The Green Bone Saga #1

İngilizce
İngilizce

2021 24. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2021 17:19
Jade City, bu sene okuduğum en iyi kitaplardan biriydi. Kekon adasında geçen hikâyede, Green Bone klanlarına insanüstü güçler veren Jade maddesinin üretimi iki aile tarafından yapılmakta. Kitabın, nesiller arası kan davaları, hiyerarşik düzen, politika ve siyaset ile harmanlanmış karanlık ve çok katmanlı bir dünyası var. Karakterlerimizin de üyesi oldukları Kaul ailesinin; en büyük rakipleriyle aralarında artan gerilim ile beraber renklenen kurgu, ortaya akıcı, heyecanlı ve takip etmesi çok keyifli bir hikâye çıkarıyor. Karakterlerini ayrı, kurgusunu ayrı sevdim. Okumaya ilk başladığımda bu kadar sevmeyi beklemiyordum ama devam ettikçe hikâyenin akışına kapıldım. Farklı bir şeyler okumak çok iyi geldi. Şimdiden favori serilerimden biri oldu. İyi ki okumuşum.
Jade CityFonda Lee · Orbit · 201870 okunma
2021 6. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2021 19:26
Yabancılarda çok ünlü olmasına rağmen Türkiye'de neredeyse hiç bilinmeyen bir kitap Yeşim Şehri. Öncelikle, kitabın kapak tasarımı orijinalinkiyle aynı değil ve bence çok daha güzel. İyi ki kapağını değiştirmişler, sırt kısmı bile kitaplıkta çok güzel görünüyor. Ayrıca çeviriyi de çok beğendim, Eksik Parça kitabı harika basmış gerçekten. Kitabın içeriğine değinecek olursak, fantastik türünde olsa da genel fantastik serilerden farklı olarak günümüze yakın bir tarihte geçiyor hikaye. Teknoloji ne kadar ilerlemiş olsa da Kekon Adası'ndaki kültür ve etik değerler günümüzden oldukça farklıydı ve yazarın bu dünyayı anlatımı çok başarılıydı. Kitapta en çok beğendiğim şey karakterlerin yazımıydı. Ana karakteri olmayan hikaye, Kaul ailesinin üyelerinin etrafında dönüyor ve bu o kadar dengeli bir şekilde yapılıyor ki, önemli karakterlerin her birini ayrı ayrı derinlemesine tanıyorsunuz. Ayrıca karakterler arası ilişkiler ve özellikle aile bağı mükemmel işlenmişti, bayıldım. Genel olarak özgün ve başarılı bir eser olsa da kitabın en büyük sıkıntısı çok yavaş ilerlemesi. Oldukça karakter odaklı olması güzel ama kitaptaki aksiyon sahneleri çok az. İlk iki yüz sayfa hatta belki daha fazlası boyunca önemli bir şey olmuyor neredeyse. Kitap bu kadar kalınken aksiyon sahnesi azsa da en azından büyü sisteminin daha çok açıklanmasını isterdim. Fakat büyü sistemi de o kadar açıklanmıyor. Sonuçta okunmaya değer bir kitap olduğu kesin ama beni okurken o kadar heyecanlandırmadı. Devamında ne olacağına dair de pek merakım olmadığından seriye devam etmeyi düşünmüyorum ama yazar farklı kitaplar çıkarırsa onlara kesinlikle şans veririm. Fonda Lee'nin karakterlerinin her biri o kadar derin ve gerçek ki farklı kitaplarında nasıl karakterler yazabileceğini merak ediyorum. En Sevdiğim Karakter:
2023 69. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2023 16:11
İncelikle yazılmış bir seri... Gerçekten! Aslında kitabın satırları yavaş yavaş ve belirttiğim gibi incelikle inşa edildiği için sadece ilk kitaba göre bir değerlendirmenin yanlış olacağını, seriyi bir bütün olarak değerlendirmenin daha uygun ve sağlıklı olacağını düşünüyorum ama yine de söylemem gerekiyor; çünkü gerçekten aldığı takdir ve ödüllerin içi hiç de boş değilmiş, o yüzden biraz bahsetmem lazım. Gerçi herkesin beklentisi farklı olabilir; bir fantastik romanda görmek istediğimiz şeyler, zevklere ve kişiye göre değişebilir. Ama bence, bunlar, bu kitabın ne kadar ince eleyip sık dokunarak yazıldığı gerçeğini değiştiremez. Benim de başlarda daha fazla aksiyon