13 Temmuz 2023
Elpis Yayınları

2024 76. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2024 22:29
Merhaba arkadaşlar bugün yazardan okuduğum ikinci eserle karşınızdayım. Daha önce okuduğum "Gösteri" eseri gibi, bu eserde oldukça etkili ve düşündüren bir tarza sahip. Kurgu üzerinden bizelere mesajlar vermek istiyor yazar. Eserde bir sirk ortamında görev yapan kuklar anlatılıyor. Bu kuklalar görevlerini her gün düzenli şekilde yerine getirir. Bir gün 4 numaralı kuklanın dikkatini korkunç bir şey çeker. Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak.4 numaralı kukla bir yandan korkarken bir yandan varlığını sorgulamaya başlar. İşte bu sorgulama kuklanın hayatını farklı bir yöne doğru çeker. Aslında anlatılacak bir eser değil, okunup eserinin derinliğini hissedilecek bir tarzda. Bundan sonrasını size bırakıyorum okuyup düşünmenizi ve verdiği mesajları öğrenmenizi istiyorum. Şimdiden keyifli okumalar dilerim size Sevgili yazarımızın yüreğine emeğine sağlık, kalemi daim olsun inşallah ve bol bol okuyucuları olsun inşallah
2024 83. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2024 20:45
SİRK/ FIRAT SERİN ️“Uçurumdan düşen birinin bir müddet sonra uçtuğunu sanması kadar büyük bir gaflete kapıldılar.”64 Kısa ancak derin mesajlar versin, bir yandan su gibi akarken, öte yandan; durup düşündürsün diyeceğiz bir kitap önerisi bırakıyorum buraya. Ne anlatıyor derseniz; tek bir cümleye sığmayacak kadar çok şey anlatıyor. Şöyle ki olay örgüsü, bir sirkte geçiyor. Ana karakterlerimiz 1,3,4, 5 adlı dört adet kukla. Günlük düzenlenen oyunda, aynı gösteriyi sergileyen kuklalardan biri olan 4 ‘ün dikkatini tavanda bir delik çeker. Dikkatlice izlediğinde birinin orada olduğunu fark eder. O âna kadar sorgusuz sualsiz, rutin olarak görevini yapan 4 için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır... Kitap; eğlenceli gibi çağrışım yapan sirkin arka planındaki zor şartları ele almasının yanı sıra, #sirk metaforu üzerinden derinlemesine bir sistem eleştirisi de söz konusudur. Kısacası Felsefe, psikoloji ve distopyanın harmanlandığı bir kurgu diyebilirim. Tavsiyemdir. Yeni kitaplarda buluşmak üzere.
2024 51. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2024 20:23
#okudumbitti SİRK & FIRAT SERİN "İsyankar kalpler, çoğunlukla çekiçle dövülür. " Sirk bir anda gökgürültüsüyle sarsıldı. Çadırda yırtılmış küçük bir kesikten dışarısı göründü. Şimdiye kadar hiçbir şeyin farkına varamamış olan kukla bir anda aydınlanma yaşadı. Aynı odada kalan 4 kukla gösteri yapıp saati geldiğinde sırtındaki müzik aletinin anahtarına benzer metalin durmasıyla yatmaları gerekiyordu. Bir düzenin içerisinde olan kuklalar 1, 2, 4 ve 5 her gün aynı şekilde yaşlı kuklanın onları gösteriye hazırlamasını bekliyorlardı. İçlerinden kukla 4, artık bir şeyleri değiştirecek olan kuklaydı. Önce geceleri koridorları, merdivenleri