Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kanuni Sultan Süleyman

M. Rıza Narinli

Kanuni Sultan Süleyman Sözleri ve Alıntıları

Kanuni Sultan Süleyman sözleri ve alıntılarını, Kanuni Sultan Süleyman kitap alıntılarını, Kanuni Sultan Süleyman en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kanuni Sultan Süleyman, rüyasında Resulullah Efendimiz'i(Sallallâhu aleyhi vesellem) görür. Sultan Süleyman, Peygamber Efendimiz'i takip ederek bugün Süleymaniye'nin inşa edilmiş olduğu yaklaşık yetmiş dönümlük arazinin bulunduğu çok güzel manzaralı tepeye gelirler. Bu tepe, hem Haliç'i hem de Boğaziçi'ni mükemmel bir açıdan görür. Peygamber Efendimiz, Sultan Süleyman'a; "Mihrabı buraya, minberi buraya olsun" der. Kanuni Sultan Süleyman kutlu rüyadan uyanır, şükürler eder. Mimar Sinan'ı çağırtır. Hiçbir açıklama yapmadan büyük bir heyecan ile rüyada gördüğü yere götürür: "Buraya bir cami bir de külliye yapacağız." diye sözlerine Kanuni Sultan Süleyman'ın müthiş rüyası başladığında, Mimar Sinan söze karışır: "Sultanım, mihrabı burada, minberi burada olsun..." Sultan Süleyman şaşırır: Sinan sen bu işten haberli gibisin." der. Mimar Sinan cevap verir: " Sultanım dünkü rüyanızda ben de bir adım gerinizden geliyor idim..."
Tunus'a giren Haçlı ordusu Barbaros'u ele geçirememenin öfkesiyle şehri günlerce yağma ederek 30.000 Tunuslu'yu katletti, 10.000 kadın ve çocuğu da esir aldı. Camiler, medreseler, türbeler tahrip edildi. Saraylar yağmalandı. Kütüphanelerdeki on binlerce el yazması kitap yakıldı. En nadir sanat eserleri yok edildi. Barbaros'un 1 yıl önce fethettiği Tunus çevresi İspanyollar'ın himayesinde, yine Hafsiler'in eline düşerken, ülkenin güneyi ve bütün doğu kıyıları ise hâlâ Barbaros'un elinde bulunmaktaydı.
Sayfa 141Kitabı okudu
Reklam
Hızır Reis'e Avrupalılar 'Barbaroşo' dediler. Bu 'Kızıl Sakal demekti. Onlar Akdeniz'in her köşesinde Barbaroso'ya lanet okuyarak kaçarken, bu isim gaziler arasında "Barbaros' şekline dönüş tü. Allah Barbaros'u sanki düşman donanmasını korkutmak için yaratmıştı. Bu korkudan olsa gerek, 'eyvah Barbaros geliyor!" diye kaçışıp ağlarlardı.
Sayfa 158Kitabı okudu
Osmanlı'yı tanımayanlar ona diyorlar ki; -Neden bu kadar huzursuzsun? Onların 3 katı askerin var. Rüzgârı da arkadan alacağını kesin. Gemilerin de yüksek bordalı. Onları duman edersin. Andrea Dorya; -Beni düşündüren bir husus var. Onlar Osmanlı, ölüme koşuyorlar, bunu anlayamıyorum. Şehit olmak diye bir şeyden bahsediyorlar. Herkes savaşta ölmeye koşuyor. Bizim aramızda böyle insanlar yok. Savaş başlıyor. Sabahleyin rüzgarı arkadan alan Andrea Dorya'nın donanması, Osmanlı donanmasını perişan ediyor. Çok şehit veriyoruz; ama öğleden sonra herşey değişiyor. Bu sefer Osmanlı donanması rüzgarı arkadan almaya başlıyor ve ortalık kararana kadar Andrea Dorya'nın işi bitiriliyor. Osmanlı donanması galip geliyor.
Sayfa 154Kitabı okudu
"Mevkiler önce Allah'a sonra Devlet-i Aliyye'ye karşı sorumluluktur. " Kanuni Sultan Süleyman
Reklam
"Dünya kimseye payidar değildir." Kanuni Sultan Süleyman
Padişahın bir numaralı adamıydı. Saraya damat oldu "Makbul İbrahim Paşa" unvanını aldı, sonra Padişah tarafından boğdurulup "Maktul İbrahim Paşa" oldu. Görkemli hayat acı bitti.
"Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet, cihanda bir nefes sıhhat gibi Saltanat dedikleri, ancak cihân gavgâsıdır Olmaya baht ü sa'âdet, dünyada vahdet gibi"
Sayfa 42 - *Muhibbi: Kanuni Sultan Süleyman'a aitKitabı okudu
Çok üzgündü. (Kanûni Sultan) Ağlamamak için kendini zor tutuyordu. Atından indi, cenazenin arkasından saatlerce saygıyla yürüdü. Sık sık babasına bakıp, ona olan saygı ve sevgisini kelimelere şöyle döküyordu: "Babasız kaldıktan sonra, padişahlık ne ki!"
Reklam
