Kabusname’den Seçmeler

Keykavus

Kabusname’den Seçmeler Gönderileri

Kabusname’den Seçmeler kitaplarını, Kabusname’den Seçmeler sözleri ve alıntılarını, Kabusname’den Seçmeler yazarlarını, Kabusname’den Seçmeler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Senin nasibin,kısmetin olan şüphesiz seni bulur."
Sayfa 116 - HasbahçeKitabı okudu
88 syf.
10/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
"Ey Oğul! Bil ki...
Kabusnâme'den seçmeler yapılarak hazırlanan Sultanın Öğütleri adlı eser, hem iyi bir devlet adamı hem de iyi bir insan olma kitabıdır. Eser, geçmişteki ve dönemindeki hadiseleri anlatarak, gelecekte yapılacak yanlışların önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Keykâvus'un oğluna verdiği asırları aşan nasihatleri ihtiva eden Kabusnâme, günümüz insanı için geçerliliğini hâlâ korumaktadır. Eserdeki hikâyeleri okurken makam ve mevkiden önce gelen şeyin insanlık olduğu bir kez daha karşımıza çıkmaktadır. Kabusnâme, iyi ve adaletli bir devlet adamının nasıl olması gerektiğini anlatırken, genellikle temsilî hikâyelere müracaat eder. Eserdeki konular, yer yer âyet-i kerime ve hadis-i şerif ile ziynetlendirilmiştir. Keykâvus, oğlunun kendisinden sonra iyi bir idareci olmasını gaye edinmiş, bu sebeple konu ve hikâye seçiminde oldukça titiz davranmıştır. Hikâyelerde, birçok tarihi isim zikretmiş, böylece anlatımı tesirli kılmaya çalışmıştır. Bu geniş isim yelpazesi içinde tanıdık simalar vardır: Abbasi halifeleri Harun Reşid, Mutasım ve Mütevekkil, Gazneliler Devleti'nin meşhur sultanları Gazneli Mahmud ve Sultan Mesud, Selçuklu sultanı Sencer, Gazneliler Devleti vezirlerinden Hasan Meymendi, Sasani hükümdarı Nuşirevan ve veziri Büzürcmihr, Büveyhoğullar sultanlarından Fahruddevle ve Ziyârlı hane- danından Şemsülmaâlî gibi isimler, Keykavus'un ibretlik hikâyeleri için seçtiği devlet adamlarından bazılarıdır.
Kabusname’den Seçmeler
Kabusname’den SeçmelerKeykavus · Hasbahçe · 2016219 okunma
Reklam
Devlet hizmetinde olanların hainlik etmesi affedilmez. Birisi devlete hainlik ediyorsa, kara bahtının peşinden gidiyor demektir. Allahü Teâlâ'nın kulunu imtihan etme yollarından biri de, insanoğlunun, yediği ekmeğe nankörlük edip etmeyeceğidir.
"(Ey müminler! Ahiret için) bütün hazırlığınızı görün, azığınızı tedarik edin, muhakkak en hayırlı azık, takva (Allahü Teâlâ'dan korkmak)dır."" Bakara sûresi 197. âyet-i kerîme. Hepimiz ahiret yolcusuyuz. Dünya hayatına aldanıp sürekli alma ve toplama peşinde olmanın sebebi ne? İnsanoğlunun bu dünyadan götüreceği en güzel şey iyi amel işlemiş olmaktır.
Ölümün sana gelmeyeceğini düşünüp de aldan ma! Gençlik gelip geçicidir. Ecel ise gelmek istedi mi yaşlı genç ayırt etmez. İnsanoğlu bir nefes bile Allahü Teâla'yı unutmamalı, sürekli onu anmalı dır. Dünya işleriyle meşgul olup da ölümün kendisinden uzak olduğunu sanan insanın vay haline!
Ayıbın söylenmesin istiyorsan başkasının ayıbını söyleme!
Reklam
536 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.