gezdi. Daha sonra başka kuklalarla konuştu. Kendisine verilen bir resmin peşine düştü. Kendisini yalnız ve mutsuz hisseden kukla bir an evvel bu sirkten kaçmalıydı. Bunu nasıl yapacaktı? Devasa boyutlarda kapılar, muhafız kuklalar ve kukların sorumlusundan kaçmak çok da kolay olmayacaktı. Kukla 4, kendini daha önce hiç olmadığı kadar aciz hissetmedi, bir başkasının insafına kalmanın acizliğiydi bu. Peki kuklalardan 3.kukla neden yoktu? Kukla 3' e ne olmuştu? Kukla kaçış planını gerçekleştirebilecek mi? Kaçmak istediği nasıl bir dünya? Hepsi ve daha fazlası kitapta. Yazarın daha önce son çıkan kitabı Gösteri'yi okumuştum. Kitaplarında isim olarak harf ve sayıları seçen yazarımız bu kitabında da toplumsal konulara atıfta bulunmuş. Her insanın kendinden bir şeyler bulabileceği bir kitap. Okuyup bakış açımızı değiştirebilmemiz dileğimle Kitapla ve sağlıkla kalın
2023 56. kitabı
"Sıra dışı bir deneyimle karşı karşıyaydım bu kitabı okurken. Numaralı kuklaların dünyasına adım atmış gibi hissettim. Her bir kuklanın arkasında gizli kalan hikayeler, kırmızı elmaların anlamı ve ağzı olmayan kuklaların sessiz çığlıklarıyla dolu bir sirkin içinde buldum kendimi. 4 numaranın farkındalığıyla olayların gelişimini izlemek, sirkin perdesinin arkasındaki gerçekleri görmek beni etkileyici bir yolculuğa çıkardı. Kuklaların dünyasına meraklıysanız ve sirkin perdelerinin ardındaki yaşamları öğrenmek istiyorsanız, bu kitap tam size göre."
2024 24. kitabı
Yazarın okuduğum 2.kitabı geçen ayda Gösteri kitabını okumuştum. O aklımdan çıkmadan şimdi de bu kitabını okudum. Geçelim yoruma Kitabımız distopik bir şekilde kapitalist sistemi eleştiriyor. Bu eleştiri bir sirk üzerinden yapılıyor. Bu sirkte kuklalar var ve her kuklanında kendine özel numarası var. Yaşlı kukla 1 olarak biliniyor 2 4 ve 5 gene bir gün görevini yapıyor. Ama 4'te alışılmadık bir hal var. Her zamanki gibi değil sirkin tepesinde bir delik görüyor. Ve tavanın karanlığında gizlenen korkunç bir varlık görüyor. O varlığı tek kendisi görüyor ve tek kendisi korkuya bürünüyordu. İşte 4'ün macerası da bu şekilde başlıyor daha sonrasında devamlı bir sorgulama ve yaptığı işten bıkma ve benim gibi biri var mı diye çevreyi devamlı kolaçan ediyordu. Aslında bıkmadan çok neden herkes sorgulamadan her şeye itaat ediyordu aslında onu bıktıran ve sorgulatan soru buydu. Bir de o korkunç yaratığın besleyen insanlar vardı 4'ün nefreti kabarıyordu bu nefret insanlaraydı çünkü bu insanlar varını yoğunu o yaratığın yaşaması için veriyorlardı. 4 buraya ait olmadığını biliyordu ama nereye ait olduğunu bilmiyordu peki nereye ait olduğunu bulabilecek miydi? Peki ait olduğu bir yer nasıldı? Eline tutuşturulan bir resim sayesinde nereye ait olduğunu bulabilecekti. O buradan kurtulup tüm canlılığı ile parıldayan yıldızları izlemek istiyordu peki yıldızları izleyebilecek miydi?
