Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kelime Kavgası Gönderileri

Kelime Kavgası kitaplarını, Kelime Kavgası sözleri ve alıntılarını, Kelime Kavgası yazarlarını, Kelime Kavgası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Kalbinde biraz zekâ olmayanlar hiç çekilmiyor ve zekâsın da biraz kalp olmayanlar hiç sevilmiyor.”
Reklam
275 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
"Samîmi bir různame (günlük) yazabilsen belki en kıymetli, en mühim eserini yazmış olurdun. Lakin başlasan bile devam ettiremezsin. Kendi kalbimizi çırılçıplak görmekten utanır, ruhumuzun içine bakmaktan korkar, iğreniriz. Boşluğumuzu görmekten de başımız döner..." Sayfa 53 Kitap, Abdülhak Şinasi Hisar'ın muhtelif yıllarda gazete ve dergilerde çıkmış olan yazılarından oluşuyor. Yazıların tarihleri 1920 ila 1955 arasında değişiyor. Yazıların konuları genel itibariyle edebiyat, kitaplar, roman, okumak ve yazmaya dair diyebiliriz. Kitabın sonunda Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Hüküm Gecesi ve Peyami Safa'nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu isimli eserlerini incelediği yazılar bulunuyor. Edebiyat severlere tavsiye ediyorum. Herkese faydalı okumalar dilerim.
Kelime Kavgası
Kelime KavgasıAbdülhak Şinasi Hisar · Selis Kitaplar · 200519 okunma
Ölüler yalnız toprağa değil fakat kendilerini sevenlerin ruhlarına da gömülür ve orada yaşarlar.
Sayfa 246 - Selis Kitaplar 2005 BaskısıKitabı okudu
Balzac der ki: "Hayatta öyle küçük tesadüfler vardır ki bütün ömre tesir eder."
Sayfa 223 - Selis Kitaplar 2005 BaskısıKitabı okudu
Yazdığınız roman kayıtsızca anlatılmış kuru bir hikâyeden ibaret değilse, bâzı görüşlerin doğru, ve bazı duyuşların canlı bir ifadesi, hakikatin şiirini aksettiren bir masal, zevkinizin ve idrakinizin tam bir icmali olabilmiş ise, bu romanın ötekilerden biraz daha fazla yaşayacağını ve o kadar sevdiğiniz edebiyatın da bu yüzden bir gün, tarihinde isminizi heceliyeceğini ümit edebilirsiniz! [Varlık der.; S.392, 1 Mart 1953]
Sayfa 220 - Selis Kitaplar 2005 BaskısıKitabı okudu
Reklam
Rüzgârların biraz anafor yapmağa müsait olduğu bir noktada bulunanların biraz yağmur yüzlerindeki maskelerin boyalarını siler ve biraz rüzgâr üstlerindeki vefa ve medeniyet kokularını uçurur. Ah, o zaman en kibar, en rabıtalı sandıklarımızın bütün foyaları nasıl meydana çıkar! Hırslarının kaynıyan cehennem ateşi karşısında vahşi yüzleri terlemeğe, şahlanan huylarının yarası kanamağa, gizli hislerinin irini akmağa ve hastalıkları kokmağa başlayınca, bu heyecan ateşleri karşısında görürsünüz ki o sakin, safdil, munis ve dindar maskeleri altında saklananlar birtakım canavarlardır!
Sayfa 199 - Selis Kitaplar 2005 BaskısıKitabı okudu
Zira insanlar kapalı gözlerin sandıkları gibi değil, açık gözlerin gördükleri gibidirler.
Sayfa 198 - Selis Kitaplar 2005 BaskısıKitabı okudu
Hakikat şudur ki, nice insanların gözleri, ömürleri boyunca açılmak bilmez. Bunlar başkalarının elleriyle, maddeten kapatılıncaya kadar manen kapalı kalır.
Sayfa 195 - Selis Kitaplar 2005 BaskısıKitabı okudu
Romanda olay, çok gösterişsiz ve ölçülü olmalı, kitabın anlamını bozmamalıdır. Romanda temel olay değil, kişi, çevre, toplum, hayat, duygu ve düşünüdür. Olay, bunları duyurmaya yarayan başka bir araçtır. Romanın az önce saydığımız bazı üstün eserlerinin çoğunda olay diye bir şey yok gibidir. En iyi düzenlenmiş bir konu ve serüven, roman için olduğu gibi, sıfırdır.
Sayfa 185 - Selis Kitaplar 2005 BaskısıKitabı okudu
Reklam
Ancak kalbinle bakarsan her taraftan seni kucaklayacak hayatı görürsün. Hayat bir muhabbettir.
Sayfa 160 - Selis Kitaplar 2005 BaskısıKitabı okudu
Asil bir kalp hayata ve dünyaya bir intizam vermek isteyendir.
Sayfa 158 - Selis Kitaplar 2005 BaskısıKitabı okudu
Zira, hatıraların doldurmadığı bir hayat içinde âti vaadlerle dolgun, taşkın âtî va'dlerle baygındır.
Sayfa 156 - Selis Kitaplar 2005 BaskısıKitabı okudu
İnsanın bazan meyus ve yapayalnız kaldığı günler vardır. Kendini tamamen kitapsız ve dostsuz bulur. Bomboş gibi doğan bazı sabahlar çölde bir mezar yalnızlığı duyulur. O zaman yeni baştan bir kitap, yeni baştan bir mekân ve makam aramağa başlarsınız. Ve anlarsınız ki bugün, o kitabın günüdür. Anlarsınız ki, her kitabın bir vakt-i merhunu vardır. Vakt-i merhun: En uygun zaman
Sayfa 154 - Selis Kitaplar 2005 BaskısıKitabı okudu
Her kitap doğduğu, yaşadığı devrin mânâsı ve hâfızası sayılır. Her okuduğumuz kitap, yaşamış olduğumuz bir zaman, düşünmüş olduğumuz fikirler, duyduğumuz muhabbetler demektir. Onları, ömrümüzün parçaları gibi duyarız. Bir zaman geçtikten sonra, bütün bu kitaplar birer hâtıra sayılır. Görülen gözler, duyulan bir ses ve bir telaffuz hususiyeti gibidir. Bunun için, hepsi de, her zaman gözlerimizin önünde olmalıdırlar.
Sayfa 151 - Selis Kitaplar 2005 BaskısıKitabı okudu
278 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.