görme istediğim vardı, yalan yok. Beklentim daha çok dövüş sanatları ve bunların sihirli halinin nasıl olacağını görmekti. Gördüm de aslında. Hepsi vardı fakat bunlardan daha çok politika buldum. Peki şikayetçi miyim, veya sıkıldım mı? Asla! Bir kitapta politik oyunları okumak en az sevdiğim şey olduğu hâlde. Ki bence bu yazarın başarısını da kanıtlamış oluyor. "AİLE GÖREVDİR BÜYÜ GÜÇTÜR ONUR HER ŞEYDİR." Bu seri, başlıkta yer alan şu cümlelerden ne daha az ne de çok daha fazlasını içeriyor. Tamamen kitabı oluşturan mottolar. Aile ve onur... Bunu okuyoruz. Zirvesiz Klan'ı. Kaul ailesi. Kaul ailesinin üyeleri ve onlarla etkileşimde birkaç karakter daha... Anlaşılacağı üzere çoklu bakış açısı ile okuyoruz hikâyeyi ve bu seri oldukça karakter odaklı. Bu yüzden de bolca monolog okuyoruz. Ve bir de tabii ki rakip Klan: Dağ Klan'ı var. Bu iki Klan'ın, onlara insanüstü güçler bahşeden Yeşim üzerindeki güç ve kontrol için rekabeti. Savaşı... Tüm bu şeyler ise yazarın kurgusu olan fantastik, modern bir metropol içinde geçiyor. Tabii bize vadettiği o çete dövüşleri, düellolar, bölge anlaşmazlıkları gibi şeyleri de
2020 1. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2020 18:54
Yeşim Şehri, bu sene okuduğum en iyi kitaplardan biriydi. Kekon adasında geçen hikâyede, Green Bone klanlarına insanüstü güçler veren Jade maddesinin üretimi iki aile tarafından yapılmakta. Kitabın, nesiller arası kan davaları, hiyerarşik düzen, politika ve siyaset ile harmanlanmış karanlık ve çok katmanlı bir dünyası var. Karakterlerimizin de üyesi oldukları Kaul ailesinin; en büyük rakipleriyle aralarında artan gerilim ile beraber renklenen kurgu, ortaya akıcı, heyecanlı ve takip etmesi çok keyifli bir hikâye çıkarıyor. Karakterlerini ayrı, kurgusunu ayrı sevdim. Hikâyenin birden çok bakış açısından anlatılması, farklı sınıflardan insanların gözünden olayları görmemizi sağlıyor. Böylelikle kurulan düzeni çok daha iyi anlıyoruz. Kitabın gizemli bir havası da var. Öğrendiğimiz her yeni bilgiyle birlikte büyük resmi daha iyi görür hale geliyoruz. Okumaya ilk başladığımda bu kadar sevmeyi beklemiyordum ama devam ettikçe hikâyenin akışına kapıldım. Farklı bir şeyler okumak çok iyi geldi. Şimdiden favori serilerimden biri oldu. İyi ki okumuşum.
Yeşim ŞehriFonda Lee · Eksik Parça Yayınları · 202070 okunma
Aldığı tüm övgüleri fazlasıyla hak eden bir kitap
2025 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2025 10:35
Hakkında tek bir kötü yorum görmediğim bir kitaptı ve kitabı okudukça gördüğüm her övgü dolu yoruma hak verdim. Aslında fantastik elementi olarak çok baskın bir kitap değil ama yeşimin insanlara verdiği güçler, faydalar/zararlar ve koca bir ülkede hatta dünyada nasıl bir etkisi olduğu kısmı çok güzel ve mantıklı bir şekilde verilmişti. Aslında bakıldığında iki mafya arasındaki güç savaşını konu alan bir kitaptı ve politik kararların nasıl alındığı, hangi hassas dengelerin tutturulmaya çalışıldığı, en ufak yanlış adımla neler olabileceğinin gerginliği çok gerçekçi bir şekilde karakterlere yansıtılmıştı okurken gerçekten tek bir eksik, mantıksızlık ya da tutarsızlık bulamadım. Bir de konudan ötürü sanki karakterlere değilde daha çok olaylara bağlanmışım onların heyecanına kapılmışım gibi hissetmiştim ama fark ettirmeden karakterlerine de bağlanmışım ki sonlarda olan olayları okurken olacak şeyleri beklerken Kaul ailesi için çok endişendim. Gerçekten çok çok başarılı kurgulanmış ve yazılmış bir kitaptı. Gelecek kitaplarda neler olacağını çok merak ediyorum, 2025e harika bir kitapla başlamış oldum.