2023 66. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2023 21:22
Sirk aslında distopik bir eser 4 numaralı kuklanın bir gün iki adet korkunç göz görmesiyle başlıyor sonra ise arkası arkasına bir sorgulama silsilesi geliyor kimim neyim neden gibi... Peki kaç kişi bu kuklalar 1,2,4,5 numaralarına sahipler çünkü sadece numaradan esaslar bütün olayları bu bağlı oldukları iplerle kırmızı elmalarla sırtlarındaki anahtarlarla... Çoğu da sorgulamıyor ben neyim diye hatta farkettiniz mi 3 de yok ortalıkta... İşte 4 numara bu sorularla o duvardan bu duvara çarparken bir gün ipleriyle sirke zorla gelen ve her şeyi dehşetle korkuyla izleyen bir de kuklalara doğru kasa kasa elma döken seyircilerin önünde bayılınca 3 numara ile yolları kesişiyor Sirk öyle bir yer ki bir canavarı mutlu etmek için halk esir edilmiş karın tokluğuna çalışan ve çalışmak zorunda olan bir avuç varlık,isimleri cisimleri bile yok hepsi insan bir de kuklalar var yıldızlara hasret her söyleneni yapmak zorunda olan sonsuz sessizliğe mahkum... Belki de bizim içimizin distopyasidir bilemiyorum anlatılmaz okunur bir kitap çünkü kendisi... Bildiğiniz bütün sirkleri unutun bence direkt sirkleri unutun hele içinde hayvanlara eziyet edilen sirkleri,maske takan zavallı insanları da rahat bırakın üzgün palyaçoyu da... Okuyunca bu kitabı kuklalar üzerinden belki hayvanları belki de iç dünyamızın karanlığını bir sorgulariz dostlar...
Puan vermedi
Yazarın diğer kitabını okuyup bunuda çok hevesle başlayıp okurken beni zorladığını itiraf etmem gerekir. Çünkü çok distopik tarzda olmasına rağmen yalın bir dille yazılmış. "Acaba ben mi anlamıyorum burda bahsetmek istediği aslında bu mu?" diyerek okuyup bitirdim. Diğer kitabında ki gibi burdada kahramanlara isim yerine rakam verilmiş. 1,2,4,5,7 farkettiyseniz 3 yok onunla sona doğru tanıştık. Biz 4 ün ağzından dinliyoruz zaten bütün hikayeyi. İsminden anlayacağınız üzere olay sirk te geçiyor. Ben filler,aslanlar beklerken kukla lar ile başlaması manidardı. 4. Kukla bir gün çadırın tavanında 2 korkunç göze rastlar ve canavardan çok korkarak, yaşadığı hayattan usanmış olsa gerek kaçmak ister. Elbette kolay değildir bu muhafızlar,merdivenler devasa kapılar. Önce ağzının kapalı olmasını farkeder açar sonra sırtındaki anahtarı farkeder ,sonra ise hareket etmesi için neredeyse görünmez ipleri... Diğerlerini uyandırıp bu düzene bir son vermek ister ancak hiç biri kendisi gibi bir aydınlanma yaşamadığından söylediklerini anlamazlar. Peki ya 4 ün sonu ne olacak? Açlık kaygısı,gelecek sıkıntısı,düzene baş eğme ,kanunsuz kanuncular,zayıf olanı ezme,sömürü,kapitalizm sempatizanlığı, adaletsiz ayrım vb bir çok konuyu kuklalar ve sirk üzerinden verirken küçük bir kitapta beton etkisi yapacak bir hikaye örüntüsü sizi bekliyor. Yazarı anlamak kolay değil elbette , okumadan kafanızı boşaltın derim.
2023 120. kitabı
Merhaba Bugün sizlere Elpis yayınlarından Fırat Serin kaleminden Sirk kitabı ile geldim. Hayvansever biri olarak hayatım boyunca sirk tarzı yerlere karşıyım,bir filmde bile görsem içim cız eder. O hayvanların para karşılığında insanları eğlendirmek için kullanılması kabullenilecek bir durum değil. Farklı bir kurgusu olan Sirk kitabımızda bildiğimiz belki de izlemeye gittiğimiz ama arka kısmında neler oluyor diye hiç merak etmediğimiz kısımları okuyoruz,nasıl mı? Yaşlı bir kuklanın ağzından bize neler neler anlatıyor,1-2-4-5 numaralandırılmış kuklalardan duyduklarınıza,şaşıracak ve üzüleceksiniz peki 3 numaraya ne olmuştu? Sizce yıllarca neler yaşamış nelere şahit olmuştu?Sirk’ten kurtulabilmiş miydi? Farkındalık yaratan konusuyla,betimlemesi,etkileyici dili ve akıcılığıyla 110 sayfadan oluşan Sirk kitabını mutlaka okumanızı tavsiye ederim Bir kuklanın gözünden perde arkasındaki duyguları hissederek okuduğum harika bir kitaptı. Yazarımızın kalemine,yüreğine sağlık “ Her zamanki gibiydi insanlar: hâlen gözlerinde koyu bir ağırlık, boyunlarında çaresiz bir büküklük ve suratlarında acıma beklercesine sefil bir ifade vardı,” “ Hayatta kalabilmek,düştüğü bu hücreyi daha katlanılası bir yer hâline getirmek için tutunduğu ufak bir umut kırıntısıydı.”
