Tarih, yalnızca olanı değil, olmakta olanı da yazıya geçirir. Bazı insanlar, öylesine derin izler bırakır ki, yaşadıkları çağın taşları yerinden oynar. Josef Stalin, işte bu türden bir figürdür: haritaları değiştiren, sınıfları dönüştüren, zamanı kesintiye uğratan bir irade. Onun adı yalnızca Sovyetler Birliği’ne değil, 20. yüzyılın tamamına kazınmıştır. Sınırları yeniden çizen yalnızca ordular değildir; kimi zaman bir karar, bir plan, bir adam, tarihin yönünü bükebilir.
Stalin, demiri yoğuran bir liderdi. O demir bazen ray olurdu, bazen saban; bazen de bir ideolojinin kalıbı. Ama her zaman şekil alan değil, şekil verendi.
Kolektif İradenin Tezahürü Olarak Stalin
İnsan, içinde doğduğu çağın yalnızca sonucu değil, aynı zamanda öznesidir. Stalin de çağının kaçınılmaz bir parçası olmaktan öte, o çağın inşacısıydı. 1917 Devrimi’nin açtığı kapının ardından geçen yıllar, sadece bir sistemin değil, bir insanlık tahayyülünün kurulma yıllarıydı. Lenin’in işaret ettiği yolu, yalnızca korumakla kalmadı; o yolu genişletti, asfaltladı ve bir ulusun kaderini o rotaya bağladı.
Birinci Beş Yıllık Plan’ın sayfalarında yalnızca üretim hedefleri değil, bir toplumsal tahayyül saklıydı. Toprak reformundan sanayi atılımına, eğitim seferberliğinden kadınların toplumsal hayata katılımına dek tüm girişimler, sadece kalkınma politikası değil, yeni bir insan yaratma çabasıydı. Stalin’in vizyonunda Sovyet halkı yalnızca çalışan değil, düşünen, üreten, kolektif bilince sahip bir varlığa dönüşecekti.
Dünya Edebiyatının Gözünden Stalin
Büyük yazarlar, zaman zaman tarihsel figürlerin gölgesinde durup, onların ardında parlayan anlamı ararlar. Stalin üzerine yazanlar da böyleydi. Onu yalnızca bir lider olarak değil, zamanın taşıyıcısı olarak gördüler.
• **Henri