Barbaros Hayreddin Paşa, kendini denizi seyrederken gören dostlarına "Öldüğüm zaman beni deniz sesi işitilebilecek bir yere defnediniz" diye vasiyet etmiştir. Böylece Beşiktaş'ın boğazı gören -şimdiki iskele önündeki meydanda- Mimar Sinan tarafından yaptırılan türbeye defnedilmiştir. Bütün gayesi Hakk'ın adını denizler ötesi alemlerde bir bayrak gibi dalgalandırmak olan bu büyük reis yardımı da yalnızca Allah'tan beklemekteydi. Sancağında; <Nasr un minallahi ve fethun kariybun ve beşşiril mü'mi-niyne> (Allah katından bir yardım ve yakın bir fetih vardır. Mü'minlere müjde ver) (Saff Sûresi 13) âyet-i kerimesi yazılıydı. Geriye, Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle yazdırdığı ve başından geçen bütün savaşları ve hatıralarını anlattığı muhteşem bir de kitap bırakmıştır.
Sayfa 153Kitabı okudu
100 yıllık korku:))
"Ben ki, kırk sekiz krallığın hakanı Kanuni Sultan Süleyman Han'ım. Sefirimden aldığım rapora göre, memleketinizde dans adı altında kadın erkek birbirine sarılmak suretiyle insanlar arasında oyun oynanmakta olduğunu işitmiş bulunmaktayım. Hembudut olmaklığımız dolayısıyle, iş bu rezaletin memleketime de sirayeti ihtimali müvacchesinde Name-i Hümayunum elinize ulaştığından itibaren derhal son verilmediği takdirde, bizzat Orduyu Humayunumla gelip men'e muktedirim!.."
Sayfa 80 - *Rivayete göre, Kanuni'nin bu mektubundan sonra Fransa'da yüz sene dans yapılmamıştır.Kitabı okudu
Osmanlı Devleti'ne -denizlerdeki üstünlüğünün bir sonucu olarak dünyanın çeşitli devletlerinden çeşitli gerekçelerle yardım talepleri geliyordu. Bu doğrultuda büyük Hint hükümdarlarından Bahadır Şah da Osmanlı Padişahı'na -Hint Denizi'nden Portekiz gemilerinin temizlenmesi ricasıyla çok değerli bir hazine gönderdi. Hazineyi İstanbul'a getirmekte olan Salih Reis komutasındaki 20 kadırgaya baskın yaparak ele geçirmek hülyasıyla yola çıkan Andrea Doria, Barbaros'un 40 gemiyle Salih Reis'i korumak için gelmekte olduğunu haber alınca hemen uzaklaşarak ortadan kayboldu.
Sayfa 144Kitabı okudu
Kaleye çıkan Barbaros çok sayıda cami minaresi yıkıp bir çok müezzinin de kellesini uçuran İspanyol Topçubaşı'yı huzuruna getirtip "Bre kafir! Keskin nişancı imişsin! Bir gülle ile bir minare yıkarmışsın. Gör şimdi top atışı nasıl olurmuş!" diyerek topa koydurduğu topçubaşıyı denize ateşledi. Daha sonra kalenin beden başlarında ezan okunarak 7 gün 7 gece şenlikler yapıldı. Cezayir mahzenlerindeki 30.000 esirini kullanarak kaleyi tamamen yıktırtan Barbaros çıkan taşlarla da adayı sahilden ayıran denizi doldurtarak gemilerin sığınabileceği güzel bir liman inşa ettirdi. Birkaç gün sonra kaleye silah ve mühimmat getiren fakat kalenin yıkılması ve adanın şehirle birleşmesi yüzünden yanlış yere geldiklerini zanneden, fetihten habersiz 10 gemilik İspanyol savaş filosu içindeki cephanelikle birlikte ele geçirildi.
Sayfa 129Kitabı okudu
İspanyol işgalindeki Becaye Kalesi'ne 2033 levendle çıkarma yaptılar. (1513) Kalelerden küçük olanı teslim olmayınca lağımla havaya uçurularak ele geçirildi. Bir kısmı ölen İspanyollardan 375'i de esir edildi. Arapların da desteği ile 3 gün sonra Büyük Becaye Kalesi'ni 29 gün boyunca döven levendler barutları bitince Tunus Beyi'ne gidip barut istedilerse de Barbaros'un başarılarını kıskanmaya başlayan Bey "Beter olsunlar" deyip barut vermedi. Fakat bu sırada Becaye Kalesi'ne yardım için gelmekte olan silah ve mühim- mat yüklü 10 gemilik bir İspanyol savaş filosuna saldıran levendler Filo Kumandanı Mayorka Genel Valisi Miguel de Gurrea da dahil 319'unu öldürdükleri İspanyollar'ın 781'ini de esir edip bütün ge- mileri mühimmatıyla birlikte ele geçirdiler. Çok zekice bir savaş hilesine başvuran Barbaros bu 10 gemiye Katalan Bayrakları'ni çektirerek 500 levendle Becaye Kalesi'ne yöneldi. Mayorka'dan gelecek bu gemileri beklemekte olan İspanyollar ufukta gemileri görünce yardım geldiğini sanıp sevinç çığlıkları içinde şapkalarını havaya fırlattılar. Kale kapılarını açtıklarında Barbaros'un emriyle hep birden sahile hücum eden levendler "Allah Allah" sesleriyle kaleyi fethettiler. Neye uğradığını şaşıran İspanyollar'dan sağ kalanlar "Mayna Sinyor" diye bağrışarak teslim oldular. Çok stratejik bir kale olan Becaye'nin fethi İspanya'da deprem etkisi yaptı. Elinde fazla esir tutmak istemeyen Barbaros bir süre sonra bütün esirleri İspanyollar'a geri sattı.
Sayfa 118Kitabı okudu
76 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.