Jürgen Kloop

Profil Kitap

Yaşayan bir efsane.
·512 syf.·
2025 28. kitabı
Elmar Neveling’in Jürgen Klopp biyografisi, aslında klasik bir “teknik direktör hikâyesi” anlatmanın ötesine geçiyor. Çünkü Klopp’u yalnızca saha kenarında ellerini kollarını sallayan bir figür olarak değil, futbolun ruhunu yeniden inşa eden bir karakter olarak ele alıyor. Kitapta beni en çok çeken nokta, Klopp’un futbol anlayışının sıradan bir taktik setten ibaret olmadığının gösterilmesi. Neveling, Mainz günlerinden başlayarak Klopp’un her detayı nasıl sorguladığını, futbolcuları birer “parça” değil, bütünün ruhu olarak gördüğünü iyi işliyor. Burada özellikle gegenpress bölümünde, sadece top kaybından sonraki baskı değil, aslında bir yaşam biçimi olarak “asla pes etmeme” kültürü vurgulanıyor. Kitabın dili ağır akademik değil; okuyucuyu sıkmadan ilerliyor. Klopp’un kariyerindeki dönüm noktalarını aktarırken, saha dışındaki insani tarafını da ön plana çıkarıyor. Mesela Dortmund yıllarında finansal zorluklara rağmen oyundan taviz vermemesi, Liverpool’da ise transfer politikalarında “parlayan isim” yerine doğru sistem oyuncusunu seçmesi… Bu noktada Neveling’in tarafsız kalmaya çalıştığını, övgüyle eleştiri arasındaki dengeyi koruduğunu söyleyebilirim. Eksik yönü var mı? Evet. Özellikle Liverpool’un son dönem başarılarının taktiksel detayları biraz yüzeysel geçilmiş. Klopp’un antrenman metodolojisi, mental hazırlık süreçleri daha derin işlenebilirdi. Ama kitabın amacı “bir taktik raporu” değil, Klopp’un futbolculuktan bugüne uzanan zihniyet dönüşümünü anlatmak olduğu için bunu kabul edilebilir bir tercih olarak görüyorum. Neveling’in çalışması, Klopp’u tanımak isteyen için sağlam bir giriş kitabı. Özellikle modern futbolun saha dışı faktörlerle ne kadar iç içe olduğunu görmek isteyenler için değerli. Çok teknik değil, çok da yüzeysel değil; okuyanı yormuyor. Belki
2024 9. kitabı
Biyografi okumayı çok seviyorum. Özellikle çetin bir hayat mücadelesi verip, onca hayal kırıklığı yaşamasına rağmen muzaffer olan; seven, sevilen ve ardında derin izler bırakan insanların hayat hikayesini okumak. Yaşayamadığım hayatları okuyarak yaşıyorum. Çocukluğumda en büyük hayalim futbolcu olmak olduğu için Klopp gibilerinin hayat hikayesine her zaman hayranlık duymuşumdur. Futbol sadece futbol değil. Hayattaki tüm zorlukları birkaç saatliğine unutup, sinirlerini streslerini atabilecekleri, mutlu olabilecekleri, hep beraber çığlık atıp sevinebileceği bir kaçış alanı. Son 20 yılda Pep Guardiola, Jose Mourinho, Jürgen Klopp, Carlo Ancelotti, Marcelo Bielsa gibi insanlar dünya futboluna kendi has duruşları ve düşünceleriyle yön verdiler. Benim için en önemlisi Jürgen Klopp oldu. Mütevazı, sade ve sıradan yaşayan, halk adamı, tutkulu, bir felsefesi olan, sözünü sakınmayan, oyuncularına liderlik eden, her yıkılış sonrası tekrardan ayağa kalkabilen muhteşem bir karakter. Futbolculuk kariyerinde de teknik adamlık kariyerinde de istikrar abidesi bir insan. Onun için adanmışlık ve sadakat birinci sırada diyebiliriz. 11 yıl boyunca Mainz forması giydikten sonra 7 sene Mainz'ın hocalığını yaptı. Mainz'da oynarken hocalığını yapan Wolfgang Frank'tan çok şey öğrendi. 1950'li yıllardan beri Almanya'da süpürücü olarak tabir edilen libero mevkisi çok önemliydi. Beckenbauer, Matthaus ve Sammer bu mevkinin piriydi. Wolfgang Frank ise 1990'lı yıllarda yeni bir şeyler denemek istiyordu. Liberosuz oynamak konusunda açık fikirliydi. 4-4-2 dizilişiyle, takım halinde ortaklaşa hareket ediliyordu. Takım halinde çok koşup rakip yarı sahada baskı yapacak, rakibinin oyun kurma teşebbüslerini bozacak, rakip savunmacılara nefes aldırmayacak ve rakip kaleye çok daha yakın bölgelerde topu
Biyografi
2022 4. kitabı
Hayatta her nerede olursanız olun, orayı daha güzel hale getirmek. Varınızı yoğunuzu ortaya koymak. Sevmek, sevilmek ve kendinizi çok ciddiye almamak. (Stern dergisi/2008) Namıdiğer kloppo. Sv glatten altyapısında başlayan futbol kariyerini daha sonra mainz 05 forması ile sonlandırıp, mainz 05 futbol kulüp başkanının isteği üzerine futbol takımının teknik direktörlüğü ile başlayan kariyerinde basamakları teker teker aşarak, neleri doğru ve neleri yanlış yaparak bugünlere geldiğini konu alan, Jürgen'in futbol taktiği, oyun felsefesi, ilham Aldığı isimlerin ona verdiği etkiler, tutkuya ve hayata verdiği önemi harika biçimde anlatan, gazeteci elmar neveling'in kaleme aldığı biyografi kitabı. Kitabın bazı konuları şu şekilde; - Borussia Dortmund'un başında, Alman devi Bayern Münih'in önünde kazandığı iki lig şampiyonluğu süreci, - Liverpool ve Borussia Dortmund ile kaybettiği iki şampiyonlar ligi finali ve Liverpool ile kaybettiği UEFA Avrupa ligi finallerinden sonra pes etmeyerek 2019 yılında Liverpool ile şampiyonlar Ligi'ni kazanmanın aslında nasıl zorluklardan geçtiğini, - Liverpool futbol kulübünün Covid-19 pandemisine denk gelen, 30 yıl sonra kazanılan ilk lig şampiyonluğu mücadelesinde futbol dışında neler ile başa çıkıldığını ve fazlasını, pek duyulmamış hikâyeler ile bizlere aktarıyor. -Bunların yanı sıra, jürgen klopp futbolun hayatın içinde olduğunu fakat sadece kazanmak yerine farklı bir bakış açısıyla büyük bir eğlence sektörü olduğunu şu sözler ile aktarıyor: "Sanırım insanlar bizim işimizin kupalar kazanmak olduğunu sanıyor, ben daha farklı düşünüyorum. Kupalar kazanmak bu iş için pastadaki süs olur. Bizim işimiz insanları eğlendirmek." -Hayatın içerisinde neler olursa olsun, mutlu olunabilmeyi ise şu şekilde aktarıyor: "Bazen insanlar bana
Deneme, İnceleme