Osmanlı Tarihi

Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni

Ahmet Şimşirgil

Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni Gönderileri

Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni kitaplarını, Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni sözleri ve alıntılarını, Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni yazarlarını, Kayı 4: Ufukların Padişahı Kanuni yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Preveze Zaferi
Haçlılar Preveze'de gemilerinin yarısını kaybetmişlerdi. Yüz yirmi sekiz harp ve pek çok nakliye gemisi Türk topları ile batırılmış birçok gemi de zaptedilmişti. Kaçan gemilerden çoğu da yaralı idi. Öyle ki bu savaşta darbe almamış bir Haçlı gemisi yoktu denilmektedir. Türk zayiatı ise ancak üç beş tane olup neredeyse yok denecek kadar azdı. Yine düşmanın binlerce ölü ve üç bin de esir vermesine karşılık Türk tarafının kaybı dört yüz şehit ve sekiz yüz yaralı idi.
Sayfa 131 - KTB YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı Donanması Peveze'de (1538)
Barbaros Hayreddin Paşanın Akdeniz'deki faaliyetleri Papalık ile Avupalı devletleri yeni bir ittifaka itmişti. Uzun görüşmeler sonunda Almanya imparatorluğu, İspanya krallığı, Papalık ve Venedik hükümetleri arasında Müslüman Türkleri Akdeniz'den atmak ve Barbaros Hayreddin Paşa liderliğindeki Türk faaliyetlerine son vermek üzere Osmanlı Devleti'ne karşı büyük bir ittifak oluşturuldu.
Sayfa 126 - KTB YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Boğdan Seferi (1538)
Osmanlı askerleri kısmen kalenin etrafında ve kısmen de kaleye yakın derelerde, dağlarda, tepelerde, ovalarda çadırlı ordugah kur­dular. Kaledekiler, Osmanlı ordusuna mukâvemet edemeyeceklerine kanaat getirince ister istemez itaate mecbur kaldılar ve kalelerinin anahtarını getirip padişaha teslim ettiler.
Sayfa 124 - KTB YayınlarıKitabı okudu
Kurb-ı Sultan âteş-i suzân
Seraskerliğin beraberinde getirdiği, neredeyse sınırsız yetkiler ve Osmanlı'nın tüm dış politikası üzerindeki etkinliği de göz önünde bulundurulursa; İbrahim Paşa, Kanunî'den bir tuğ eksik olarak altı tuğ taşıdığı halde, bir tek dini unvanı noksandır. Bu çok büyük yetkiler ve ayrıcalıklar sonucunda, İbrahim Paşa'nın iktidar sarhoşluğuna kapıldığı pek çok kaynakta vurgulanmaktadır. İbrahim Paşanın genel karar ve eylemlerine bakılacak olursa, ölümüne neden olan tetikleyici unsurun bu olduğu anlaşılmaktadır. "Kurb-ı Sultan âteş-i suzân" dizesine uygun olarak İbrahim Paşa her gün bir miktar daha ateşe yaklaşıyordu.
Sayfa 101 - KTB YayınlarıKitabı okudu
Adam tanımakta ve mühim makamlara o makamı en iyi doldu­racak şahsı seçmekte büyük bir kabiliyeti olduğu bilinen Kanunî, Barbaros'un deha sahibi bir denizci olduğunu ilk bakışta anlamıştı. Hele birlik beraberlik yolunda attığı adımlara ve bağlılığına meftun olmuştu. Koca Cezayir ülkesinin tapusunu, İspanyaya kan kusturan kudretli donanmasını en mütevazı bir tavırla önüne sermesi ve yıllardır yetiştirmiş bulunduğu kudretli Türk denizcilerini hizmetine sunması gerçekten her türlü takdirin üzerindeydi. Kanunî Sultan Süleyman bu büyük Türk denizcisini her türlü iltifatlara layık gördü.
Sayfa 78 - KTB YayınlarıKitabı okudu
İşte tarihçinin ve mütefekkirlerin tarihî bir olayı değerlendirirken o vakanın geçtiği zamanın şartlarına, devletin hukuki durumuna, kanun ve nizamına, insanların inanç ve düşüncelerine göre değerlendirmek yerine beş yüz sene sonrasından dürbünle bakarak yorumlama yoluna gidilirse ortaya tutarsız nazariyeler çıkar.
Sayfa 54 - KTB YayınlarıKitabı okudu
Reklam
320 öğeden 351 ile 320 arasındakiler gösteriliyor.