığımız, benimsediğimiz, üzerine bır sürü ek bindirerek türlü türlü anlam inceliklerini karşılamak üzere yeni kelimeler türettiğımız son derece sevimli ve şirin 'NE' kelimeciğimiz de mi dışarlıklı, yabancı oldu? Olur mu öyle şey yahu? Geriye Türkçe olarak ne kaldı ki!" Bu duygusal itirazlara diyecek bir sözüm yok tabi.
Sayfa 229Kitabı okudu
Bu şemadan anlaşıldığına göre Türkler üç ayrı bölgede, iki ayrı konuşma tarzına dayalı üç ayrı yazı dili kurmuşlardır: İlk ikisi Doğu ve Batı Türkistan'da: Biri 700'de Ötüken'de ve Tarım bölgesinde yanı Doğu Türkistan'da (Burkan ve Mani dini) başlamış öteki yanı İslâmî olanı 960'da Kâşgar'da yani Batı Türkistan'da. Her ikisi yüzlerce sene, birbirine çok yakın konuşma tarzına dayalı olarak yan yana fakat iki ayrı medeniyet çevresini temsil ederek yaşamışlar. Nihayet İslâmî olanı, 1500'lerde Tarım'dakini de içine almış ve İslâmlaştırmış.
Sayfa 137Kitabı okudu
Reklam
32 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.