2024 84. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2024 00:00
Herkese merhaba. Bugün Fırat SerinFırat Serin kaleme aldığı tarzı ve kurgusuyla kendini gösteren güzel bir tavsiye ile geldim. Okurken #georgeorwell esintisi hissettiğim bir kitap oldu. Alıştırulmak zorunda bırakıldığımız körü körüne inandığımız sistemi sorgulamış kitabında. Bir ışık olduğunu anlatmaya çalışmış. Sirke gitmeyi orada yapılan gösterileri hep keyifle izleriz. Arka planı pek düşünmez o an yaşadığımız mutlulukla ayrılırız. Hadi şimdi kuklaların yaşadığı bir sirke gidelim. O karanlık kasvetli çadırın içinde olanlara bakalım. Kuklalar yaşıyordu bu çadırda. Ve hepsinin bir numarası vardı. 1 en yaşlı kukla idi. 2, 4, 5 silahlı koruma görevlisiydi. Yine gösteri yapıldığı bir akşam 4 numara hissettiği rüzgarla etrafı incelemeye başlar. Gördüğü delik onun merakını artırır ve araştırmaya başlar. Araştırdıkça sorgular çadırdaki düzeni. Ve bir kurtuluş yolu aramaya başlar. Çok zahmetli ve zor bir süreçtir. Çünkü kuklalar beyni uyuşturulmuş ve itaatkarlardır. Peki 4 numara bu süreçte neler yaşadı? Çıkış yolunu bulabildi mi ? Heyacan ve merakın hiç bitmediği ara ara yaşadığımız sistemi sorgulatan güzel bir okuma oldu benim için. Bence mutlaka okumalısınız. Kitapla ve sevgiyle kalın.
2023 42. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2023 09:31
Sirk; birtakım insanların, izlediğinde mutlu olmasına sebep veren şeylerin, onları güldüren hayvanlara üzüntü yaşattığı yerdir. Bunun üzerine neler yazılır neler! Fırat Bey’de kısa ama çarpıcı distopik bir roman yaratmış. Bir kukla üzerinden anlatılan olaylar eşliğinde sirkte yaşanan sıkıyönetim, baskı ve değersizleştirilmeyi görüyoruz. Düşünmek orada bir seçenek değil, sadece sunulana inanılmalı ve doğruluğu asla sorgulanılmamalı! Yoksa elbette düşündüğünüz ve sorguladığınız için cezalandırılırsınız. Ta ki hiçbir şeyi sorgulamamaya başlayana dek…  1984 kitabını okuyanlar ve sevenler Sirk’e de bayılacak. Bazı konularda ortak paydada buluşan bu iki eser okuyucuya farkındalık kazandırıyor. Öyle ki ikisinin de önemle üzerinde durduğu konu, düşünce özgürlüğü. Düşünce özgürlüğü insanın elinden alınırsa, insan var olmanın anlamını kaybedecektir.    Bilirsiniz Descartes’in o ünlü sözünü: Cogito, ergo sum (Düşünüyorum, öyleyse varım.) Yüzyıllar öncesinde söylenmiş olan bu söz Sirk’in temeline sağlam bir tuğla koymuş. Fırat Bey’in kalemiyle birlikte başyapıt denilebilecek bir roman olmuş.  Okuyucuya o karanlık dünyanın kapılarını arayalan ve farkında olmanın cezasını yaşattıran bu eser, herkese tavsiyemdir.