Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aydınlanma Devrimleri nedir? Ne değildir?

Kemalizm

Alev Coşkun

Kemalizm Sözleri ve Alıntıları

Kemalizm sözleri ve alıntılarını, Kemalizm kitap alıntılarını, Kemalizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Demokrasinin ön koşuludur; çünkü laiklik olmadan gerçek bir düşünce özgürlüğü de olamaz, gerçek bir özgür seçim de. Milliyetçiliğin ön koşuludur; çünkü laiklik olmayan yerde önem taşıyan öğe ulus değil, inananlann oluşturduğu Ümmet'tir. Devrimciliğin ön koşuludur; çünkü laikliği kabul etmemiş bir toplumda, bilimin ve çağın gereklerinin gerisinde kalmış kurumlan değiştirmenin tartışması bile genellikle yapılamaz. Halkçılığın ön koşuludur; çünkü bir din devletinde halkın istekleri değil, dinsel 'seçkin'lerin düşünceleri önemlidir. Laiklik karşıtı yönetimler, genellikle çoğunluk dinine dayanarak azınlık diktasıdır."
Sayfa 28 - Ahmet Taner KışlalıKitabı okudu
Atatürk devrimciydi, cumhuriyetçiydi, halkçıydı ... Atatürk bir ulus devlet yarattı ... Atatürk antiemperyalistti ... Emperyalist güçlerin tarihten silmek istediği Türk ulusunun yeniden dirilişinin önderiydi Atatürk. ..
Reklam
Minnettarız!
Bir milyara karşı tek bir adam Mustafa Kemal, Erzurum'un kerpiç bir odasında sırmasız, rütbesiz, askersiz ve silahsız bir kumandan. Bütün Türkler ona bağlanmıştık. O, ıstırap ve hınç denen büyük enerji kayna- ğının sırlarinı bilen bir baş'tı. Boşuna akan, su gibi boşuna akan gözyaşı içinde de ölçülmez bir kuvvet vardır. Bizim sade iniltisini işittiğimiz Türk ruhlari'nın uzak derinliğinden gelen 'Hayır' sesini, yalnız 'o' duymuştur."
Kemalizm, 'Aydınlanma Devrimi'nin Türkçesidir. Aklı devreye sokan, eleştiriyi ve sorgulamayı temel yasaya dönüştü- ren uygarlık devrimini, Türkiye, Atatürkçülükle tanıdı . . .
Atatürk devrimciydi. Çağdaş bir toplum, çağdaş bir devlet yaratmak isteyen büyük bir devrimci ... Cumhuriyet ilkelerini bilmeyen, demokrasinin adını dahi duymamış, okuma yazma oranı %7'lerde olan ve ortaçağ düzeyinde yaşayan bir topluma demokrasiyi öğretmek için savaşan, bunun için Medeni Bilgiler kitabını yazan. Bu kitabı bütün ortaokul ve liselerde okutan bir devrimci ... Atatürk bir Cumhuriyetçiydi. Atatürk Türk toplumu için demokrasinin yollarını açmıştı ... Atatürk çağdaş bir toplum, çağdaş bir devlet düzeni yaratmak istemişti. işte laik ilkelere bağlı Cumhuriyet modelinin temeli budur.
Şerafettin TuranKitabı okudu
Türk Devrimi, aslında ilke olarak büyük Fransız Devrimi'nin yolunu izlemiştir. Ancak Fransız Devrimi bir burjuva devrimi niteliğinde iken, Türk Devrimi ezilen bir ulusun emperyalist işgalci güçlere karşı verdiği antiemperyalist bir savaş sonucu doğmuştur. Bu nedenle Fransiz Devrimi'ndan farklı olarak antiemperyalisttir ve halkçı, devrimci bir gelişme çizgisini izlemiştir. Devrimin bu niteliği hiçbir zaman unutulmamalıdır.
Reklam
Bursa Nutku (Bu nasıl bir öngörü)
Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, 'Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir' diye düşü- necek, ama hiçbir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılaya- caktır. Yine düşünecek, 'demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek.'
"Dinler, değişmez yargılar ifade ederler. Hayat yürür, gereksinmeler hızla değişir. Din kanunlan, mutlaka ilerleyen hayatın huzurunda şekilden ve ölü kelimelerden fazla bir kıymet, bir anlam ifade edemezler. Değişme- mek dinler için bir zorunluluktur. Bu nedenle dinlerin sadece bir vicdan işi olarak kalması, yüzyılımızın uygarlığını temellerinden ve eski uygarlıkla yeni uygarlığın en önemli ayırt edici unsurlarından birisidir."
Sayfa 19 - Mahmut Esat BozkurtKitabı okudu
Kulluktan birey olma!
Aslında bu devrim kulluktan vatandaşlığa geçiştir. Ümmetten ulusa geçiştir.
"Hükümet biçimlerini birer birer saymak gerek­sizdir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Kime sorarsanız sorunuz, bu Cumhuriyet'tir. Doğan çocuğun adıdır. Ama bu ad kimilerine hoş gel­mezmiş; varsın gelmesin."
89 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.