Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kaç Yerinden

Ömer Seyfettin

Kaç Yerinden Gönderileri

Kaç Yerinden kitaplarını, Kaç Yerinden sözleri ve alıntılarını, Kaç Yerinden yazarlarını, Kaç Yerinden yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Doktor “İşte senin zihniyetin!” diye tekrar güldü. “Sen yeni kahramanları, medenî, yani millî kahramanları katiyen anlayamazsın. Onlar gürültülü tebcile, pohpoha, alâyişe tenezzül etmezler, hatta böyle reklâmlardan iğrenirler. Kahramanlıklarının kendilerine değil, millete, orduya ait olduğunu söylerler.
“Mazide bugünkü medeniyetin, maddiyatın söndürdüğü nurlar var' dedim, “ulviyet var. Ruh azameti var. Fikir uğrunda fedakârlık var. Doğruluk, sadakat, vefa, fazilet, kerem, şefkat, muhabbet, aşk var. Hayatın hakikî manası olan mefkûre var. Sonra rebâbiyet var... Ah şimdi...”
Reklam
Hakikati söylüyorum.”İnsan ne tuhahtır! Fikrine, ümidine, arzusuna muhalif bir şeye rast gelince hemen bozulur.
“masa başında, kapalı oda içinde ‘hayatı tetkik ediyorum’
68 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin
bu öyküsünde iki arkadaşın bir vapur yolculuğunda yapmış olduğu sohbet üzerinden eski ve yeni zaman üzerinden bir kıyaslama yapıyor. Avrupa'da özellikle sanayi devrimiyle yaşanan değişimler tüm dünyayı da olduğu gibi Osmanlı toplumunu da teknolojik, kültürel ve sosyal anlamda hızlı bir dönüşüme sokmuştur. İşte bu yaşanan hızlı değişimin toplumumuzda yarattığı etkinin kısa bir sentezi diyebiliriz bu öykü için. Sohbet esnasında vapurda karşılaştıkları bir savaş gazisi vardır ki, benim vatan sevgimi tekrar sorgulayıp tazelememe neden oldu; Ferhat Ali Bey. İyi bir ailede refah içinde yetişip cepheden cepheye yılmadan koşan ve tüm vücudu defalarca yara almış bir gazi. Ferhat Ali Bey'in hikayesini öyküye havale edip herkese keyifli okumalar diliyorum.
Kaç Yerinden
Kaç YerindenÖmer Seyfettin · Damla Yayınevi · 200556 okunma
İnsan ne tuhaftır! Fikrine, ümidine, arzusuna muhalif bir şeye rastgelince hemen bozulur.
Reklam
İnsan ne tuhaftır! Fikrine, ümidine, arzusuna muhalif bir şeye rastgelince hemen bozulur.
20 syf.
10/10 puan verdi
Ömer Seyfettin bu öyküsünde Eski ve Yeni zaman kıyaslaması yapar. İki arkadaştan birisi eski zamandaki kahramanlıklar ve milli ve manevi mücadeleleri savunur över ve şimdiki zamanın böyle kahramanlardan yoksun olduğu iddasında olurken, diğer akrakdaşı ise artık çağın getirdiği şartlar içerisinde eskisinden daha yararlı işler ve kahramanların olduğuna vurgu yapar. Sanayi devrinin zirveye ulaştığı ve Osmanlı da birçok eski-yeni kavramının yaşandığı-sorgulandığı bir dönemi anlatan güzel bir öykü...
Kaç Yerinden
Kaç YerindenÖmer Seyfettin · Damla Yayınevi · 200556 okunma
Sağken yapılan tebcil ve mükâfat kahramanlığın, fedakârlığın hasbîliğini bozar. Fazilet şuursuz, menfaat kaybından azade iken şuurlu bir hâle geçer. Sahibini küçültür, düşürür.
Türkiye'de tanışmaya ve tanıştırılmaya ihtiyaç yoktur. Yaklaştım.Selam verdim.Nereye gittiğini sordum.
Sayfa 46
Reklam
İnsan ne tuhaftır.Fikrine,ümidine, arzusuna ters bir şeye rasgelince hemen bozulur.
Sayfa 8
Tekrar sordum. -Söyle bana, şimdi geçmişin coşkunluğu var mı? -Şu anda coşkunluk değil, ateş var, ateş,dedi. -Ben görmüyorum. -Çünkü hayalcisin. Gerçeği gözün görmez. Geçmişteki ok, bugün makineli tüfektir. Geçmişteki kulübe, bugün muhteşem bir binadır. Geçmişteki sal bugün dretnottur. Geçmişteki masalcının bir kutuya binip memleketten memlekete uçmak hülyası, bugün bir gerçektir. İşte uçaklar, işte balonlar. -Fakat ahlaki faziletler? -Onlar da, dedi. Onlar da asırlar içinde, olgunlaşma yollarından geçerek sizin dar hayalinize sığmayacak derecede olgunlaşmış. Geçmişin yüceliği, şimdiki zamanın büyüklüğü karşısında mutlaka böyle çocuk oyuncağı gibi kalır.
-Heyhat azizim, sen fena adamsın, dedim. Geçmişin zevkini duyamazsın. -Sen de hayal adamısın. Yaşanılan zamana ait gerçekleri göremezsin. -Yaşanılan zamanda güzel olan ne var? -Geçmişte ne var? -Geçmişte, bugünkü medeniyetin, söndürdüğü nurlar var, dedim. Yücelik var. Ruh büyüklüğü var. Fikir uğrunda fedakarlık var. Doğruluk, bağlılık, vefa, fazilet, Kerem,şefkat, muhabbet, aşk var. Hayatın gerçek manası olan ideal var. Sonra sanat var. Ah şimdi -Şimdi bunlar yok mu? -Yok, yok, diye inledim. -Ne fena, ne yanlış inanç.