Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 Şey

Ha-Joon Chang

Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 Şey Sözleri ve Alıntıları

Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 Şey sözleri ve alıntılarını, Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 Şey kitap alıntılarını, Kapitalizm Hakkında Size Söylenmeyen 23 Şey en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İklim argümanında Finlandiya, İsveç, Norveç, Kanada ve ABD'nin bazı bölümlerini etkileyen kutup iklimleri konusunda çok daha ciddi bir eleştiri söz konusu. Bu iklim türleri tropik iklimlerle karşılaştırıldığında ekonomik açıdan çok daha maliyetli sonuçlar doğuruyor. Örneğin, makineler tutukluk yapıyor, yakıt masrafları fırlıyor ve ulaşım kar ve buz nedeniyle aksıyor. Ekonomik kalkınma için soğuk havanın sıcak havadan daha elverişli olmasına inanmak için hiçbir neden yok. Soğuk iklim bu ülkelerin önünü tıkamıyor, çünkü üstesinden gelebilecek para ve teknolojilere sahipler (aynısı Singapur'un tropik iklimi için de geçerli). Bu yüzden, Afrika'nın azgelişmişliğinden iklimi sorumlu tutulduğunda, azgelişmişliğin nedeniyle belirtileri birbirine karıştırılmış oluyor: kötü iklim azgelişmişliğin bir sebebi değil, bir ülkenin kötü ikliminin üstesinden gelememesi azgelişmişliğin bir belirtisi.
Sayfa 160Kitabı okudu
Fakir ülkelerin fakir olmalarının sebebi fakir ülkelerdeki fakirlerin birçoğunun zengin ülkelerdeki mevkidaşlarıyla rekabet edemeyecek durumda olması değil, tam aksine fakir ülkelerin zengin vatandaşlarının, zengin ülkelerdeki mevkidaşlarıyla rekabet edemeyecek durumda olmasıdır.
Sayfa 48 - Say yayınlarıKitabı okudu
Reklam
İnsanların içindeki en kötü yerine en iyiyi çıkaran bir sistem inşa etmeliyiz.
Sayfa 320Kitabı okudu
Asıl sorun bilgi eksikliği değil, bu bilgiyi işleme yeteneğimizin sınırlı olması.
Sayfa 320 - Say yayınlarıKitabı okudu
Hizmetin mal kadar kolay alınıp satılamamasının altında şu gerçek yatar: dünyanın herhangi bir yerine gönderilebilecek olan üretilmiş malların aksine, çoğu hizmetin sağlayıcısı ve tüketicisinin aynı yerde olması gerekir. Şu ana kadar kimse uzun mesafeden saç kesimi veya ev temizliği hizmeti geliştiremedi. Görünen o ki, eğer hizmet sağlayıcı (yukarıdaki örneklere göre kuaför veya temizlikçi) müşterinin ülkesine taşınırsa sorun çözülecek ama bu da göç anlamına gelir ve pek çok ülkede göç ağır kısıtlamalara tabidir. Tüm bunlar düşünüldüğünde, bir ülkenin ekonomisinde, diğerleri aynı kalırken, hizmetlerin payının artması sonucunda ihracat gelirlerinde düşüş yaşanacaktır. Üretilmiş malların ihracatında orantısız bir büyüme gerçekleşmediği sürece, söz konusu ülke aynı miktarda ithalatı karşılayamayacaktır. Eğer o ülke olumsuz türden bir sanayisizleşmeye ek olarak bir de uluslararası alanda rekabet edemez konuma gelirse, ödemeler dengesi sorunu çok daha ciddi bir hal alabilir, çünkü üretim sektörü ihracatını artıramaz.
Sayfa 133Kitabı okudu
Azgelişmişlik Afrika'nın kaderi değil
Afrika'da son otuz yıldır devam eden durgunluğun asıl sebebi bu dönemde kıtanın uygulamaya zorlandığı serbest piyasa politikalarıdır. Tarih ve coğrafyanın aksine politikalar değiştirilebilir.
Sayfa 152 - undefinedKitabı okudu
Reklam
Acı gerçekler
Üniversite öğrencisi oranında kritik eşik geçildiğinde, insanlar üniversiteye iyi bir iş bulabilmek için gitmek zorunda kalıyorlar. Diyelim, nüfusun yüzde 70'i üniversiteye gidiyor, o halde üniversiteye gitmemek yetenek dağılımında en alt sıralarda olmak anlamına geliyor, bu da iş aramaya başlarken en iyi yol olmuyor. Dolayısıyla insanlar ileride çalışacakları işte kendilerini bir faydası dokunmayacağını bildikleri şeyleri öğrenmekle "zaman kaybedeceklerini" bilerek üniversiteye gidiyor. Herkesin üniversiteye gitmek istemesiyle, yüksek eğitim talebi giderek artıyor, bunun sonucunda üniversite sayısı artırılıyor ve dolayısıyla doğal olarak üniversite öğrencisi oranı da yükseldiğinden insanların üzerindeki üniversite baskısı çoğalıyor. Zamanla, bu da diploma enflasyonuna neden oluyor. Artık herkesin bir üniversite diploması olduğuna göre, fark yaratabilmek adına yüksek lisans, hata doktora yapmanız gerekiyor; tabii bu tür bir üniversite öğreniminin gelecekteki işinizi daha üretken şekilde yapmanızı sağlamayacağını vurgulamaya hiç gerek yok.
Sayfa 238 - undefinedKitabı okudu
Eğitim Sisteminin Özeti
Bu ülkelerdeki yüksek öğretim sistemi bazı insanların daha iyi görmek için ayağa kalkarak diğerinin görüşünü engellediği bir tiyatroya benzedi. Yeterince insan ayağa kalktığı zaman, herkes ayağa kalkmak zorunda kalıyor ve bu da kimsenin görüşünün bir diğerine göre daha iyi olmadığı ama herkesin ayakta olduğu için daha rahatsız olduğu anlamına geliyor.
Sayfa 238Kitabı okudu
Sonuçlarda bir nebze olsun eşitlik yoksa (örn. tüm ailelerin gelirleri çocuklarını okula tok göndermelerini sağlayacak düzeyde değilse), eşit fırsatlardan (yani ücretsiz okullardan) bahsetmek çok da anlamlı olmaz.
Sayfa 268Kitabı okudu
Bir ülkeye aynı anda çok sayıda göçmen gelirse, o ülkenin halkı yeni bir ulusal kimlik oluşturmada sorun yaşar. Ulusal kimlik olmayınca da sosyal bütünlüğü sürdürmek zor olacaktır. Bu da göç hacmi ve hızının kontrol altında tutulmasını gerektirir.
205 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.