Osmanlı Tarihi

Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni

Ahmet Şimşirgil

Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni Gönderileri

Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni kitaplarını, Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni sözleri ve alıntılarını, Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni yazarlarını, Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
392 syf.
7/10 puan verdi
Bu ciltte Kanuni Sultan Süleyman bir çok yönüyle ele alınmış, gayet açıklayıcı, akıcı ve sade. Seriye bir başlayınca hepsini hemen bitirme isteği oluyor. Kanuni üzerine çok fazla şey yazılıp çizildi ama ilgisi olana bu kitap gayet yeterli ve akıcı bilgiler veriyor.
Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni
Kayı 4: Ufukların Padişahı KanuniAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 2013781 okunma
Reklam
Akıllı olanlar iki günlük dünyaya bel bağlamazlar; onun cilvelerine aldanmak büyük bir gaflettir. Dünya hayali geçici bir andır. Ömür, bir muma benzer. O ışık, o mumda sürekli kalmaz;er geç söner. Sevinç bir gölgeye benzer. Eni ve boyu sürekli değişir. Gül, güzellik, su , ateş ve yele benzerler. Bunlara gönül vermeye gelmez.
Sayfa 319Kitabı okudu
Dünyada esasen hiçbir şey sabit değildir. İyi talihe hiçbir zaman güvenilmez. Bülbül baharı görünce şevkle ötmeye başlar. Fakat ne bahar ilelebet devam edebilir ve ne bülbülde o şevk ve sefa sürekli kalabilir. Bir hazan yeli esince o bülbülün dili bağlanır.
Sayfa 318Kitabı okudu
392 syf.
10/10 puan verdi
Ufukların Padişahı Kanuni
Bu kitapta kanuni Sultan Süleyman'ın 46 yıllık saltanatında yaptığı fetihleri ve devleti nasıl idare ettiğini görüyoruz. Osmanlı İmparatorluğunda büyük bir tertip ve düzen olduğunu en ufak şüpheye dahi yer verilmediğini, kişiler her kim olursa olsun devletin menfaatinin daima daha ön planda tutulduğunu bize gösteriyor. Saltanatının ilk yıllarında daha çok Avrupa'ya yapılan seferlere Kanuni Sultan Süleyman da katılmıştır. Aslında saltanatı boyunca çoğu sefere katıldığı için 'at sırtında ölen padişah' da denilmiştir. Osmanlı donanmasının denizde turan taktiği uygulayacak kadar ileri seviyelere geldiğini bu dönemde görüyoruz. Aslında Kanuni dönemini okurken vezirlerin, paşaların, kaptan-ı deryaların devlet yönetiminde çok büyük etkisi olduğunu görüyoruz. Kanuni Sultan Süleyman'ın ilim insanlarına büyük önem verdiğini bir karar alırken tek başına değil Şeyhülislam dan fetva alarak kararlarını uyguladığını görüyoruz. Birçok mimari eser bırakan Kanuni Sultan Süleyman'ın önemli eserlerinden biri olan Süleymaniye Külliyesi de günümüzde hâlâ manevi değerini koruyor. Bolca alıntı yapacağınız, yanlış bilinen birçok bilginin doğrusunu öğreneceğiniz bir kitap. 'insan ölür ama; geride bıraktığı şaheserler ölmez.
Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni
Kayı 4: Ufukların Padişahı KanuniAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 2013781 okunma
Yarin muhteşem endâmını görünce bazıları ardıç ağacına, bazıları da elif harfine benzetti. Aynı şeyi söylemek istiyorlar tabii amma, üslûp âlimde başka câhilde başka olmaktadır. Yani herkes meşrebince ifade ediyor
Reklam
Cihan padişahı da bu dünyaya ancak yarım asır hükmedebilmişti. Şimdi artık sadece rahmet bekliyordu.
Sayfa 306
Kanuni Sultan Süleyman'ın ordu ve halk tarafından sevilen Mustafa'yı öldürtmesi hakkında Osmanlı kaynaklarının verdiği bilgiler, Sadrazam Rüstem Paşa'nın oynadığı role açık veya kapalı işaret etmektedir. Ancak Rüstem Paşa'nın Hurrem Sultan'dan doğan Mihrimah Sultan ile evli oluşu olayın içerisine Hurrem ile birlikte Mihrimah Sultan'ı da çeker. Dolayısıyla son yüzyılda yazılan tarih kitaplarında, çevrilen filimlerde ve yazılan romanlarda konu hep Rüstem Paşa, Hurrem Sultan ve Mihrimah Hatun üçlüsü arasında bir saray entrikası gibi gösterilmeye çalışılmıştır.
Sayfa 210
360 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.