Kasap Çırağı

Patrick Mccabe
1997 yılında Neil Jordan'ın yönetmenliğinde Küçük Kasap adıyla sinemaya da uyarlanan Kasap Çırağı, kendisine "Zamanın Efendisi" diyen küçük Francie Brady'nin hüzünlü öyküsüdür... Ve aynı zamanda dünyanın başkalarını hayal kırıklığına uğratan insanlarla dolu olduğunu söyleyen annesinin ve "duyarlılıktan yoksun" bir kasabanın öyküsüdür. Francie'nin yaşadıklarını hüzünle kol kola gülümseyişlerle okurken, onun ince duyarlılığını anlayamayan, en büyük hayali çok sevdiği dostu Joe'yla buz kırmak olan bu küçük çocuğu adeta suça el sallayarak uğurlayan peşin hükümlere isyan edeceksiniz... "Kasap Çırağı, İrlanda edebiyatını daha önce bulunmadığı bir noktaya taşıyor. Hem samimiyeti hem de sıradışılığıyla, son yıllarda İrlanda'dan çıkan en anlamlı romanlardan biri." Neil Jordan
Kitabın Konusu:
236 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

#1001kitap~~~
236 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İrlandalı yazar Patrick Mccabe dan okuduğum ilk kitaptı maalesef dilimize çevrilmiş başka kitabı da yok :-((( Kitabı almak için epeyce beklemiştim satışı da yok neyazik ki basımı olmayınca PDF
Kasap Çırağı
Kasap ÇırağıPatrick Mccabe · İthaki Yayınları · 200869 okunma
236 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Acı, gülme, ağlama, sinirlenme, gibi duygudan duyguya sürüklenerek okuduğum güçlü ve etkileyici bir metin Patrick McCabe in Kasap Çırağı. 1960 lardaki İrlanda’nın bir kasabasında depresyonlu bir anne ve alkolik babası ile yaşayan Francie nin trajik hikayesini muazzam bir bilinç akışı tekniğiyle anlatıyor yazar. Küçük Francie Brady’nin tüm kasabanın, ebeveynlerinin, arkadaşlarının ve bazı kurum yetkililerin el birliğiyle bir sosyopata dönüşmesini içim acıyarak okudum. Francie nin hayal gücü ve hayal kırıklıklarını, özlemlerini, şefkat ve ilgi ihtiyacını, geçmiş ve şimdiki zamanla karıştırarak gözlemlerini ve düşüncelerini bilinç akışı tekniği ile okuyoruz. Francie’nin yaptıklarını, yaşadıklarını son sayfaya kadar anlamlandırmak, kendimizi onu haklı çıkarmak için ikna etmek istiyoruz, ama bu öyle zor ki. Francie’yi kınamam mı yoksa anlamaya çalışmam mı gerektiğini hala düşünüyorum. Ama okuyanların ortak duygusunun bazı çocuklar için hayatın nasıl adaletsiz ve haksız olduğuna üzüldüğümüz olduğuna eminim. Farklı bir zamanda ya da mekanda Francie nin kaderi nasıl olurdu diye düşünmekten alıkoyamadım kendimi. Pederin getirdiği hediyeleri tahmin ederken ilk tahmininin şeker mi yoksa kitap mı diye sormasını unutmayacağım. Bana biraz yakın zamanda okuduğum Jeong You Jeong un İyi Evlat kitabını hatırlattı. Ama Kasap Çırağı çok daha dokunaklı, acınası, itici bir psikopat hikayesiydi. Umarım ithaki tekrar baskı yapsın ve herkes okusun isterim. Etkileyici bir kitaptı.
Kasap Çırağı
Kasap ÇırağıPatrick Mccabe · İthaki Yayınları · 200869 okunma
236 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
1997 yılında sinema filmi de çevrilen Kasap Çırağı İrlanda edebiyatının en önemli eserlerinden sayılıyor. Okunması gereken 100 kitap içinde olan roman, umursamazlık maskesi altında gizli vahşetiyle okuyucuya içten içe rahatsızlık veriyor. Kahramanınızın çocuk olduğunu bilmenize rağmen her şeyi yapabileceğine inancınız her satırda neyle karşılaşacağınızı bilememeniz ve yaratılan gizli şiddet beklentisi sizi okurken sarıyor. Bu da yazarın çok başarılı bir şekilde şiddeti kelimelerle örmesinden kaynaklanıyor. Harika bir anlatım, muhteşem bir kurgu bulacaksınız bu kitapta.
