Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1960-1980 Döneminde Feminist Edebiyat

Kadınca Bilmeyişlerin Sonu

Duygu Çayırcıoğlu
“Edebiyata kulak vermeden, feminizmin sesinin tam duyulamayacağına, sözünün tam anlaşılamayacağına ve feminizme ilişkin bir incelemenin eksik kalacağına inanıyorum. Bu metinlerin her biri, 1960’ların ve 1970’lerin sokağa taşamamış, içte kalmış sesidir. Hatta 1960’ların öncesinin de birikimi, birikmiş isyanıdır. Bu metinlerde yol alarak o dönemin siyasi atmosferini, toplumsal cinsiyet rolleri çerçevesinde yaşanan çıkmazları/tıkanmaları ve elbette bu açmazlara karşı isyanı görmek mümkündür.” Duygu Çayırcıoğlu, Türkiye’de feminizmin henüz adının anılmadığı, anılsa da olumsuz şekilde anıldığı bir dönemde, feminist duyarlılığın edebiyatta yol alan güçlü dip dalgasına dikkat çekiyor bu kitapla. Kadınların siyasal ve toplumsal hareketliliğinin, görünürlüğünün arttığı fakat özerk seslerinin henüz gür çıkmadığı 1960-1980 döneminde, edebiyat evreninde bir ön-feminizmin geliştiğini gösteriyor. Nezihe Meriç, Sevim Burak, Sevgi Soysal, Leylâ Erbil, Adalet Ağaoğlu, Füruzan ve Tezer Özlü’nün eserlerinde, erkek egemenliğinin ve ataerkil aile kurumunun nasıl sorgulandığını görüyoruz. Özel olanın gerçekten politik olduğunu ve kadınların hayatının nasıl daraltıldığını “canhıraş” tasvir eden bu eserler, aynı zamanda kadınların bu baskıya –bazen de “delilikle”- nasıl direndiklerini hikâye ediyorlar. Sevgi Soysal, Tante Rosa’yı “bütün kadınca bilmeyişlerin tek adı” diye tanımlamıştı. Kadınca Bilmeyişlerin Sonu, adı üstünde, kadınca bilinçlenmenin hikâyesini anlatıyor.
Yazar:
Duygu Çayırcıoğlu
Duygu Çayırcıoğlu
Editör:
Tanıl Bora
Tanıl Bora
Tasarımcı:
Ümit Kıvanç
Ümit Kıvanç
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 33 dk.Sayfa Sayısı: 196Basım Tarihi: Şubat 2022Yayınevi: İletişim Yayınları
ISBN: 9789750532696Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
196 syf.
·
Puan vermedi
·
27 saatte okudu
Kadınca Bilmeyişlerin Sonu bitti . Modern Soslu Postmodern Makarna'dan her gün bir öykü okuma kararı aldım . İyice inceleyerek ilerleyeceğim. Kadınca Bilmeyişlerin Sonu kadın meselesini sevdiğimiz kadın yazarların eserleri üzerinden ele almış. Sıkı söylemleri var. Cesur buldum.
Kadınca Bilmeyişlerin Sonu
Kadınca Bilmeyişlerin SonuDuygu Çayırcıoğlu · İletişim Yayınları · 202216 okunma
Reklam
196 syf.
9/10 puan verdi
Kitabın adının Tante Rosa kitabından gelmesi bir yana gerçekten akıcı dili ve tarihsel sürece de atıf da bulunarak 'feminizm' kavramanın edebiyatımıza yansımalarını anlatması beni en etkileyen kısmı oldu. Normalde bu tarz akademik şekilde ele alınan kitaplar beni sıkar ve odaklanmamı zorlaştırırken bu kitapla o tabularımı yıktım.
Kadınca Bilmeyişlerin Sonu
Kadınca Bilmeyişlerin SonuDuygu Çayırcıoğlu · İletişim Yayınları · 202216 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.