Bir Dedektif John Rebus Polisiyesi 5

Orijinal Dil:
İngilizce
Sıralamalar

2020 53. kitabı
Yazarın bundan önceki romanları gibi bu da çift katmanlı polisiye. Polisiye olarak tefeciler, cinayet, adam kaçırma, gangsterler, rüşvet anlatılıyor. Öte yandan da, dedektif Rebus'un özel hayatını okuyoruz. Hapisten yeni çıkmış kardeşi, sevgilisi, iş arkadaşları ile olan ilişkilerini. Asıl karmaşık olan kısımsa romanın polisiye yönü. O kadar karmaşık yazılmış ki, çık çıkabilirsen içinden. Bir sürü isim, bir sürü farklı olay. Kitabı okurken karakterleri tek tek yazmakta fayda var. En azından ben öyle yaptım. Kim, kimdi derken karıştırdım. Kafanızda tek tek bunları oturtmakta zorlanabilirsiniz. Ayrıca serinin ikinci kitabından yani Saklambaç'da tanıdığımız Matthew Vanderhlyde- gözleri görmeyen, köyü yeşil camlı gözlük takan kişi- bu kitapta ufak da olsa yer alıyor. Fazla uzatmadan kısa ve net olarak yazacak olursam, yordu. Beni fazlasıyla yordu.
Kara Defter - İan Rankin
2024 9. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2024 22:44
Konu: Brian Holmes komaya girer. Kara defterine yazdığı bilgiler yüzünden mi hastanelik olmuştur? Amiri ve meslektaşı Rebus, bu bilgileri araştırırken 5 yıl önce olan Central otel yangını ve yanmış bir ceset ile bağlantılı olduğunu öğrenir. Yangının sebebi nedir? Ceset kime aittir? Günümüzle ilgisi nedir? Bu bir cinayet, intihar veya kaza mıdır? Rebus geçmişi kazıdıkça başına tehlikeli olaylar gelmeye başlar. Birileri olayın gün yüzüne çıkmasından rahatsız olmuştur. Peki kimdir bu birileri? Bu kitaba uygun yaş önerim: +20 Cinayet, intihar, kan, vahşet, ölüm, cinsellik... içerir. Bazı yerler tüyler ürpertici. Bu kitabı okumalı mısınız? Yazarın diğer kitaplarına göre ortalama bir kitap. Tüm kitapları gibi anlam kargaşası, olayların bölünüp durması, uzun süre düşük tempoda gitmesi özellikleri hala var. Ama alıştığımdan zaten böyle bir şey bekliyordum. Tüm olayların sonuca bağlanması iyi bir gelişme. Bu güzel. Rebus zekasını kullanarak birçok olayı çözüyor, bu da iyi. Tüm olayların ilerlemesini düşünürsek sonu biraz sönük kalmış. Evet, fena olmayan bir kitap ama çok da harikulade bir eser değil. Boş vaktiniz varsa neden olmasın? Puan: 4/10 SPOİLER Kitabın Özeti: Karakterler: John Rebus: Ana karakter müfettiş, zeki ve dövüş yeteneklerine sahip, esprili Michael Rebus: Rebus'un *y*şt*c* kullanmaktan 3 yıl hapis yatıp çıkmış erkek kardeşi, hipnozcu Dr. Patience: Rebus'un şuan beraber yaşadığı sevgilisi. Brian holmes: Nell ile evli, genç, zeki ve hırslı Dedektif çavuş Siobhan Clarke : Zeki, soğukkanlı, çevik kadın dedektif polis Müdür Watson: amir Amir Lauderdale: Müdür Watson'ın koltuğunda gözü olan, keskin zekalı, çıkarçı biri Müfettiş Flower: Hırslı ve yalaka biri, Rebus'tan nefret ediyor. İki adam bir cesedi uçurumdan aşağı atar. Konuşmalarından bu işi yapmaya alışkın
Kitap İncelemesi
2019 18. kitabı
Ian Rankin'in Alfa Yayınları'ndan çıkan daha önceki 4 kitabı da okumuş birisi olarak içlerinde en zayıf olanının Kara Defter olduğunu söyleyebilirim. Deniz kenarında okumalıktan daha fazlasına bir beklenti oluşturmamak gerektiği kanaatindeyim.
2016 103. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2016 15:47
İskoçya'nın zeki müfettişi olan 'John Rebus' serisinin 5. kitabında Ian Rankın, yine zekâsını ve kalemini koşturmuş. Olay örgüsüyle tam anlamıyla dedektiflik romanı. Müfettiş Rebus'la beraber rakibi olan bir diğer müfettişe, yıllardır peşinde oldukları ve bir türlü açığını yakalayamadıkları mafya babası Cafferrty'i izleme işi verilir. Bu arada Rebus'un ekibinden Holmes bir barın arkasında saldırıya uğrar. Holmes'in üzerinden çıkan günlüğünde, eski bir otel yangını ve cinayetin izini sürdüğünü okuyan Rebus konuya ilgi duyar. Bununla ilgili bir kaç soru sorması ve bundan sonra kardeşinin de korkutulması üzerine, bu olayı araştırmaya başlar. Kardeşine yapılanların öcünü almak için de eski bir arkadaşından silah satın alır. Silah bulundurmanın yasak olması nedeniyle ihbar üzerine, Rebus görevden uzaklaştırılır. Fakat onu engelleyemezler ve yardımcılarıyla beraber olayı deşmeye devam eder. 'Kara Kaplı Defter' serinin okuduğum ikinci kitabı ve hem yazar hem de kitaplarını beğendiğimi söyleyebilirim. Elimde serinin bir kitabı daha var. Güzel bir polisiye arayışı içine girdiğimde okumayı düşünüyorum.
Kara Kaplı DefterIan Rankin · Vatan Kitap · 200755 okunma

Ian RankinYazar · 23 kitap
Ian Rankin (d. 28 Nisan 1960; Cardenden, Fife), İskoç polisiye roman yazarıdır. En iyi bilinen kitapları Müfettiş Rebus roman serisidir. Ayrıca birkaç edebi eleştirisi de bulunmaktadır. Cowdenbeath'de Beath Lisesi'nde okuyup, Edinburgh Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Tottenham, Londra'ya taşındı. Tam zamanlı bir romancı olmadan önce üzüm toplayıcı, domuz çobanı, vergi memuru, alkol araştırmacısı, müzik gazeteciliği, üniversite sekreteri ve punk müzisyeni olarak çalıştı. Şu anda ise yaşamını karısı Miranda,iki oğlu Jack ve Kid ile Edinburgh'da sürdürmektedir. Edinburgh Üniversitesi'nde öğretim görevliliği yapmış ve halen Alexander McCall Smith ve James Naughtie gibi isimlerle beraber Edinburgh Üniversitesi'nin ünlü James Tait Black Memorial Prize ödülünün komitesinde yer almaktadır.