Kasap Çırağı
Kasap ÇırağıPatrick Mccabe · İthaki Yayınları · 200869 okunma
Güzeldi...
236 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Bu nasıl bir eserdi? Bazen ağladım, bazen güldüm ( traji komik ), bazen kızdım vb. Tam bir duygu sağanağı diyebilirim... Hayal ile yaşamını idame eden kahramanımızı ve onu bizlere harika aktaran yazarımıza kocamanından bir alkış :) Filmi de varmış, izlemedim... Kitap her zaman önceliğim olmuştur...
Kasap Çırağı
Kasap ÇırağıPatrick Mccabe · İthaki Yayınları · 200869 okunma
236 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Komünizm yüzünden rayına oturmamış bir ülkenin yoksullukla mücadele ettiği yıllarda önce annesi intihar etti, ardından alkolik babasını yitirdi, tutunduğu kilisede papaz tarafından tacize uğradı ve en sevdiği arkadaşı Joe'den koparıldı... Hassas dengeler arasında gel gitler yaşayan 12 yaşında ki bir çocuğun hayat hikayesi... Dramın neşeyle anlatıldığı etkileyici bir kitap. Okurken içimin buruklaştığı kadar güldüğüm satırlarıda oldu, uzun zamandır hiçbir kitabı okurken bu kadar keyif aldığımı hatırlamıyorum.
Kasap Çırağı
Kasap ÇırağıPatrick Mccabe · İthaki Yayınları · 200869 okunma
236 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Aslında 1001 kitap listeleri gibi kitap listeleri çok umurumda olmaz. Çünkü orada olması gereken kitaplarin eksik kaldığını ya da olanlardan bir kısmının abartıldığı düşüncesindeyim. Emin olduğum tek nokta, ortalama her insanin ölmeden önce en az 1001 kitap okumuş olmasi gerektiğidir. Bu kitap meşhur #olmedenonceokunmasigereken1001kitap tan biri. Benim ilgimi ise kapağıyla çekti. Eskiden evlerin duvarında asılı bir "ağlayan cocuk" resmi olurdu. Kitabin kapağındaki cocuk bana hem onu hem de o günleri anımsattı ve hiç istemeden de olsa nadirkitaptan siparis verdim. Bu kez pisman olmadım:) Patrick Mccabe İrlandalı ve genelde karanlık, kasvetli kitaplar yazan bir yazar. Kasap çırağı ise karanlık olmasının yanı sıra bir o kadar hüzünlü yer yer komik ama çoğunlukla kasvetli. Kahramanimiz Francie Brady öyle bir hayat yaşıyor ki bilincakışı ile yazilan bu kitapta birden siz de onun bedenine girip, sanki onunla birlikte yaşıyorsunuz herşeyi! Onunla birlikte küfredip, onunla birlikte dalga geçiyorsunuz hayatla! Ama emin olun en çok onunla birlikte "The Butcher Boy" şarkısını söylemeyi ve dinlemeyi seveceksiniz. Kitap boyunca orada gecen hemen her şarkıyı dinledim ve hepsine ayrı ayrı bayıldım. Okuyacak herkese de aynı şeyi tavsiye ederim. Keyifli okumalar!
Kasap Çırağı
Kasap ÇırağıPatrick Mccabe · İthaki Yayınları · 200869 okunma
236 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kötülüğe bir bakış açısı daha esasında kötülük demeyelim de tepkisellik diyelim. Kitapta geçenlerden rahatsız olabilirsiniz ama ben yitip gitmiş bu çocuğa üzülmeden edemedim.
Kasap Çırağı
Kasap ÇırağıPatrick Mccabe · İthaki Yayınları · 200869 okunma
236 syf.
8/10 puan verdi
"-Beni asacaklar mı,diye sordum Sosis'e.Umarım asarlar. -Bana baktı ve,üzgünüm Francie,dedi,asmıyorlar artık. -Asmıyorlar mı?Tanrı aşkına!Nereye gidiyor bu ülke!" Yaşadıklarımız mı bizi biz yapan? Biraz daha hassas ve şanssız bir çocuğun hayatıyla şekillenen karakterinin bize göre dramını anlatıyor kitap. Francie için ise hepsi acı bir şaka gibi. Bu yüzden güldürebiliyor da..
Kasap Çırağı
Kasap ÇırağıPatrick Mccabe · İthaki Yayınları · 200869 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.