Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Geniş Bir Bakış

Kapitalizmin Kökeni

Ellen Meiksins Wood
9/10
8 Kişi
26
Okunma
7
Beğeni
1.012
Görüntülenme
Kapitalizmin çoğu Marksizmle bağlantılı olmak üzere sayısız eleştirisi yapıldı. ´Marksizm adına ya da "yeni" Marksizmler adına, post-Marksizm adına ya da daha "uzakta" çeşitli muhalif kesimler adına yürütülen birçok kapitalizm eleştirisi, bugünün kapitalizmi karşısında trajik biçimde etkisiz kalmıştır.´ Kapitalizm, demokrasisi, modern kentleri, küreselleşmesi ya da emperyalizmiyle dünyanın efendisi durumundadır. Hem iktisadi, hem de politik efendi. Nasıl değerlendirilirse değerlendirilsin ´sosyalizmlere´ galip gelen bir sistem. Fakat kapitalizm eleştirileri, kapitalizmin bütün görünür malzemesine rağmen hiçbir zaman olmadığı kadar etkisiz kalmaktadır. Çünkü "Kapitalizmin dünyasında" gelişen her yeni olay, kapitalizm eleştirileri ve eleştirinin muhatapları nezdinde dikkat dağıtıcı yeni etkiler yaratıyor. O halde kaygı duymalı mıyız? Kuşatması ve baskısı altında yaşadığımız, hareket ve düşünme tarzlarımızı her an etkileme ya da belirleme kudretine sahip olan kapitalizmin kökenini tartışmanın bir önemi var mıdır? Kapitalizmin, yüzyıllar öncesinde kalan ve çoktan tarihe karışan "Kökeni"nin bugünkü ve bugünden sonraki hayatımız üzerinde belirleyiciliği var mıdır? Wood, kaygı duyarak vardır diyor. Ona göre, "Kapitalizme karşılık gelecek alternatiflerin düşünülmesi, kaçınılmaz olarak kapitalizmin geçmişi üzerine geliştirilen alternatif kavramlar hakkında düşünmemizi de gerektirir´ ve "Kapitalizmin tarihini anlayış tarzımızın kapitalizmin kendisini anlayış tarzımız üzerinde büyük bir etkisi vardır." Örneğin "Kapitalizmin kökeni tartışmalarındaki pek çok Marksist, Marksist olmayan tarihçilerden etkilenmiş" ve "kapitalizmi insanı gelişimin doğal bir sonucu olarak kabul etmiştir". Dahası bu kabul, yani "kapitalizmin doğallaştırılası, geçmişe ilişkin anlayışımızı sınırlayarak kapitalizmin aşılamayacak/geçilmeyecek bir olgu olarak kabul edilmesine, geleceğe ilişkin umut ve beklentilerimizin - gerçek bir alternatif olarak sosyalizm düşüncesinin imkanlarının - de kısıtlanmasına yol açmıştır."
Yazar:
Ellen Meiksins Wood
Ellen Meiksins Wood
Çevirmen:
Ahmet Cevdet Aşkın
Ahmet Cevdet Aşkın
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 0 dk.Sayfa Sayısı: 212Basım Tarihi: 27 Şubat 2003Yayınevi: Epos YayınlarıOrijinal Adı: The Origin Of Capitalism A Longer View
ISBN: 9789756790120Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
212 syf.
·
Puan vermedi
Kitap konusunda akademisyenler ve kapitalizme hakim kisiler en saglikli yorumu yapacaklardir, ben siradan bir vatandas olarak okudugum edebi eserlerin bir numarali faktoru olan para mevzusunu derinden incelemek istedim:) edebi eser okumak donemin sartlarini bilerek saglaniyor veya ogrenilerek. Bu nedenle tarihsel arka plan ve kapitalizm uzerine yorum okumak istedim. Bana gore bu alan icin bir baslangic kitabi degil. Yazar kapitalizm uzerine farkli gorusleri dile getirerek bana tam olarak almak istedigimi veremedi. Bu onu basarisiz yapmiyor elbette tamamen benim bilgisizligimden kaynakli. Ben daha cok tarih okumak istedim. Daha cok ingiliz daha cok fransiz belki de... feodalizm, proletarya, marx, dönemler... hepsini daha ilgi cekice bulmak istedim. Siradan bir vatandasa fazla, iksidat okuyan ogrenciye ideal.
Kapitalizmin Kökeni
Kapitalizmin KökeniEllen Meiksins Wood · Epos Yayınları · 200326 okunma
Reklam
224 syf.
9/10 puan verdi
·
26 günde okudu
Marksist okumaları tam olarak kavrayabilmek adına kapitalizmin kökenini iyice kavramak gerekiyor. Ben de bu yönde bir okuma yapmak istemiştim ve bu kitabı başlangıç olarak seçtim. Ancak beni çok zorladı, uzun zamandır bu kadar zorlandığım bir kitap olmamıştı. Kitabın ilk beş bölümü zaten literatüre aşina olmayan beni allak bullak etti. Marksist tartışmalardan, geçişlerden, alternatiflerden ve bu konu üzerine yazılan eserlere cevaplardan ibaretti. Kitap genişletilmiş baskı olduğundan böyle galiba. Kapitalizmin kökenine geldiği kısımlarda kafamdaki fikri iyice muğlaklaştırdı, geleneksel tüm açıklamaları bertaraf etti. Hollanda'nın nasıl kapitalist toplum olmadığını, aynı şekilde feodal beyliklerin de mutlakiyet rejimi olduklarını açıkladı. İngiltere'nin tarım kapitalizminden itibaren konuya vakıf olmaya başladım. Sonlara doğru yazarın özellikle toparlaması ve parçaları birleştirmesi hayranlık vericiydi, elimden bırakamadım. Konuya iyice hakim olunca tekrar okumayı düşünüyorum, değerli bir eser.
Kapitalizmin Kökeni
Kapitalizmin KökeniEllen Meiksins Wood · Yordam Kitap Yayınları · 202126 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.