Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mobbing

İşyerinde Psikolojik Taciz

Pınar Tınaz

İşyerinde Psikolojik Taciz Sözleri ve Alıntıları

İşyerinde Psikolojik Taciz sözleri ve alıntılarını, İşyerinde Psikolojik Taciz kitap alıntılarını, İşyerinde Psikolojik Taciz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İşyerinde psikolojik taciz (mobbing) kavramı, ilk defa 1980’Ii yılların sonunda İsveç’te yaşayan Alman endüstri psikologu Heinz Leyman tarafından tanımlanmıştır. 1990’lı yıl­larla birlikte özellikle Avrupa’da ve daha sonra tüm dünyada, üzerinde ciddi çalışmaların yapılmaya başlandığı “işyerinde psi­kolojik taciz” ve buna bağlı işten ayrılmalar, yani “mobbing” ol­gusu çok büyük bir problem olarak gün geçtikçe yayılmakta ve mobbingle mücadele konusu, giderek önem kazanmaktadır. Son yıllarda pek çok ülkede, mobbingle ilgili araştırmaların yoğun­luk kazandığı görülmektedir. Bu araştırmalar, mobbing olgusu­nun ne denli ciddi boyutlara ulaştığının gözler önüne sermektedir.
Ancak, insanın insana verdiği ıstırap, insan doğasına, dini ve toplumsal değerlere aykırılığı nedeniyle, çoğu zaman gizlenir ve gizlendiği yerde, sinsi bir örtünün altında, o birey için sürekli bir yaşam dramına dönüşür.
Reklam
İskandinav ülkelerinde mobbing, doğrudan bir suç olarak yasalarda yer almaktadır. Bu ülkeler arasında mobbing konusunda en büyük ilerlemelerin kaydedildiği ülke, İsveç’tir. İsveç’te “işyerlerinde taciz”, 1994’de yayınlanan İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı yasasıyla bir suç olarak tanınmaktadır6. Finlandiya’da 2000 yılında yürürlüğe giren İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı yasasına fiziksel şiddet yanında psikolojik şiddet de dahil edilmiştir. Danimarka’da 2004 yılında hazırlanan yasa tasarısına, psikolojik taciz sonucunda ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıklara ilişkin önlemler de eklenmiştir
Oysa mobbing, bir örgütün başan düzeyini koruyabilmesi için gerekli olan etkinlik­lerini zayıflatan ve güçlenmesini engelleyen, çözümlenmesi mümkün olmayan kalıcı sorunlar yaratan ve ödenmesi gereken bedeli son derece ağır olan bir olgudur. Bedel o kadar ağırdır ki örgüt, bunu kendi hayatıyla ödemek zorunda kalabilir.
Fransız Hukukunda, 17 Ocak 2002 tarihli Yasa, Ceza Kanununa da bir madde ekleyerek, psikolojik tacizi cezai yaptırıma tabi kılmıştır. Fransız Ceza Kanununun m.222- 33-2 hükmüne göre, başkalarına psikolojik (moral) tacizde bulunanlar hakkında bir yıl hapis ve 15.000 Euro para cezası uygulanır
Ülkemizde, İş Kanunu’nda sadece henüz cinsel tacize uğrayanların dahi, genellikle yaşadıkları büyük acı­lara rağmen utandıkları veya suçu kanıtlayamama korkusu yaşa­dıkları için haklarını aramadıkları/arayamadıkları düşünülürse, mobbingle mücadele çalışmalarının yapılabilmesi, kabul edil­mek istenmese de çok zordur.
Reklam
Bir işyerinde saldırgan, kurban ve izleyicilerin yer aldığı bir psikolojik taciz olgusu varsayıldığında, izleyici konumundaki bireyler, tacize neden olan çatışmayı çözümleyecek veya dur­duracak herhangi bir girişimde bulunmadıklarında, izleyicileri de gerçek mobbingciyle aynı nitelikte değerlendirmek gerekir.
Mobbingin çok daha sıklıkla ortaya çıktığı her­hangi bir sektör veya iş kolu yoktur.
Şiddetin soyut biçimi olan mobbing, fiziki şiddet de içeren “bullying”den daha tehlikelidir ve daha kalıcı psikosomatik etki­ler bırakabilmektedir.
İşyerinde psikolojik şiddet, kamu ve özel sektörde çalışanla­rın psikolojik ve fiziksel sağlıklarını bozan, onların işten uzak­laşmasına veya uzaklaştırılmasına neden olan her tür kaba mu­amele olarak tanımlanabilir
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.