Baijen gibi ol
2026 9. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2026 19:26
Asya esintili bir Godfather mı okudum? Kitapta oluşturulan dünya harikaa! Klanlar arasındaki hem politik hem de fiziksel savaşlar çok iyi kurgulanmış. Klan yönetimi, “gangster da olsak aile her şeyden önemlidir.” anlayışı gibi detaylar efsane olmuş! Politik entrikalar ve çatışmalar, fantastik öğelerden çok daha önde bu yüzden tam olarak da fantastik bir kitap okuyor izlenimi elde etmiyorsun ki bu beni rahatsız etmedi. Sadece tempo bazı yerlerde bana yavaş geldi, okuması keyifli ama fazla heyecan duymadım. Diğer kitaplarında tempo daha da artacakmış, sabırsızlanıyorum! Daha fazla kitap dünyam için: @bookishness_diary
Yeşim ŞehriFonda Lee · Eksik Parça Yayınları · 202070 okunma
Kılanlar arası güç mücadelesi...
2020 14. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2020 23:15
Merhaba kitap seven insanlar. Yaz döneminin vermiş olduğu rehavet yüzünden, elimdeki bu romanı ancak bitirdim. Evet gelelim kitap hakkında ki yorumuma. Konusu: Uzak doğu kültürü ile hayatını sürdüren insanların olduğu hayali bir ülkede geçiyor. Yalnızca bir adada bulunan ve madenlerden çıkarılan yeşim taşı, onu takan insanlara olağanüstü güçler kazandırdığı için bariz bir güç mücadelesine yol açıyor. Enerjisi yüksek ve ölümcül olabilen bu maden yalnızca belirli bir sınıfa mensup insanlar tarafından taşınabilmekte. Hikaye kılanlar arası güç mücadelesi üzerine şekilleniyor. Okurken sıkmayan bir akıcılığa sahip. Yazarın ülkenin ekonomik ve siyasi olaylarını oldukça detaylı ve gerçekçi olarak açıklaması, bu konular hakkında bilgi sahibi olmayanların da anlamasını mümkün kılacağı görüşündeyim. Kurgusu, anlatımı oldukça güzel. Ancak devam romanı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Öyle seri olabilecek bir hikaye değil. Şimdilik bu kadar. Okumaya devam efendim :) Murat Tepeler

Fonda LeeYazar · 4 kitap
Fonda Lee, Jade City ile başlayan ve Jade War ve Jade Legacy ile devam eden destansı Green Bone Saga'nın Dünya Fantazi Ödülü sahibi yazarıdır. En son eseri ise fantastik kısa romanı Untethered Sky'dır. Ayrıca beğenilen bilim kurgu romanları Zeroboxer, Exo ve Cross Fire'ın da yazarıdır. Fonda, Locus Ödülü'nün sahibi, altı kez Aurora Ödülü'nü (Kanada'nın ulusal bilim kurgu ve fantastik ödülü) kazanan ve Hugo Ödülü ile Nebula Ödülü'nde birçok kez finalist olan bir yazardır. Romanları birçok yıldızlı eleştiri almış, birçok eyalet okuma listesine dahil edilmiş, Junior Library Guild seçkilerine girmiş ve NPR, Barnes & Noble, Syfy Wire ve diğerlerinin Yılın En İyileri listelerinde yer almıştır. Jade City, Time Magazine tarafından Tüm Zamanların En İyi 100 Fantastik Kitabı arasında gösterilmiş ve televizyon uyarlaması için opsiyonlanmıştır. Fonda, eski bir kurumsal stratejist ve siyah kuşak dövüş sanatçısıdır; aksiyon filmlerini ve Eggs Benedict'i çok sever. Kanada'da doğup büyüdü, şu anda Boston'da yaşıyor.