Keder Ülkesi

Fırat Serin
Mayıs 2025
Siyah Beyaz Yayınları

2025 66. kitabı
KEDER ÜLKESİ Merhaba arkadaşlar bugün Fırat Derin'in "Keder Ülkesi" adlı eserle karşınızdayım. Yazardan daha önce okuma yapan biri olarak yine bu eserini çok beğendim. Kısa ama etkili bir eser. Daha ilk sayfalarda karanlık, kasvetli ama bir o kadar da merak uyandıran bir dünyanın içine çekiyor. Psikolojik derinliği olan, fantastik, tahtında oturan hem gücün hem de çöküşün sembolü olan bir karakterin hikayesi. Kitap boyunca kaybolmuşluk, iktidar, acı ve insanın kendiyle yüzleşme temaları çok etkileyici bir şekilde işlenmiş.Ben özellikle karakterin iç hesaplaşmalarını ve kitabın alt metinlerini çok sevdim. Savaşla, yoksullukla, hastalıklarla mücadele eden bir halk ve kendinden başka hiç kimseyi düşünmeyen bir kral. Kral o kadar acımasız ki açlıkla mücadele eden halkı görmez, kendi heykeli yaptırmakla meşgul sadece. Birinin krala dur demesi gerekliydi. Halk korkusundan birşey diyemesede bir gün cadı olan bitenlere daha fazla göz ardı edemez ve kralın huzuruna çıkar. Kral tâbi ki cadıyı küçümser onu dinlemez bile. Cadı daha fazla dayanamaz ve bir büyü yapar. Kral artık sıradan biri ve herkesin hafızasından silinir. Hiç kimse kralı tanımaz artık. Kral sokaklarda yaşamaya başlar. Gerçeklerle yüzleştikçe yaptığı hataları anlar. Sizce kral tekrardan tahta oturabilecek mi? Kral bütün yaşananlardan ders çıkaracak mı? Günlerce sokaklarda kralın başına neler gelir sizce? Soruların cevabı ve kitabın devamı için okuyun derim. Benim keyifle okuduğum bir eser oldu, sizlere de tavsiye ederim
2025 117. kitabı
KEDER ÜLKESİ/ FIRAT SERİN “Hayatın iki farklı yüzü vardı insanlık için; Bir yüzündeki insanlar yaşıyor, öteki yüzündeki insanlar ise yaşamaya çalışıyordu.” Merhaba, Varlık içinde yüzen bir kral ve yoksulluk içinde yaşayan bir halk. Gözleri, kulakları halkının sefilliğine, hastalığına ve süregelen savaş feryatlarına karşı sağır ve kör...Onun tek düşüncesi görkemli bir heykel yapmak, kendi heykelini. Bunu yapacak yerde yaşayan insanların hiç önemi yok onun için. Ülkenin bu durumuna daha fazla kayıtsız kalamayan bir cadı, onu uyarmak için saraya gider. Fakat kral, cadının uyarısını duymazdan gelir, bunu saygısızlık olarak atfeder. Kral istediği kadar bağırsın, nihayetinde karşındaki bir cadı.Yapar yapacağını ve kralı lanetler. Bu lanet sonucu kral, en temel vasfını, yani kral olma özelliğini kaybeder. Onu tanıyan herkesin gözünde bir yabancıdan farksız hale gelir. Bir anda kendini sarayın dışında bulur. Sen şimdi naneyi yemedin mi kral efendi. Elinden krallık vasfı alınan, maddi hiçbir gücü kalmayan kral "Keder Ülkesi"nin acımasız gerçekliği karşısında ve sokaklarda ne yapacak dersiniz?Kral, unvanını yitirdiğinde, gerçekte kim olduğunu ve değerini neyin belirlediğini keşfetmek için nelere göğüs germek zorunda kalacak? İnsanı insan yapan statüleri mi? Gelelim sözün özüne; Güç, iktidar, sefalet, pişmanlık, toplumsal kayıtsızlık ve kralın gözünden gerçeklikle yüzleşme gibi konular ön planda. Toplumsal ve felsefi göndermeler içeren eser ;iktidar sahiplerinin sorumluluklarını, lüks içinde yaşayanların yoksulluğa olan kayıtsızlığını ve bu kayıtsızlığın bireysel ve toplumsal sonuçlarını cesurca irdelemektedir. Kısa ama derin, felsefi ve toplumsal eleştiri içeren kitapları sevenler, bu kitabı da gönül rahatlığıyla okuyabilir. Yeni kitaplarda buluşmak
2025 64. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2025 17:13
