Tarih - Bilim - Medeniyet

Kayıp Gerdanlık Endülüs

Mustafa Uluçay

Kayıp Gerdanlık Endülüs Sözleri ve Alıntıları

Kayıp Gerdanlık Endülüs sözleri ve alıntılarını, Kayıp Gerdanlık Endülüs kitap alıntılarını, Kayıp Gerdanlık Endülüs en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilmiyorlardı ki İslam bir beldeye girdiği zaman, belde sakinlerinin de akıl ve kalplerine nüfuz eder, hiçbir kuvvet o nuru kalp ve gönüllerden kolay kolay sökemezdi.
Bizde Endülüs konusu ne yazık ki, uzun yıllar nisyan perdesi altında kalmış, ihmal edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu zeval yıllarını yaşarken, Tanzimat edebiyatçılarından Ziya Paşa'nın Fransız yazar Viardort'tan tercüme ettiği Tarih-i Endülüs kitabıyla bu konu ilk defa edebiyatımıza ve düşünce dünyamıza girmiştir.
Reklam
Adi köpekler, her şey kabul ama kitap yakmak vahşeti bana çok ağır geliyor.
Hristiyanlaştırma sürecini hızlandırmak için ardı ardına fermanlar yayımlanmaya başlandı. Bu fermanlarla, bütün Arapça kitapların yakılması, Arapça konuşmanın yasaklanması emredildi. Müslüman evlerden zorla toplanan kitaplar Gırnata meydanına yakıldı. Bir büyük dine, yüzyıllarca meydana getirilmiş bilime, tip ve edebiyata ait eserler törenlerle yakıldı. Müslüman genç kızlar, İspanyol erkeklerle; Müslüman erkekler ise İspanyol kızlarla evlenmeye zorlandı. Hristiyanlığa girmemekte direnen Müslümanların cezası zincire vurulup zindana atılmak ve Hristiyan olduğunu söyleyinceye kadar işkence görmekti.
Sayfa 177Kitabı okudu
İlk uçan insan : Abbas Bin Firnas
İbn Firnâs'ın ismi, "gezegenlerin ve yıldızların hareketlerini simüle etmek için kullanılabilecek halkalar zinciri tasarladığı" için 1979 yılında Ay'da bir kratere adı verilmiştir.
Sayfa 269Kitabı okudu
Vay be...
Hişâm'ın zamanında Arapça o derece revaç ve itibar buldu ki, Hristiyanlar dahi bu dili öğrenmek için hayret ediyorlardı. Latince de pek konuşulmamaya başladığından İncil ve Tevrat bile Arapçaya tercüme edilmişti.
Bir köle iken, ordu komutanlığına yükselen ve Endülüs'ün fatihi olma şerefini kazanan Târık bin Ziyâd, İslâm'ın bu tür sosyal tabakalaşmayı reddettiğine en güzel bir misâldir.
Reklam
35 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.