Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kamus-ı Turki

Şemseddin Sami

Kamus-ı Turki Gönderileri

Kamus-ı Turki kitaplarını, Kamus-ı Turki sözleri ve alıntılarını, Kamus-ı Turki yazarlarını, Kamus-ı Turki yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
Baylık: 1. Zenginlik, vüsat ve kudret. 2. Döl yatağı, rahim.
Baygıntı: İpek böceklerinin çalıya çıkamayıp koza yapamamaları.
Sayfa 113
Reklam
Bağan: 1. Hadde ermeden düşen yavru, düşük, cenîn-i sâkıt, 2. Ölü doğan kuzunun derisi.
Sayfa 95
Bâdincân: Tahrifle patlıcan dediğimiz maruf sebze.
Sayfa 95
Bâde-perest: Şaraba tapar, işrete pek düşkün. Bade-nûş: Şarap içen
Sayfa 94
Reklam
1626 syf.
·
Puan vermedi
Türk sözlükçülügu, kökleri cok eskilere giden bir Türk dil bilimi alandir. Türk sözlükçülügünün kurucusu Kâsgarh Mahmud' dur. Kasgarl Mahmud, 11. yüzyilda kaleme aldren Divánu Lugati't-Türk adh eseriyle, Türk sözlükçülügünün temellerini atmis ve Türk toplumuna esi benzeri olmayan bir saheser armagan etmistir. Kasgarh Mahmud' un sözlügü. Arap sözlükçülük geleneginde olusturulmus Türkçe-Arapça ansiklopedik bir eserdir. Kâsgarl Mahmud'un Divan'indan sonra Kipçak ve Cagatay sahasinda gelisen Türk sözlükçülügü Anadolu' da ilk ürunünü 13. yüzyilda vermistir. Eski Anadolu Türkçesiyle kaleme alinan vi elimizde bulunan ilk sözlük, bugünkü bilgilerimize göre Hind§sah (0.687/1288) Nahcivanî'nit Sihâh-1 Acemiyye'sidir. Bu sözlük de tipki kendinden önceki sözlükler gibi iki dilli olup Far sözlükcülük gelenegi tarzinda düzenlenmistir. Anadolu' da 13. yüzyildan Tanzimat a kad. yazilan Arapça-Türkse ve Farsça- Türkçe sözlükler hep iki dilli olup, temelde ya Farsça ya ‹ Arapça bir sözlük esas alinarak, bu eserlerde geçen sözlerin Türkçe karsilklari verilmist Bir baska deyisle, Tanzimat'a kadar Anadolu sahasinda olusturulan sözlükler, Arapça Farscadan tercüme edilmistir. Alıntı
Kamus-ı Turki
Kamus-ı TurkiŞemseddin Sami · Türk Dil Kurumu Yayınları · 2015137 okunma
tûrân: eski tranlılar tarafından Tür­kistan ve Tataristan cihetlerine verilen isimdir.
teşrin: i. [Süryânîceden me’hûz olup, aslı ta’nın keşliyledir.] takvîm-i şemsî-i rûmînin marttan itibaren sekizinci ve dokuzuncu aylarının ismi olup birincisine teşrîn-i evvel (octobre), İkincisine teşrîn-i sânî (novembre) denir.
120 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.