Düzen neden bozulur hiç düşündünüz mü? Neden insanlar bir kişinin yönetimi altına girer? Neden birlik olup daha iyisi için çabalamazlar? . Keder Ülkesi'nin Kralı, bencilliğin zirvesinde rahat bir yaşam sürerken halk yoksullukla cebelleşir. Bir gün Cadı sarayı basar. Halkın durumunu anlatır ama Kral'ın tek düşündüğü heykelinin yapılacağı arazideki evlerin yıkılmasına karşı çıkan insanların bir an önce oradan çıkarılmasıdır. Cadı, bu bencilliğin karşısında Kral'a bir lanet büyüsü yapar. Kimse onun kral olduğunu artık bilmeyecektir. . Başta inanmasa da en yakın adamı bile onu tanımayıp sarayın dışına atar. Issız sokaklarda tek başına dolaşmaya başlarken acıkmaya, susamaya başlar. Öyle bir yoksunluktur ki bu insanda ne gurur ne bencillik bırakır. Tanımadığı kişilerle zorunlu olarak iletişim kuran Kral, gün geçtikçe kendiyle yüzleşir. Özellikle saraya düzenlenecek başkaldırı için halktan kişilerle tanışınca kendisine yapılacak bu eyleme bir anda destek vermeye başlar. . Spes, Kebhet, Palyatif, Vita... Her biri Kral'ın yaşamında dönüm noktası olacaktır. Yoksulluk içindeki sevgiyi, gücü, umudu, yaşama anlam katabilmeyi görür. Peki, bunlar onun bencilliğiyle baş edebilir mi? Kral yalnızca saraya dönüp gücünü yeniden kazanmak mı istiyor yoksa gerçekten değişecek midir? Gücü elde eden herkesin sonu bencillik, umursamazlık mıdır? Peki, buna izin verenlerin hiç mi suçu yok? . Günümüze de eleştirel baktıran, toplumu irdeleyen, kişisel çıkarların yeri geldiğinde nasıl daha zora soktuğunu gözler önüne seren bir betik. İhanet, dostluk, sevgi, güç savaşı... Bunlar yaşamın vazgeçilmezi olsa da çoğunluğun neyi seçtiği önemli. . Sona gelindiğinde Kral'ın öğrendiği bir gerçekse derinden sarsacaktır. . Felsefi açıdan da güzel katkıları olan, biçemi akıcı, düşündürücü, anlamlı bir okuma.
İnsan ve Hayat
2025 93. kitabı
FIRAT SERİN – KEDER ÜLKESİ Selam nasılsınız? Okumalarınız nasıl gidiyor? Aralık ayında birbirinden güzel kitaplar okuyorum ve benim için baya verilmli bir ay oluyor Keder Ülkesi o kitaplardan biri ve sizleri de bu kıymetli eser ile tanıştırmaya geldim. Daha önce Fırat Serin okuduğum için Keder Ülkesi kitabında neyle karşılaşacağımı az çok tahmin ediyordum. Kitap, halkının yaşadığı yoksulluğa ve acılara sırtını dönmüş bir kralın hikayesiyle ilerliyor. Kral, ülkede savaş, hastalık ve sefalet varken bile bunları görmezden geliyor. Onun derdi gücünü ve ihtişamını göstermek. Hatta kendisi için bir heykel diktirme hayali kuruyor. Bu körlüğün bedelini ise ağır ödüyor. Bir lanetle her şeyini kaybediyor ve bir anda kendini o görmezden geldiği insanların yaşadığı dünyanın içinde buluyor. Güç gittiğinde, saraydan uzaklaştığında, artık sıradan biri olduğunda ülkenin gerçek yüzüyle karşılaşıyor Ben okurken bu düşüşü sadece bir ceza olarak değil, zorunlu bir yüzleşme gibi hissettim. Kralın bu yeni haliyle yaşadıkları, bana insanın başına bir şey gelmeden çoğu gerçeği görmediğini düşündürdü. Önceden uzaktan baktığı acılar, bu kez birebir yaşadığı bir gerçek oluyor. Kitap tam da burada sertleşiyor. Savaş, yoksulluk ve korku insanın yüzüne tokat gibi geliyor. Fırat Serin’in dili yine sert ve doğrudan. Uzun betimlemeler yok. Kralın yaşadıklarını okurken zaman zaman kızdım, zaman zaman da insanın ne kadar aciz olduğunu düşündüm. Daha önce yazarı okumuş biri olarak bu kitabın çizgisini bozmadığını, hatta derdini daha sert anlattığını düşünüyorum. Kolay bir okuma değildi ama etkisi uzun süre geçmedi. Beni derinden etkileyen bu kıymetli eseri, sizlere naçizane tavsiye ederim. Okumalısınız mutlaka, kitapla kalın