Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kuvâyi Milliye ve Memleketimden İnsan Manzaraları'nda Milliyetçilik, Propaganda ve İdeoloji

Kayıp Destanın İzinde

Erkan Irmak

Kayıp Destanın İzinde Sözleri ve Alıntıları

Kayıp Destanın İzinde sözleri ve alıntılarını, Kayıp Destanın İzinde kitap alıntılarını, Kayıp Destanın İzinde en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Issızdı caddeler: belki erken belki geç belki ölü bir saat, belki duvarların arkasında çekilmiş hayat. Yığın yığın kat kat mermer beton ve asfalt. Ve heykel ve heykel ve heykel, insan yok fakat." Memleketimden İnsan Manzaraları'nda Ankara, insandan yoksun, mermere, asfalta ve heykele boğulmuş ölü bir şehirdir. Bu Ankara tasviriyse, o güne değin yapılmamış ya da dillendirilmemiş son derece ciddi bir rejim eleştirisini gizler ardında.
Sayfa 159Kitabı okudu
Nazım Hikmet'in Atatürk'e ulaşamayan mektubu
Cumhurreisi Atatürk'ün yüksek katına: Türk ordusunu "İSYANA TEŞVİK" ettiğim iddiasıyla "on beş yıl ağır hapis" cezası giydim. Şimdi de Türk Donanmasını "İSYANA" teşvik etmekle töhmetlendiriliyorum. Türk inkilabina ve senin adına ant içerim ki suçsuzum. ASKERİ İSYANA TEŞVİK ETMEDİM. Kör değilim ve senin yaptığın her ileri dev hamleyi anlayabilen bir kafam, yurdumu seven bir yüreğim var. ASKERİ İSYANA TEŞVİK ETMEDİM. Yurdumun ve senin karşında alnım açıktır. Yüksek askeri makamlar, devlet ve adalet, küçük, bürokrat gizli rejim düşmanlarınca aldatılıyorlar. ASKERİ İSYANA TEŞVİK ETMEDİM. Deli, serseri, mürteci, satılmış, inkılâp ve yurt haini değilim ki bunu bir an olsun düşünebileyim. ASKERİ İSYANA TEŞVİK ETMEDİM. Senin eserine ve sana, aziz olan Türk dilinin inanmış bir şairiyim. Sırtıma yüklenen ve yükletilebilecek hapis yıllarını taşıyabilecek kadar sabırlı olabilirdim. Büyük işlerinin arasında seni bir Türk şairinin felaketi ile alakalandırmak istemezdim. Bağışla beni. Seni bir an kendimle meşgul ettimse, alnıma vurulmak istenen bu "inkılâp askerini isyana teşvik" damgasının ancak senin ellerinle silinebileceğine inandığımdandır. Başvurabileceğim en inkılapçı baş sensin. Kemalizm'den ve senden adalet istiyorum. Türk inkılabına ve senin başına ant içerim ki SUÇSUZUM.
Sayfa 56 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İslam ideolojisiyle dünyayı algılayanlar, Nazım Hikmet'i dinsizlik ve milli değerlere saygısızlıkla suçlarken; milliyetçi kanat, şairi vatan haini olmakla ithaf eder. Sol, cumhuriyetçi ya da Kemalist çevrelerse iki başlı ya da zaman içinde değişiklik gösteren konumlanmalarla yaparlar eleştirilerini
Nazım'ı eleştirme...
Türk solunun uzun süre içinden konuştuğu resmi Cumhuriyet ideolojisini ve bu ideolojinin liderlerini nasıl değerlendirdiğini ve ardından Nazım Hikmet'in kendi hayat ideallerini ve dünya görüşünü yine aynı metinlere nasıl yansıttığını kişisel ve dönemsel koşulların etkisini de dahil ederek yorumlamak gerekir.
Nazım Hikmet'in rejimle sorunu
… Nazım Hikmet doğrudan rejimin kendisini hedef alır ve bunu sadece burjuva ahlakıyla bütünleşmiş şehirlileri ya da feodalizm kalıntısı toprak ağalarını hedef alarak değil, rejimin içerdiği bütün halk unsurlarını kapsayacak şekilde yapar. Bu eleştiride halk, ne romantik bir idealleştirmeyle sömürüyü bitirecek devrim hareketini başlatacak temiz kalabilmiş bir yığını temsil eder; ne de cahil, eğitimsiz, unutulmuş olması yüzünden yaptıklarının sorumluluğunu taşımadığı düşünülen edilgen, çocuk ve masum bir kitleyi. Nazım Hikmet, bu noktada farklı bir tümdengelimcilik yaparak, ezen - ezilen, sömürü ya da “kötülük” ilişkilerinin faturasını, kimseyi dışarıda bırakmadan, mevcut rejimin içinde kalan herkesi kapsayacak ve herkesi kendi hissesince bölüştürecek şekilde çıkarır.